Koenzým Q10 - Dobíjač životných batérií

Pre jeho podporné terapeutické a preventívne účinky sa mu v medicínskych a vedeckých kruhoch pripisuje čoraz väčší význam. Podľa vedcov je nenahraditeľný pre bioenergetickú podporu životne dôležitých funkcií. Považujú ho za elixír života, ktorý zvyšuje imunitu, predlžuje život, dokáže opäť „nabiť“ životné batérie človeka.

Koenzým Q10 bol objavený v roku 1957 – z mitochondrií hovädzieho mäsa ho izoloval prof. Frederik L. Crane a o dvadsaťjeden rokov neskôr získal Brit Peter Mitchell za jeho výskum Nobelovu cenu. Pôvodne ho pomenovali ubikvinón, keďže je ubikvistický – všadeprítomný (z latinského slova ubique). Vyskytuje sa v každej bunke nášho tela, konkrétne v mitochondriách, ktoré sú akýmisi generátormi energie pre organizmus. Nedostatok koenzýmu Q10 v organizme je spojený s poruchou tvorby energie.

 

Pozor na pokles jeho hladiny!

Koenzýmu Q10 patrí kľúčová úloha nielen pri produkcii energie a jej regulácii v organizme, ale slúži aj ako silný antioxidant v mitochondriách a lipidových membránach – tieto štruktúry bráni pred voľnými radikálmi. Vďaka antioxidačným vlastnostiam sa podieľa na znížení aterosklerotických zmien na cievach, znižuje oxidačný stres. Výskumy potvrdili, že v organizme mladého človeka vo veku 20 až 40 rokov sa tvorí dostatočné množstvo koenzýmu Q10. S pribúdajúcim vekom sa však jeho hladina znižuje – vo veku 60 až 70 rokov dokonca o 65 percent! Keď sa hladina koenzýmu Q10 zníži o 25 percent, je to signál možného ochorenia. Ak však jeho hladina klesne o 75 percent, takmer vždy je postihnutý niektorý orgán. Môže sa to prejaviť chronickou únavou, zníženou výkonnosťou, oslabením kostrového svalstva, spomalenou činnosťou srdcového svalu i spomalenými reakciami, môže dôjsť k narušeniu kognitívnych schopností, až k strate pamäti. Je preto nevyhnutné udržiavať jeho optimálnu hladinu!

 

Dopĺňajme si pravidelne jeho zásobu!

Prirodzenými zdrojmi koenzýmu Q10 sú makrely, lososy, sardinky a morské produkty, hovädzie mäso, srdce, pečeň, obličky, olivový olej, slnečnica, hrozno, orechy, arašidy. Zo zeleniny je to najmä brokolica a strukoviny – jeho množstvo však v potravinách klesá skladovaním a tepelnou úpravou. V situácii, keď si organizmus nedokáže vytvoriť dostatočné množstvo koenzýmu Q10 (starnutie, choroby), odporúča sa ho telu dodať vo forme doplnku výživy s denným príjmom asi 60 mg, prípadne vo vyšších denných dávkach. Užívanie vyšších denných dávok koenzýmu Q10 je však potrebné prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom.

 

Posilňuje srdce i pamäť, pomáha autistom

Priaznivý účinok suplementácie koenzýmu Q10 sa prejavuje pri kardiovaskulárnych chorobách, nefropatiách, u pacientov s bronchiálnou astmou, u diabetikov, pri poruche plodnosti mužov i žien, u detí s metabolickými poruchami i u detí s autizmom. Súčasné poznatky potvrdili, že deti s autizmom sú citlivejšie na oxidačný stres a nedostatočnú antioxidačnú ochranu. Koenzým Q10 ovplyvňuje totiž jednotlivé štruktúry mozgu, ktoré sa môžu prejaviť v pozitívnom účinku na emócie, na zníženie stresu, na zlepšenie stravovacích návykov, odolnosť proti psychickej záťaži, na posilnenie imunitného systému, na redukciu porúch koncentrácie pozornosti a celkovej výkonnosti dieťaťa. Predbežné priaznivé výsledky klinických štúdií sú dôkazom účinku cielenej podpornej liečby s koenzýmom Q10 u detí s autizmom.

 

Ďalšie pozitívne účinky koenzýmu Q10 klinické štúdie zaznamenali pri:

• neurologických chorobách (myopatiách, mitochondriálnych myopatiách, epilepsii, mitochondriálnych encefalomyopatiách) a neurodegeneratívnych chorobách (Parkinsonovej, Alzheimerovej chorobe),

• onkologických ochoreniach (pred chemoterapiou, rtg. terapiou i po nich – pri súčasnom sledovaní onkomarkerov),

• užívaní statínov (lieky na zníženie hladiny LDL cholesterolu),

• oslabení imunity, rekonvalescencii (i u športovcov po náročnom výkone),

• parodontitíde,

• spomalení priebehu roztrúsenej sklerózy,

• zvýšenej fyzickej alebo duševnej námahe,

• chronickej únave organizmu,

• vyhladení vrások i redukcii ďalších sprievodných prejavov starnutia.

 

Koenzým Q10 Jamieson – vo forme, akú telo prirodzene produkuje

Úspech podpornej terapie s koenzýmom Q10 možno dosiahnuť iba pri jeho pravidelnom užívaní. Čistý, telu vlastný koenzým Q10 najvyššej farmaceutickej kvality možno organizmu dodať vo forme unikátneho výživového doplnku Koenzým Q10 kanadskej firmy Jamieson. Zabezpečuje energiu pre bunky a je dôležitý pre pravidelnú činnosť srdcového svalu. Pomáha regenerovať tkanivá a zabrániť poškodeniu vnútorných ciev toxickými látkami. Je účinný pri prevencii i liečbe srdcových, nervových a onkologických ochorení, parodontitídy a depresií. Priaznivo pôsobí pri alergiách, astme, ochoreniach dýchacích ciest, obezite a cukrovke. Zvyšuje imunitu organizmu a fyzickú i mentálnu aktivitu. Odporúča sa značne vyťaženým ľuďom, vo vyšších vekových kategóriách je doslova dobíjačom energie. Zlepšuje vitalitu, navodzuje pocit sily a zdravia. Neobsahuje cukry ani konzervačné látky. Je vhodný aj pre diabetikov.

Patrí do vydania: 
Marec 2018