Svetový deň hypertenzie: Poznáš svoj krvný tlak?

Hypertenzia je globálna epidémia! Z dôvodu vysokého krvného tlaku alebo hypertenzie zomrie na svete ročne viac než 7 miliónov ľudí. 17. mája sa koná už po 12-krát Svetový deň hypertenzie. Jeho cieľom je podporiť verejné povedomie o hypertenzii a pripomenúť širokej verejnosti dôležitosť prevencie a kontroly tohto tichého zabijaka – modernej epidémie. Tohtoročná téma kampane je #KnowYourNumbers, čo môžeme voľne preložiť ako „Poznaj svoj krvný tlak„. Vieš ako si ho správne merať?

Poznajte svoj krvný tlak

Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je chorobný stav, ktorý sa uplatňuje ako úplne nezávislý rizikový činiteľ pri vzniku poškodenia orgánov, orgánových systémov (mozog, obličky, srdcovocievny systém) a pri závažných náhlych príhodách (hypertenzná kríza a mozgové krvácanie). S pribúdajúcimi rokmi cievy človeka tvrdnú, stávajú sa menej elastické. To nastane u každého človeka bez ohľadu na výšku krvného tlaku, ale u osôb s hypertenziou nastáva tento proces oveľa skôr. Ak dôjde k poškodeniu ciev zásobujúcich mozog, môže vzniknúť porážka, pri postihnutí ciev srdca sa môže vyvinúť infarkt, podobne môže dôjsť aj k postihnutiu obličiek či zraku. Poškodenie mozgu sa môže prejaviť ako ischemická cievna mozgová príhoda (nedokrvenie) alebo krvácanie do mozgu (hemoragická mozgová príhoda). Až 90-95% prípadov vysokého krvného tlaku nemá známu príčinu. Niektoré faktory však zvyšujú pravdepodobnosť, že sa toto ochorenie rozvinie. Medzi faktory, ktoré vieme ovplyvniť patrí: obezita, nadmerné solenie, nadmerná konzumácia alkoholu, stres a nedostatok pohybovej aktivity. Liečbou hypertenzie možno dosiahnuť zníženie výskytu porážky až o 40-50%.

 

Merajte si krvný tlak!

V súčasnosti je veľmi ľahké pravidelne si kontrolovať svoj krvný tlak. Domáce meranie krvného tlaku sa odporúča ako preventívny prostriedok a aj ako štandardný doplnok liečby hypertenzie. Výhoda domáceho merania krvného tlaku spočíva najmä v tom, že si môžete svoj krvný tlak sledovať pravidelne v určitom čase a za normálnych každodenných podmienok. Tým sa vyhnete umelo zvýšeným hodnotám spôsobeným nervozitou v cudzom prostredí ordinácie lekára (tzv. syndróm bieleho plášťa). „Kvalitný tlakomer práve pre Vás vhodný, vám najlepšie odporučí školený profesionál s dlhoročnou praxou, najlepšie v lekárni, alebo zdravotníckych potrebách. Určite sa pýtajte na tradíciu, ale aj technické inovácie výrobcu, dĺžku záruky a spoľahlivosť miestneho servisu, certifikáty presnosti a možnosti kalibrácie,“ radi Šimon Peter, odborník na značku Omron.

 

Pri príležitosti Dňa Hypertenzie je tu limitovaná edícia tlakomerov Omron, ktorú nájdeš na oficiálnom eshope www.celimed.sk: Ide o tlakomer na rameno Omron MIT3, ktorý obsahuje systém Intelli Sense. Tento tlakomer na rameno s predĺženou manžetou (22-42cm) zabezpečuje komfortné natlakovanie a minimalizuje tlak manžety počas merania. Tlakomer obsahuje aj univerzálnu dvojitú predĺženú manžetu – štandard M a veľká L v jednom kuse, prehľadný displej, ktorý zobrazuje všetky odmerané údaje, detekciu nepravidelných pulzov a kontrolu správneho nasadenia manžety. Nechýba ani detekcia pohybu tela počas merania, indikátor hypertenzie a pamäť na 60 nameraných hodnôt s dátumom a časom. Tlakomer na rameno Omron MIT3 má 3 ročnú záruku na prístroj, 15% zľavu pre poistencov VŠZP, 1x kalibráciu presnosti (po dobu záruky) a autorizovaný servis OMRON.

 

Tlakomer na zápästie OMRON MIT Precision 5 s polohovým senzorom Vás vždy ubezpečí o správnej polohe zápästia – pre istotu jedinej správnej polohy pri meraní tlaku na zápästí. Systém Intelli Sense poskytuje komfortné natlakovanie a minimalizuje tlak manžety počas merania. Tlakomer obsahuje aj detekciu nepravidelných pulzov, kontrolu správneho nasadenia manžety, indikátor hypertenzie, pamäť 90-tich nemarených hodnôt s dátumom a časom a priemernú hodnotu z posledných troch meraní. V cene tlakomera na zápästie OMRON MIT Precision 5 je aj odborná kalibrácia a autorizovaný servis OMRON a 3 ročnú záruku na prístroj.

 

Čo je hypertenzia?

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je ochorenie, ktoré často prebieha úplne bez príznakov, a preto o ňom dlhú dobu pacient vôbec nemusí vedieť. Hypertenzia je rozdelená na dva typy (primárna, alebo esenciálna hypertenzia a sekundárna hypertenzia) na základe jej príčinných faktorov. Primárna hypertenzia je bežnejší typ, avšak jej príčiny nie sú známe. Zatiaľ čo príčinou sekundárnej hypertenzie sú poškodenie obličiek, syndróm spánkového apnoe, nádory, rekreačné drogy, dysfunkcia štítnej žľazy, korekcia aorty, stav súvisiaci s tehotenstvom, nadmerné alebo nesprávne lieky, alkoholické nápoje, negatívny životný štýl a nezdravé potraviny. Hypertenzia je dedičné ochorenie, ktoré možno dediť od rodičov. Hypertenzia súvisí aj s rodinnou anamnézou diabetu, obezitou, fajčením, nedostatkom cvičenia, nadmerným užívaním alkoholických nápojov a užívaním perorálnych kontraceptív. Nie je ľahké sa vyhnúť primárnej hypertenzii, avšak sekundárna hypertenzia je vážny stav, ktorý sa dá liečiť a v určitých prípadoch aj vyliečiť. Je potrebné zmeniť niektoré zvyky životného štýlu a dodržiavať zdravé životné návyky. Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc, FESC definuje ohrozenú skupinu obyvateľstva nasledovne: „Sú to predovšetkým pacienti s vysokým krvným tlakom, diabetici, fajčiari a pacienti vyšších vekových kategórií. Znepokojujúce však je, že v poslednom období vídavame, že už aj u mladších ľudí sa objavujú mozgové porážky. Rizikovú skupinu predstavujú ľudia trpiaci fibriláciou predsiení. Táto arytmia sa vyskytuje u starších ľudí (nad 60 rokov).

- optimálny TK: systolický (horný) < 120 mmHg a diastolický (dolný) < 80 mmHg

- normálny TK: systolický 120-129 mmHg a/alebo diastolický 80-84 mmHg

- vysoký normálny TK: systolický 130-139 mmHg a/alebo diastolický 85-89 mmHg

 

Hypertenzia:

Stupeň 1: systolický TK 140-159 mmHg a/alebo diastolický TK 90-99 mmHg

Stupeň 2: systolický TK 160-179 mmHg a/alebo diastolický TK 100-109 mmHg

 

Aké sú hlavné rizikové faktory pre vznik hypertenzie?

  • Obvod pása: muž 102 cm a žena 88 cm
  • Nedostatok fyzickej aktivity
  • Obezita (hodnota BMI vyššia ako 30)
  • Nadmerné solenie
  • Alkohol (časté a nadmerné pitie alkoholu)
  • Fajčenie
  • Stres
  • Dedičnosť
  • Vek – Najčastejšie sa objavuje u ľudí nad 35 rokov. Viac ako dve tretiny pacientov tvoria ľudia nad 65 rokov. Ženy sú ohrozené najmä po menopauze.
  • Rodinné predispozície

 

Ako predchádzať hypertenzii?

V prípade podozrenia na vysoký krvný tlak je potrebné dostať ho pod kontrolu. Pravidelným meraním budete vedieť či sa vám tlak zvyšuje v určitých situáciách napríklad po strese alebo jeho hodnoty máte zvýšené permanentne.

  • Pohyb – Akýkoľvek šport telu pomáha. Pre zdravý životný štýl stačí aj rýchla chôdza. Do organizmu sa dostane viac kyslíka a tlak sa začne znižovať, pokiaľ sa budete hýbať pravidelne. Týždenne stačí 2 hodinky rýchlej chôdze alebo behu. S motiváciou vám pomôžu aj krokomery. 
  • Chudnutie - Ak máte nadváhu aj malý úbytok hmotnosti vám zníži krvný tlak. Dostaňte svoju hmotnosť pod kontrolu a výrazne pomôžete svojmu srdcu.  
  • Spánok - Ak spíte menej ako 8 hodín vystavujte sa riziku zvýšeného krvného tlaku. Každou stratenou hodinou sa riziko zvyšuje až o 37%. 
  • Vitamín C - Ako jeden z najdôležitejších antioxidantov má dôležitú úlohu pri obnove a zachovaní pružnosti ciev. Pružné cievy lepšie zvládnu zvýšený tlak krvi na cievne steny 
  • Stop nočnému vyjedaniu chladničky - Po jedle sa tlak mierne zvýši, preto nočné vyjedanie chladničky nesie nielen riziko priberania, ale aj hypertenzie 
  • Nefajčiť - Fajčenie zvyšuje riziko vzniku hypertenzie, srdcovo-cievnych ochorení , ochorení dýchacích ciest a nádorových ochorení. Každá cigareta zvyšuje krvný tlak asi na 40 minút a pri frekvencii fajčenia asi 20 cigariet za deň dochádza k trvalému zvýšeniu krvného tlaku. Môže sa stať aj to, že krvný tlak odmeraný u lekára , za predpokladu, že pacient pred vyšetrením nefajčil, vôbec nemusí odrážať skutočnú hodnotu krvného tlaku, ktorý je inak počas fajčenia vyšší. Preto by sa mal krvný tlak merať do 30 až 60 minút po zapálení cigarety. Platí ale základná zásada prevencie - trvale nefajčiť. Viac  sa dozviete na www.krvnytlak.sk 

 

Svetový deň hypertenzie

Svetový deň hypertenzie si pripomíname už od roku 2005 a vznikol pod záštitou Svetovej ligy proti hypertenzii (WHL). Hypertenzia alebo choroba vysokého krvného tlaku si zaslúžila prívlastok ,,tichý zabijak“. Hypertenzia je chronické ochorenie, pri ktorom je krvný tlak zvýšený a väčšinou nie je sprevádzaný žiadnymi symptómami. Neliečený vysoký krvný tlak spôsobuje poškodenie ciev a životne dôležitých orgánov. Odporúčanie WHL je, že krvný tlak má byť menej ako 135/85 mmHg pre celkovú populáciu a hypertenznú populáciu bez komplikácií, zatiaľ čo u pacientov s diabetes mellitus alebo chronickým ochorením obličiek by mala byť menej ako 130/80 mmHg. Cieľom Svetového dňa hypertenzie je podporovať povedomie verejnosti o hypertenzii a povzbudiť ľudí k prevencii a aktivitám proti tichému zabijakovi. Kardiovaskulárne choroby sú zodpovedné za takmer polovicu všetkých úmrtí v Európe, zabíjajú viac ako všetky typy rakoviny spolu, pričom u žien je toto percento vyššie ako u mužov. Hypertenzia patrí medzi prioritné rizikové faktory ochorení srdca aj na Slovensku. Na vysoký krvný tlak sa u nás lieči až 63% ľudí. Existuje predpoklad, že v roku 2030 bude až 40 % obyvateľstva trpieť nejakou formou kardiovaskulárnych ochorení. Podľa výskumu si dokonca až 1 z 3 ľudí nevie správne merať krvný tlak. Aj táto nevedomosť môže mať fatálne následky na zdravie. Správne meranie krvného tlaku vás môže zachrániť pred vážnymi zdravotnými problémami. Tento deň verejnosti pripomína význam životného štýlu pre krvný tlak a potrebu kontroly krvného tlaku nielen v ordináciách lekárov, ale najmä doma. Počas tohto dňa prebieha po celom svete rad aktivít, zameraných na prevenciu, diagnostiku a tiež následnú liečbu vysokého krvného tlaku. Slovensko nie je výnimkou! 

Patrí do vydania: 
Máj 2017