Niacínom proti cholesterolu

Stav nášho zdravia je nielen odrazom našej duše, ale priamo súvisí aj s našou výživou. Celý rad klinických štúdií potvrdzuje nezastupiteľnú úlohu výživných látok tak na zachovanie životaschopnosti nášho organizmu, ako aj na jeho ochranu. V poslednom čase záujem vedcov vzbudil mimoriadny potenciál vitamínu B3 – niacínu. Klinické štúdie preukázali, že niacín vo forme kyseliny nikotínovej má terapeutický účinok na zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Zároveň podporuje zvýšenie hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. A výsledok? Výrazné zlepšenie kvality kardiovaskulárneho systému!

Ako vyplynulo z posledných štúdií, niacín pôsobí na cholesterol podobne ako statíny, ale bez zaťaženia organizmu možnými vedľajšími účinkami statínov, najmä vyčerpaním zásob koenzýmu Q 10, ktorý je zásobárňou energie pre bunky srdcovej svaloviny. Celkové zníženie hladiny koenzýmu Q10 pri používaní statínov môže totiž negatívne ovplyvniť výkonnosť buniek srdcovej svaloviny, a tým zároveň oslabiť činnosť srdca. Pri mierne zvýšenom cholesterole môže preto oveľa vyšší benefit priniesť podávanie niacínu – vitamínu B3, napríklad vo forme tabliet.

 

Mnohí z nás sa mylne domnievajú, že cholesterol je látka, ktorej prítomnosť v organizme je zásadne škodlivá. Je to však omyl! Naopak, cholesterol je pre organizmus životne dôležitý. Stabilizuje membrány buniek, je základnou stavebnou látkou mužských a ženských pohlavných hormónov a má nenahraditeľnú úlohu pri tvorbe vitamínu D. Existujú dva druhy cholesterolu: cholesterol LDL („zlý“ cholesterol) a HDL („dobrý“ cholesterol). Cholesterol LDL sa krvnou cestou dostáva do jednotlivých orgánov a ich buniek, kde sa podieľa na tvorbe bunečných stien. Ak je ho v organizme nadmerné množstvo, usadzuje sa v tepnách, čoho dôsledkom býva rôzny stupeň artériosklerózy – postupné zvápenatenie tepien. Mechanizmus účinku cholesterolu HDL v organizme je odlišný – cholesterol HDL dopravuje „zlý“ cholesterol LDL do pečene, kde sa postupne odbúrava. Z týchto súvislostí vyplýva, že oba druhy cholesterolu musia byť v organizme prítomné vo vyváženom pomere.

 

Staňme sa strojcami vlastného zdravia!

Organizmus si cholesterol vyrába sám, preto nie je potrebné dodávať mu ho v strave – žiaľ, často aj v nadmernom množstve, ako sa to dnes v dôsledku nesprávnej výživy stáva. Pri nesprávnej výžive sa nebezpečne zvyšuje hladina cholesterolu v organizme, čím narastá riziko artériosklerózy. Odkedy lekárska veda rozpoznala nebezpečnosť cholesterolu, lekári sa dohadujú o jeho prípustné hraničné hodnoty v organizme. Dnes môžeme viac-menej s istotou tvrdiť, že sú individuálne, ale ak prevýšia množstvo 6,2 mmol/l krvi, je to vážny varovný signál, že nám hrozí artérioskleróza. Myslime preto na prevenciu. Ak hodnoty celkového cholesterolu prekračujú normál, 5,17 mmol/l, chráňme organizmus predovšetkým klasickou prírodnou cestou bez možných vedľajších účinkov – niacínom!

 

Čo je niacín a ako v organizme pôsobí?

Niacín je všeobecný termín pre kyselinu nikotínovú a nikotínamid (niacínamid). Ide o vitamín B3 patriaci do skupiny vitamínov radu B. Po užití a absorpcii pôsobí ako enzýmový kofaktor v mnohých redoxných metabolických reakciách v tele – ovplyvňuje napríklad zvýšenie hladiny glukózy, metabolizmus lipidov a sterolov a podporuje kardiovaskulárne zdravie. Okrem jeho všeobecne známej funkcie v metabolických procesoch sa tiež preukázalo, že niacín vo forme kyseliny nikotínovej je účinný ako terapeutický prostriedok na zníženie cholesterolu v krvi. Jeho optimálna prítomnosť v organizme znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu LDL, celkového cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu „dobrého“ chlesterolu HDL, čím pomáha vytvárať ich rovnovážny stav.

 

Odkiaľ niacín načerpať?

Zo stravy. Jeho dobrým zdrojom sú pivovarské a pekárske kvasnice, chudé mäso, pečeň, vajcia, celozrnná múka a výrobky z nej, šampiňóny, sušené broskyne, granátové jablká, slnečnicové a sezamové semená, arašidy, strukoviny. Dennú potrebu vitamínu B3 dospelému človeku zabezpečí napríklad aj porcia pečeného kurčaťa, porcia hovädzieho mäsa alebo pečene, 2 – 3 krajce celozrnného chleba so syrom, miska obohatených cereálií alebo müsli či hrsť slnečnicových semienok.

 

Z prírodných doplnkov výživy. Pri hladine cholesterolu nad 5,17 mmol/l krvi je však nášmu telu potrebné dodať vyššie množstvo niacínu, ako získame stravou. Niacín prijatý z potravy je preto vhodné doplniť výživovými doplnkami s jeho obsahom. Použitie čistého niacínu vo vyšších dávkach môže však sprevádzať dočasné začervenanie a svrbenie kože – normálna, nealergická, ale nepríjemná reakcia kože, ktorá nastáva v dôsledku dilatácie krvných kapilár. Ale vďaka kombinácii niacínu s inozitolom (vitamín B9, ktorý má rovnako pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu) sa kanadskému výrobcovi prírodných vitamínov Jamieson Laboratories Ltd. podarilo vyvinúť výživový doplnok pôsobiaci na znižovanie cholesterolu bez nepríjemnej reakcie začervenania kože. Jamieson Niacín 500 mg s inozitolom, prípravok vo forme inozitol nikotinátu sa skladá zo šiestich molekúl niacínu ako kyseliny nikotínovej chemicky viazanej na molekulu inozitolu (inozitol hexacianát). Po požití sa v tele hydrolyzuje – dochádza k uvoľneniu niacínu a inozitolu, čo umožňuje obom látkam pôsobiť na znižovanie hladiny cholesterolu v organizme. Prípravok zároveň pomáha znižovať hladinu triglyceridov v krvi a podporuje tak celkové kardiovaskulárne zdravie. Táto jedinečná kombinácia priaznivo ovplyvňuje aj uvoľňovanie energie zo sacharidov a reguláciu hladiny glukózy v krvi. Výživový doplnok Jamieson Niacín 500 mg s inozitolom je vyrobený z čistého prírodného zdroja – extraktu ryže siatej. Na zabezpečenie integrity a účinnosti oboch dôležitých živín – niacínu i inozitolu – sa prípravok spracúva bez použitia tepla a rozpúšťadiel. Vyrába sa s použitím procesu 360 Pure – 360 testov kvality, ktoré zaručujú vysledovateľnosť a spoľahlivosť surovín, bezpečnosť výrobku, jeho vysokú účinnosť a maximálnu klinickú čistotu.

Nádej pri liečbe nových indikácií

Podľa posledných výskumov zvýšená dávka vitamínov B3 a B9 – niacínu a inozitolu v prípravku Jamieson Niacín 500 mg s inozitolom môže pomôcť aj ženám, ktorým sa nedarí otehotnieť. Podporuje zlepšenie funkcií vaječníkov, priaznivo pôsobí na zvýšenie počtu kvalitných a zrelých vajíčok a má pozitívny vplyv na úpravu a reguláciu cyklu. Vďaka kombinácii oboch vitamínov B-komplexu prípravok nespôsobuje reakciu začervenania a zároveň podporuje účinné vstrebávanie vitamínov B-komplexu.

Patrí do vydania: 
Máj 2018