Ako sa na jar cítiť lepšie

Moji zlatí, no ako sa po zime cítite? Už ste odstránili prebytočné kilá z Vianoc? Že nie? A že máte aj tie z minulého roka, nielen tie vianočné? NO dobre, poďme na to!

Teraz vážne! O kilá až tak celkom nejde, ale veľké brucho stopercentne nie je ukazovateľ dobého zdrvia! Viem, že sa mi ľahko vraví, keď ho nemám... Ale verte mi, že sa nad ním dá zvíťaziť! V prvom rade sa musíte rozhodnúť a dohodnúť sami so sebou, že tie kilá pôjdu dolu! Pomaly sa blíži jar a to je čas vhodný na detox a jarnú očistu. Neplašte sa. Nič by ste nemali preháňať! Nejde len o očistu organizmu, ale aj o posilnenie imunity! Treba jesť a používať také doplnky výživy, ktoré podporujú imunitný systém! Pretože ten má na starosti naše zdravie! Nie lieky zahubia naše baktérie, ale musí to urobiť naša imunita! Tak robme všetko preto, aby sme ju podporili. Základ je pohyb a čerstvý  vzduch! Za tie roky sa nič nezmenilo, ak chceme zhodiť kilá a byť zdravší, musíme sa hýbať. Stačí rýchla chôdza, tí odvážnejší môžu občas aj pobehnúť. Pomaly by ste sa mali dopracovať k 3 kilometrom denne, to je minimum! Akýkoľvek pohyb na čerstvom vzduchu je dobrý. Ak ho nemáte, tak sú to len výhovorky!

 

Doplnky stravy

V jarnom období odporúčam pridať do stravy ako doplnok výživy jačmeň a chlorellu! Nielen preto, že naozaj účinne zbavujú telo toxínov, ale najmä pre svoju „výživovú výbavu“, ktorou disponujú! Zelené potraviny patria k „živej“ strave, sýtia telo prepotrebnými živinami, prebiotikami a probiotikami, zároveň ho zbavujú toxínov, ktoré tam nemajú čo hľadať! Ja už 10 rokov „fičím“ na zelenáčoch a vďačím im za dobrú imunitu! Môžeme sa o tom porozprávať, keď mi zavoláte! Na internete ma nájdete!

 

No a teraz k tomu, čo konzumovať. Hlavne si z toho nerobte stres! Ja momentálne už frčím len na zelenáčoch a na ovocí a zelenine! Ak sa mi zdá, že mi je z toho zima, zohrejem si povedzme uvarenú cviklu, pridám uvarenú špargľu alebo ryžu, osolím, pokvapkám olivovým olejom, pridám cesnak a fantastické jedlo je hotové!! Ráno si dávam len čisté nakrájané ovocie zmiešané s kašičkou z chia, ľanových a sezamových semien! To musíte namočiť a nechať napučať. Pred takýmito raňajkami pijem zmixovaný stopkový zeler a petržlenovú vňať s vodou, do ktorej dám lyžicu jačmeňa. Vznikne smoothie nápoj, ktorý môže pokojne slúžiť namiesto raňajok. Nebojte sa vlastnej „raňajkovej“ tvorby! Zapojte chuťové poháriky, odbúrajte kávičky a vianočky a choďte do toho! Ak nevydržíte len na ovocí a zelenine, tak pridajte buď ryžu, alebo cestoviny z nej, či z pohánky, skrátka bez lepku so šalátom. Skúste vydržať týždeň. Najlepšie by bolo 28 dní. Budete sa čudovať, ako zareaguje vaše telo. Energie budete mať na rozdávanie! Nechcem, aby ste hladovali, to nie je účel! Zároveň zastávam názor, že ak budete mať popoludní chuť na ovocie, tak si ho pokojne dajte! Vykašlite sa na názory, ktoré hlásajú, že ovocie len do druhej kvôli sacharidom! Určite je lepšie zjesť 2 jablká o šiestej ako rezeň či cereálnu tyčinku!! Nenechajte sa zmiasť názormi, ktoré vám nesedia! Ja som momentálne vo fáze, keď začínam byť na seba veľmi hrdá, že som ani dnes nedala do úst žiadne mäso, syr ani sladkosť! V období medzi koncom zimy a jarou by sme mali jesť veľa sušeného ovocia, ale pozor na siričitany, treba ich umývať v horúcej vode! Nezabudnite na hrsť orechov či mandlí. Môžete jesť aj skvelé zeleninové polievky z tekvíc hokkaido alebo klasickú zeleninu spolu s hrsťou pohánky či pšena. Polievka je vhodná aj na raňajky!

 

Chlorella vždy na tanieri

A nezabudnite na chlorellu! Je jednoducho nenahraditeľná pre naše črevá! Špeciálne vtedy, ak máte vyoperovaný žlčník, ste až 20-násobne náchylnejší na onkologické diagnózy hrubého čreva. Ak zaradíte chlorellu, tak sa toho naozaj nemusíte obávať! Môžete ju užívať tri mesiace, potom mesiac pauza a znova nabehnúť na ďalší cyklus. Likviduje nielen toxíny, ale aj plesne. Chlorellu by sme mali mať na tanieri vždy, keď tam máme aj niečo, čo by sme si mali odpustiť. A priznajme si, to sa deje takmer denne. Vždy, keď zjem niečo ťažšie, šupnem si 20 chlorell, nech sa mi to neusadí v čreve, a je to! Zjednodušujte si život, zjednodušujte jedlo. Čím menej zložiek, tým lepšie! Zapojte fantáziu, neberte jedlo ako samozrejmosť, ale precíťte ho! Čím viac živej stravy, tým lepšie. Neriešte jouly, pesticídy či sacharidy, ak jete ovocie a zeleninu, to je najzdravší spôsob stravovania!

 

Opatrujte sa! Andy Timková

www.andyreal.sk

Patrí do vydania: 
Február 2018