Kliešte – sezónny postrach

Tridsaťročná Andrea trávila rodinnú dovolenku na chate v blízkosti listnatého lesa. Počas pobytu si nevšimla, že sa jej pod kolenom udomácnil infikovaný kliešť. Pozornosť zbystrila až o niekoľko dní, keď sa jej na koži vyhodil červený fľak s bledším stredom vo veľkosti dlane, ktorý ju síce nebolel, ale o to viac svrbel. Keď červený fľak rástol zo dňa na deň, Andrea navštívila kožnú lekárku, ktorá hneď vedela, o čo ide. Krvné testy potvrdili predpokladanú diagnózu: lymská choroba – borelióza. Andrea mala šťastie, že ochorenie odhalili včas a liečba sa mohla okamžite začať.

Na Slovensku je výskyt kliešťov čoraz väčší, a to najmä v okolí Nitry, Nových Zámkov, Gbeliec, Rožňavy, Rimavskej Soboty a Zvolena. Lokalizovali ich aj v bratislavskom Horskom parku, Karlovej Vsi i oblasti Železnej studničky. Vyskytli sa aj v oblasti Malých Karpát, na Záhorí i v oblasti Spiša. Často sa hovorí, že kliešte visia zo stromov a na svojho hostiteľa padajú z výšky. Kliešte však na svojho hostiteľa striehnu v tráve a v nízkych porastoch. Zachytávajú sa na spodnej časti stebiel trávy a listov, preto ich nevidíme. Keď sa človek oprie o takýto list, chĺpkami pokryté nožičky kliešťa sa zachytia a nebadane zalezú na miesta, kde je tenšia pokožka a príjemne teplo, teda do zákolenných jamôk, medzi stehná, pod pazuchy, za uši i do vlasov.

 

Kliešť nemá oči, svojho hostiteľa si vyberá podľa pachu a teploty tela. Najprv si hľadá miesto na prisatie. Ak ho nájde, na pokožku vypustí sliny, ktoré obsahujú znecitlivejúcu látku. Ňou umŕtvi miesto vpichu, vsunie svoj sací ústroj do kože a postupne začína sať krv. Tento rituál trvá i šesť hodín. Je to dostatočný čas na to, aby sme mohli kliešťa na tele nájsť. Je to náročné, pretože kliešť je veľmi maličký, meria 2 až 3 milimetre, no keď sa nasaje krvou, niekoľkonásobne narastie. Samotné uhryznutie týmto parazitom by nemalo uškodiť, nebezpečné však môžu byť následky uhryznutia infikovaným kliešťom.

 

„Kliešte môžu byť prenášačmi viacerých vážnych ochorení. Najznámejší je zápal mozgových blán- meningoencefalitída a borelióza, nazývaná Lymská choroba. Kým boreliózu spôsobujú baktérie prenesené kliešťom na človeka, kliešťový zápal mozgu spôsobujú vírusy. Obe ochorenia majú iné prejavy, priebeh i diagnostiku,“ hovorí praktická lekárka MUDr. Tatiana Lacová a dodáva, že vírusový zápal mozgových blán sa môže preniesť slinami už pri uhryznutí kliešťom, baktéria borélie sa infikovaným kliešťom dostáva do krvi až po niekoľkých hodinách od prisatia, preto je dôležité odstrániť kliešťa čo najskôr. Čim dlhšie saje krv, tým väčšie množstvo baktérií sa do nej uvoľní a tým je pravdepodobnosť ochorenia väčšia. Predísť kliešťovej encefalitíde sa dá očkovaním. V prípade boreliózy zatiaľ účinná očkovacia látka, napriek veľkej snahe výskumníkov, nebola vyvinutá.

 

Lymská choroba nemá dlhú históriu. Jej pôvodca – špirálová baktéria – bol objavený až v roku 1981. Na Slovensku je približne 20 až 30 percent dospelých kliešťov infikovaných touto baktériou (Borellia burgdorferi). Včasné príznaky choroby sa objavujú na koži pacienta okolo miesta vpichu. „Choroba má niekoľko štádií s medziobdobiami relatívneho pokoja. Po prisatí kliešťa i po jeho nevydarenom odstránení sa o 3 až 20 dní objaví na koži v okolí ranky sýte začervenanie, ktoré sa šíri, no v strede začína blednúť. Ak sa pacient nelieči, škvrna sa môže rozšíriť aj na celú končatinu, fliačiky sa môžu vyskytnúť aj na rôznych častiach tela. Niekedy prvé príznaky ochorenia môžu byť veľmi podobné chrípke. Postihnutý je unavený, môže mať zvýšenú teplotu, bolesti hlavy, kĺbov i nutkanie na vracanie,“ pripomína lekárka.

 

Pri neliečenej borelióze sa neskoršie príznaky môžu prejaviť až po mesiacoch, najčastejšie bolesťami kĺbov kolena a ramena. Bolesti sú typické tým, že migrujú po celom tele. „Ak sa pacient nelieči, po určitom období môžu nastať ďalšie príznaky s postihnutím nervového systému, srdca, kože a kĺbov so zápalovými zmenami, na ktorých aj po vyliečení ostávajú degeneračné stopy. Postihnutie nervov sa prejavuje bolesťami hlavy, stuhnutou šijou, poruchami citlivosti a hybnosti, predovšetkým lícneho svalstva, bolesťami chrbta a končatín,“ vystríha doktorka Lacová.

 

S boreliózou možno žiť aj niekoľko rokov a človek nemusí nič postrehnúť, pretože baktérie žijú v rovnováhe s imunitným systémom. Spúšťačom ochorenia môže byť stres i oslabenie imunity.

 

Široká škála príznakov spôsobuje, že lymská borelióza môže pripomínať mnoho iných chorôb, iste preto jej diagnostika nebýva jednoduchá. Nie je totiž možné v bežnej praxi baktériu v tele pacienta priamo dokázať. Prítomnosť protilátok sa dá zistiť len nepriamo – krvnou cestou. Aj keď borelióza patrí medzi vážne, nepríjemné a zdĺhavé ochorenia, nie je smrteľná. Opakovaná liečba antibiotikami a pravidelnými vyšetreniami krvi je pomerne zdĺhavá, no aj v neskoršom štádiu efektívna.

 

Na boreliózu najčastejšie ochorejú ľudia, ktorí sa zdržiavajú v listnatých lesoch, prázdninových táboroch, chatári alebo sezónni lesní robotníci. Baktérie boreliózy cirkulujú medzi divo žijúcimi zvieratami, najmä medzi hlodavcami. Infikované kliešte sa nájdu aj v mestských parkoch, kam ich z voľnej prírody dovlečú vtáky, túlavé psy či mačky. Lepšie sa cítia na lúke, v krovinách a nízkom lesnom poraste. Láka ich teplo a pot ľudského tela.

 

Treba vedieť, že na potulky lúkou či lesom sa treba vhodne obliecť. Do porastu nevstupujte v krátkych nohaviciach, ale dajte prednosť svetlému oblečeniu s dlhými rukávmi a dlhým nohaviciam. Dôležitý je i materiál, z ktorého je odev ušitý. Na drsnú látku sa kliešť ľahko prichytí a naopak z hladkého oblečenia rýchlo spadne. Pozor dajte aj na deku, pretože kliešť sa na ňu bez problémov prichytí a môžete si ho doniesť až domov.

 

„Po návrate z vychádzky a pobyte v prírode sa treba ihneď prezliecť, dôkladne si prezrieť celé telo, zvlášť záhyby, v ktorých sa kliešť rád zahniezdi. Ak ho nezbadáte, nerušene pokračuje v nasávaní krvi. Ak kliešťa na tele objavíte, netreba robiť žiadnu paniku, treba ho čo najskôr z tela odstrániť,“ hovorí lekárka.

 

Kliešť môže po preniknutí do kože uvoľniť vírusy alebo baktérie, ktoré sa nachádzajú v jeho tráviacom trakte. Na prisatého kliešťa je vhodné nakvapkať lieh, olej, naniesť krém, alebo ho potrieť mydlovou vodou a otáčavými pohybmi doprava i doľava opatrne vykývať von celého a neporušeného. „Kliešťa nikdy netreba stláčať, aby sa mu infikovaný obsah žalúdka nevytlačil do ranky, kde je prisatý. Vybrať sa môže aj pomocou špeciálnej pinzety, a to kývavými pohybmi a ťahom čo najbližšie k  jeho hlavičke. Postihnuté miesto treba dôkladne umyť mydlom a dezinfikovať,“ vysvetľuje doktorka Lacová a pripomína, že pri podozrení na ochorenie prenášané kliešťami, je vhodné navštíviť lekára prvého kontaktu, ktorý odošle pacienta do nemocnice na kožné alebo infekčné oddelenie.

 

Na Slovensku je zaklieštením postihnutých mnoho ľudí, väčšina z nich nemusí spozorovať poštípanie kliešťom, zväčša zostanú bez následného problému alebo postihnutia. Napriek tomu ročne sa hlási niekoľko sto pacientov s týmto ochorením. Ak si však príznaky boreliózy nevšimnete, môže choroba prepuknúť aj po mnohých rokoch. Potom už máva vážny priebeh a nie je zriedkavosťou, že obete infikovaného kliešťa skončia ochrnuté na vozíčku. Treba byť v strehu a  vedieť, že nebezpečenstvo infekcie boreliózy hrozí až vtedy, ak je kliešť prisatý viac ako 48 hodín. Pri prisatí menej ako 24 hodín, je prenos infekcie zriedkavý. Preto nie je nevyhnutné vzdať sa výletov a pohybu v prírode a športovania, ale držať sa vyššie uvedených pokynov.

 

Príznaky boreliózy:

– Na koži sa objaví kruhové sčervenanie s bledým stredom.

– Ohlási sa únava bez dôvodu.

– Bolesť hlavy, kĺbov, svalov a šliach.

– Poruchy srdcového rytmu, zraku, sluchu a rovnováhy.

– Ochrnutie nervov tváre.

Patrí do vydania