České Švajčiarsko - Krajina plná tajomstiev

V severozápadnom cípe Českej republiky sa na ploche 79 km2 rozprestiera Národný park České Švajčiarsko, ktoré spolu so susedným Národným parkom Saské Švajčiarsko predstavuje oblasť pieskovcov, ktorá svojou rozsiahlosťou a zároveň minimálnym osídlením nemá v Európe obdobu. Za národný park bolo toto úchvatné skalnaté územie s jedinečnou faunou a flórou vyhlásené v roku 2000.

A ako toto zaujímavé prírodné územie vzniklo? Pred viac ako 90 miliónmi rokov sa tu rozprestieralo plytké more, na ktorého dne sa začala tvoriť vrstva piesčitých usadenín. Keď more ustúpilo, zanechalo po sebe pieskovcovú dosku, ktorú dodnes pretvára vietor, dážď a mráz. Zrodil sa tak podivuhodný pieskovcový svet plný skalných veží, mostov, roklín a cestičiek. Charakter krajiny dotvárajú zalesnené vrcholy sopečného pôvodu, z ktorých je najvýraznejší Růžovský vrch, dominanta južnej časti národného parku.

 

České Švajčiarsko však netvoria iba nehybné skaly. Rozľahlé lesy ukrývajú najrozmanitejšie druhy živočíchov a rastlín, a tak možno pri svojich cestách po tomto kraji uvidíte v lese rysa ostrovida, nad hlavou vám zakrúži sokol sťahovavý alebo v blízkosti vodných tokov uvidíte stopy vydry riečnej. V posledných niekoľkých rokoch sa v tunajšej riečke Kamenica objavujú lososy, ktoré sem boli vypustené v roku 1999 a na jeseň priplávajú späť do rodných vôd, aby sa vytreli.

České Švajčiarsko známe i neznáme

Začiatky turistického záujmu o toto územie sa datujú už do druhej polovice 18. storočia, keď tunajší kraj očaril švajčiarskych romantických maliarov a získal názov České Švajčiarsko. Vtedajší majitelia panstva (Kinskí a Clary-Aldringenovej) začali systematicky sprístupňovať turisticky atraktívne lokality, takže sa České Švajčiarsko od druhej polovice 19.  storočia stalo vyhľadávaným cieľom rozvíjajúcej sa turistiky.

 

Najatraktívnejšími miestami národného parku, teda okolím Hřenska a Jetřichovickými stenami, prechádzajú dve obľúbené turistické cesty. Cyklisti môžu poznávať krásy Českého Švajčiarska pri jazde po cyklotrasách, pre milovníkov jazdy na koni sú tu vyznačené cesty pre kone.

 

Najznámejším z turistických cieľov je Národná prírodná pamiatka Pravčická brána, najväčšia pieskovcová skalná brána v Európe. Veľkému záujmu turistov sa tešia aj kaňony, ktoré vytvára riečka Kamenica, kde sa už od 19. storočia prevádzkuje plavba na pramiciach. Zviesť sa na lodičkách hlbokým kaňonom obklopeným skalnými stenami bizarných tvarov je však možné iba od veľkonočných sviatkov do konca októbra. V severnej časti parku určite stojí zato prejsť sa či previezť na bicykli malebným Kyjovským údolím, ktorým preteká riečka Křinice. Cesta vedie až k zaniknutej obci Zadní Doubice, kde je pre peších a cyklistov otvorený hraničný priechod do susedného Saského Švajčiarska.

 

Pre tých, korí túžia uvidieť České Švajčiarsko z vtáčej perspektívy a neboja sa náročnejšieho výstupu, sa ponúka niekoľko možností. Krásne výhľady do krajiny a najmä na západ slnka sa ponúkajú zo skalných vyhliadok Mariina skála, Rudolfův kámen a Vilémínina stěna blízko obce Jetřichovice. Rovnako stojí zato vystúpiť na rozhľadňu na Vlčí hoře neďaleko Krásné Lípy. Odmenou je panoramatický výhľad ako na Národný park České Švajčiarsko, tak i na Lužické hory a pri dobrom počasí je možné uvidieť i vrcholky Českého stredohoria. Úchvatný pohľad sa ponúka aj z Loupežnického hradu Šaunštejn neďaleko Vysoké Lípy. Šaunštejn je jedným zo šiestich tzv. skalných hrádkov na území národného parku, ktoré boli vybudované na pieskovcových skalách počas stredoveku. Za návštevu stojí i Falkenštejn pri Jetřichoviciach či Kyjovský a Brtnický hrádok v severnej časti národného parku.

 

České Švajčiarsko však nie je iba divoká príroda plná skál a roklín, charakter tunajšej krajiny dotvárajú i malebné maľované chalúpky v osadách pozdĺž hraníc národného parku. Osobitosťou tohto kraja sú takzvané „podstávkové“ domy, ktoré inde v Čechách neuvidíte. Vznikli kombináciou maľovaného slovanského domu s trámovým domom západného typu. Mimoriadne krásne ľudové stavby nájdete v Kamenické Stráni a Vysoké Lípě, ktoré byli vyhlásené pamiatkovou zónou, ale i v obciach Mezná, Chřibská či Jetřichovice.

 

Medzi ďalšie zaujímavé pamiatky Českého Švajčiarska, pripomínajúce dávne príbehy tunajších obyvateľov, patria božie muky, skalné kaplnky, kostolné chodníčky a kríže zmierenia, ktorých je v tomto kraji veľké množstvo.

 

www.ceskesvycarsko.cz

 

Patrí do vydania: 
Február 2018