Nerieš vek, ale rieš prevenciu!

Rakovina prsníka postihuje čoraz častejšie mladšie ženy. Osobnú skúsenosť s týmto ochorením mala aj Elena Hudáková, ktorá sa s ňou popasovala pred 4 rokmi. V rozhovore nám priblížila svoj životný príbeh, boj s chorobou aj to, prečo sa rozhodla angažovať v projekte AVON Pochod proti rakovine prsníka. 

Ste mladá, krásna a energická, ale rakovina prsníka si nevyberá. Vám ju diagnostikovali v 24 rokoch. Aká bola vaša prvá reakcia?

Mojou prvou reakciu bol prirodzene šok. Informáciu o diagnóze rakovina som nejako v danom čase nevedela pochopiť, až v rámci kolotoča, ktorý nastal, som si uvedomila, čo sa vlastne deje. Definitívne som sa s realitou zmierila, až keď mi vypadali vlasy. Síce sa na výsledky čaká pár týždňov, ale myslím, že som stále dúfala, že budú negatívne.

 

Museli ste podstúpiť náročnú liečbu. Čo vám najviac dodávalo silu a chuť bojovať? Kto vám bol počas tohto obdobia najväčšou oporou?

Silu mi dávala hlavne podpora rodiny. Staral sa o mňa starší brat a sesternice. V rodinnom kruhu som sa mohla vyrozprávať, vyplakať, ale aj tešiť z výsledkov. Brácho ma pravidelne brával na vyšetrenia, ak sa dalo, absolvovala ich so mnou sesternica Zuzka. Brat popri tom budoval vlastnú firmu, v ktorej momentálne pracuje, a veľmi sa z toho teším. Sesternice sú teraz moje najbližšie kamarátky, všetkých nás to ešte viac zblížilo. Najbližší priatelia mi robili program, keď som potrebovala spoločnosť. Čerpala som aj z vlastnej vnútornej sily, húževnatosti a viery. Venovala som sa joge, dychovým cvičeniam, psychohygiene. Od okolia som mala ideálne podmienky na liečbu a následnú regeneráciu. Som vďačná za to, že moja rodina tvorí aj gro mojich najbližších priateľov, je to pre mňa veľmi vzácne. Boj je medzi rovnocennými súpermi, rakovina rovnocenný súper nie je, preto ja nebojujem. Boj vyčerpáva a silu počas liečby potrebujete, uvedomila som si, že čím skôr akceptujem toto ako svoju životnú realitu, tým skôr sa môžem sústrediť na podstatné veci. Bojovať ani nechcem, som žena, ale stále môžem poukázať na veci, ktoré sa berú ako tabu okolo rakoviny. Bojovať chcem za pravidelné samovyšetrenie prsníkov, proti necitlivým informáciám a hoaxom. Bojujem tiež za sieť podpory pre onkologických pacientov, čo sa týka psychológie, stravy, životného štýlu a akceptácie spoločnosti. 

 

Ste príkladom toho, že rakovina prsníka sa týka aj mladých žien. Čo by ste poradili nielen rovesníčkami, ktoré aktuálne s chorobou bojujú?

Rovesníčkam by som poradila len to, čo som sama v danom období chcela počuť, že je všetko v poriadku tak, ako je. Všetky emócie spojené s prežívaním akejkoľvek fázy ochorenia sú v poriadku, že je v poriadku báť sa smrti a smrteľnosti, že slzy máme na to, aby sme si uľavili. Možno aj to, že to raz prejde a bude lepšie, a ak to trvá dlho, frustrácia je prirodzená. Asi aj to, že aj bez vlasov som bola super krásna, že prirodzenosť a spokojnosť sama so sebou je najdôležitejšia. Že nemusím zapadať do všeobecného poňatia vonkajšej krásy. Že aj keď tvoje okolie rieši hypotéky, svadby a tehotenstvá a ty nevieš, či doklepneš ešte mesiac, že aj to raz prej­de, a verím, že s pozitívnym koncom. To, že človek ochorie aj v mladom veku, nie je zlyhanie, ono sa to proste deje a zmysel to nemá občas žiadny. Ja sa snažím žiť prirodzenejšie, ľudskejšie a minimalisticky. Nebudujem šťastie na materiálnych hodnotách, ale som vďačná za zdravie, rodinu a každý nový deň. A hlavne som vďačná sama za seba.

 

Pridali ste sa aj k občianskemu združeniu Amazonky. Čo vám priniesla táto skúsenosť?

K združeniu som sa pridala, keď vznikalo, hlavne sme sa našli ženy s rovnakými pocitmi v rôznom veku a boli sme si oporou. Časom združenie naberalo konkrétnejšiu podobu a ja som sa v rámci liečby zapájala, ako som vedela. S narastajúcou energiu chcem svoju skúsenosť odovzdať ďalej, teší ma, keď môžem venovať chvíľku svojho času niekomu, kto to v danom čase potrebuje, ak teda viem pomôcť. Neteším sa, že nás začína byť veľa, ženy sa k združeniu pridávajú, lebo cítia potrebu spoločnej podpory, neteší ma narastajúci počet, lebo značí, že každá má za sebou alebo pred sebou tento príbeh. O to viac však cítim dôležitosť podobných združení. Som rada, ak môžem byť inšpiráciou v prevencii pre mladé baby, hlavne čo sa týka samovyšetrovania, a možno do budúcna aj ako jogová terapeutka. Okrem toho, že stále rada podporím občianske združenie Amazonky, pracujem aj na súkromnom projekte, ktorý by mal poukázať na túto problematiku.

 

Okrem toho, že ste Amazonkou, ste aj tvárou kampane tohtoročného projektu AVON Pochod proti rakovine prsníka. Ako vnímate túto spoluprácu?

So spoluprácou som súhlasila kvôli tomu, že, žiaľ, rakovina prsníka sa týka aj žien do 30 rokov, sama som bola v onkologickom ústave atrakciou, ale poznám baby v mojom veku s rovnakým osudom. Kampaň Avonu tento rok vystihuje myšlienku, ktorú chcem šíriť. Nerieš vek, ale rieš prevenciu. Nešlo mi tak o vlastnú sebaprezentáciu, len som chcela poukázať na to, aby sme sa trošku prebrali. :) Predsa len hovorím o svojom súkromí a osobných emóciách. Oceňujem, že AVON ako jedna z mála spoločností pôsobiacich na Slovensku podporuje nás zo združenia a šíri osvetu. Mali by si z nej brať príklad aj ďalšie firmy, nakoľko je podobných stále málo, práve podpora od Avonu nám pomôže šíriť naše myšlienky.

 

Je podľa vás dôležité šíriť tému rakoviny prsníka a vyzývať ľudí, aby sa zapojili do boja za zdravé prsia a prišli svoju podporu vyjadriť na AVON Pochod?

Podľa mňa to je už nevyhnutné, zo svojej skúsenosti hovorím, že sme trošku zaspali dobu. Angažujme sa viac v informovanosti, prevencii, zdravom životnom štýle, ale aj v ľudskosti a empatii voči ľudom a ich rodinným príslušníkom, ktorí si ochorením prechádzajú. Do boja za zdravé prsia sa zapojme všetci akýmkoľvek spôsobom, ak ľudia podporia AVON Pochod, podporia zároveň ženy, ktoré sa už o túto zmenu snažia. Verím, že všetky peniažky budú využité na suplovanie podpornej siete, ktorá na Slovensku chýba.

 

Už čoskoro sa bude konať v poradí 9. ročník AVON Pochodu. Absolvujete ho prvýkrát?

Na AVON Pochode som sa už zúčastnila, ak sa mi podarí, prídem aj tento rok, ale mám inú milú povinnosť, byť hlavnou družičkou na svadbe blízkej priateľky. Ak sa mi účasť nevydarí, myslím, že prispievam najlepšie, ako viem. :) Prosím, ak nenájdete na pochode mňa, hľadajte tie najbláznivejšie baby, to sú moje Amazonky.

 

Už v sobotu 17. júna sa uskutoční AVON Pochod proti rakovine prsníka, ktorého dejiskom bude po prvýkrát areál Bratislavského hradu. Pre návštevníkov je pripravený bohatý program a množstvo atraktívnych sprievodných aktivít. Vstupenkou na podujatie je tričko proti rakovine prsníka, ktoré je dostupné v dámskom, pánskom aj detskom vyhotovení. Zisk z predaja tričiek poputuje na konto verejnej zbierky AVON Pochod 2017 realizovanej občianskym združením Amazonky. Viac informácií o AVON Pochode nájdete na webovej stránke www.zdraveprsia.sk a Facebooku Avon proti rakovine prsníka.

Patrí do vydania