Nádorové ochorenia sú stále na vzostupe

V posledných desaťročiach nás zaplavujú správy zo všetkých strán o alarmujúcom náraste nádorových ochorení na Slovensku i v celom civilizovanom svete. Európska Únia upravuje smernice a predpisy v očakávaní ďalšieho nárastu počtu onkologických ochorení. A aby to nebolo také jednoduché, nádory sa objavujú u čoraz mladších vekových skupín. Ako keby sme všetci postupne nastupovali na jednu loď ­ loď neistoty, strachu, bolesti z odlúčenia, všetci zatienení všadeprítomnou bránou smrti. Bojujeme, niektorí vyhrávame, iní prehrávame. A život ide ďalej.

Príznaky prichádzajú nebadane

Poďme sa však pozrieť bližšie na to, čo v skutočnosti znamená mať nádor. Všetci vieme, že jestvujú dve skupiny nádorov: zhubné a nezhubné. Nezhubné rastú a tlačia a to je asi tak všetko. Tie druhé, tie nás tlačia skôr v mysli ako inde. Prichádzajú nebadane, mnohé s nevýraznými príznakmi, ktoré si pri každodenných povinnostiach naozaj nemusíme všimnúť. Jemný prúžok krvi v stolici, malá hrčka v prsníku, slabé nutkanie na kašeľ. Nič podstatné, povieme si. Po pár mesiacoch už ale všetko môže byť inak. Nádorová bunka si vo vašom tele zriaďuje autonómny štát. Je veľmi šikovná, vie sa zamaskovať pred imunitným dozorom.

 

Kým sa vyššie riadiace centrá niečo dozvedia, už má malú kolóniu a rozsieva sa do krvi. Práve ten moment vstupu do krvného riečiska je kľúčový. Ním nádor prekročil hrubú čiaru, kedy sa víťazstvo výrazne kloní v jeho prospech. Začína obdobie kolonizácie vzdialených tkanív, ktoré poskytujú útočište nádorovým bunkám. A prichádza posledná fáza. Všetci tušíme, čo potom nasleduje. Táto fáza nádorového rastu robí vrásky na čele mnohým lekárom. Je aj dôvodom, prečo musíme chodiť na preventívne vyšetrenia. Nech vo svojom tele nosíme čokoľvek, zachyťme to skôr, kým budeme kolonizovaní.

 

Jedna terapia nestačí

Ak sa dostaneme do štádia takejto život ohrozujúcej diagnózy musíme uvedomiť, že v tomto prípade už jedna terapia nestačí. Doplnkovú starostlivosť o seba si musíme vyskladať z viacerých prístupov, ktoré posilňujú telo i dušu. Niekedy je nutné si celý život upraviť tak, aby naše zdravie bolo dlhodobo udržateľné.

-AD-

Patrí do vydania: 
Apríl 2018