Víkend v Karlových Varoch

Po dlhom zvažovaní, v ktorom z kúpeľných miest si nechať odpočinúť telo i myseľ, rozhodli sme sa s kamarátkou pre Karlove Vary. Boli sme zvedavé na najznámejšie české kúpeľné mesto a miesto, kde sa usporadúva medzinárodný filmový festival. Vzhľadom na to, že je vo Varoch hotelov ako húb po daždi, bolo z čoho vyberať. Hoci nás lákalo vyskúšať si veľké a slávne hotely, rozhodli sme sa stráviť wellness víkend v menšom rodinnom hotelíku neďaleko kúpeľného centra a na slávne budovy sa pozrieť hlavne zvonku.

Celkový dojem z Karlových Varov? Človek si tu skutočne pripadá ako na dovolenke. Češtinu v historickom centre počujete pomenej, ale to nie je až tak na škodu. Turistov je všade plno, prevláda ruština, skupinky všetko fotiacich Ázijčanov takisto nemôžete minúť a niet sa čo diviť, pretože mesto samotné je kúzelné. Jedinečnú atmosféru robí hlavne to, že je uzavreté v údolí a lesnaté kopce okolo dodávajú pocit, že ste v inom svete. Vraj sa tu i stretávajú živelné energie, preto je mesto také populárne a pobyt tu taký uzdravujúci. Relax v hoteli a následná prechádzka jesenným mestom dokáže až neuveriteľne dobiť baterky. Romantický pohľad na kolonády, secesné domy, grandiózny hotel Imperial tyčiaci sa nad mestom ako hrad, slávny grandhotel Pupp, teplé minerálne pramene a kočiare s koňmi dokresľujú genius loci tohto miesta. Keď sme si na druhý deň pobytu všimli rozhľadňu nad centrom, rozhodli sme sa, že ju musíme navštíviť. Cesta lanovkou bola krátka a už z kopca nás uchvátil pohľad dolu. Výťahom sme vyšli nahor, fascinovane sme pozerali na zalesnené kopce všade okolo, krásne vyfarbené, tak ako to vie len jeseň, a na mesto rozprestierajúce sa medzi lesmi, vinúce sa pozdĺž riek. Keď sme sa vydali na pomalú prechádzku, ako sa hovorí „kúpeľným krokom“, späť k mestu, boli sme prekvapené, koľko ľudí sme míňali. Skupinky i jednotlivci sa prechádzali v tichosti lesnými cestami. Relaxovali sme tak usilovne, až sme zle odbočili a namiesto kolonády pred nami zrazu bola oplotená zvernica, nad ktorou boli mosty. Vďaka šťastnej náhode sme našli ďalšie kúzelné zákutie Karlových Varov – zvernicu sv. Linhart. Areál s kaviarničkou a lanovým centrom, kde si môžete posedieť a pri prechádzke po mostíkoch nad zvernicou vidieť jelene siky, daniele a diviaky. Výlet do lesov po vyznačených chodníkoch sa nám teda pretiahol na skoro celý deň, ktorý však stál zato. Azda nikde som nevidela toľko lesných pomníkov a chatiek, kde sa človek môže zastaviť a posedieť si.

 

Keď sme v nedeľu odchádzali domov, zhodli sme sa na tom, že až sa nabudúce budeme potrebovať uvoľniť na unikátnom mieste, naša voľba je jasná.

Patrí do vydania