Wellness mánia alebo oáza baktérií?

Chuťovkou dnešnej doby sa stali wellness svety. Po krátkej prechádzke či ešte kratšej lyžovačke zatúžime po teple. A šup do teplej pary. Čo na nás číha v uzatvorených kabínkach a teplých vírivkách? Pozor na premnožené baktérie. V tele môžu narobiť šarapatu. No neraz platí pravidlo, že „suvenír“ v podobe „wellness infekcie“ vylieči infrasauna!

 

Saunová romanca

Predstava vytúženého oddychu vie byť silnou motiváciou pri práci či športovaní. Jedným sa zľahka dvíhajú kútiky pri predstave relaxu v oáze vysokej teploty, iní hovoria o zohriatí kĺbov a svalov. A tí tretí si posilňujú imunitný systém a detoxikujú. Každý milovník tepla si v saune príde na svoje! Lekári kvitujú blahodarné účinky saunovania na ľudské zdravie. No len za predpokladu, že sa vieme správne saunovať a dodržiavame adekvátne hygienické návyky.

 

Wellnessoví výletníci

Saunovanie sa stalo trendom 21. storočia. Kým pri cvičení musíme vyvinúť fyzickú aktivitu, aby sme sa spotili, v saune si len tak sadneme (či ľahneme) a pot sa z tela leje celkom sám. No tu si mnohí „saunoví výskumníci“ neuvedomujú, že ak sa neriadime pravidlami správneho saunovania, môžeme si ľahko uškodiť. V horúcom prostredí totiž dochádza k dilatácii (roztiahnutiu) ciev a kapilár, ktoré sa následkom prudkého ochladenia v ľadovej sprche kontrahujú (stiahnu). Preto je logické, že po takomto teplotnom šoku vyletí krvný tlak až do výšin. Čo býva nebezpečné najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom, slabým srdcom či narušeným krvným obehom. Ani „obličkári“ a pacienti s oslabenou funkciou pečene by sa nemali bezhlavo vystavovať saunovaniu. Práve obličky a pečeň disponujú bohatým cievnym zásobením a môžu byť v dôsledku prudkých teplotných zmien poškodené. Ak saunovanie, tak s rozumom a pozvoľným ochladením! Vo Fínsku platí zásada, že ochladzovací kútik, v podobe studeného bazéna či sprchy, je umiestnený 50 metrov od rozkúrenej sauny. Presne táto vzdialenosť pomôže organizmu, aby sa so zmenou teploty vyrovnal. No ak si netrúfate na nárazové schladenie, podmienkou zostáva vlažná (u trénovanejších studená) sprcha. Zmyje pot a baktérie z povrchu tela a príjemne vás osvieži.

 

Čo s nami robí sauna?

Lekári odporúčajú saunovanie ako formu účinnej prevencie pred chorobami. Pravidelné prehrievanie a ochladzovanie tela nabudí imunitný systém, ktorý sa stáva odolnejším voči prechladnutiu, chrípke či infekciám horných dýchacích ciest. Účinkom vysokej teploty a vlhkosti sa potíme, čím vyplavujeme škodliviny. Cez otvorené póry sa telo zbavuje jedovatých látok i nečistôt a pokožka je rázom hebkejšia. Vdychovaním pary, s prídavkom vonnej esencie, zvlhčujeme dýchacie cesty a pomáhame ich prečisteniu. A to je dôvod, prečo vo fínskej (tzv. suchej) saune lejeme vodu na žeravé kamene. Cirkulujúci vzduch sa zvlhčí a pocitovo je nám ešte teplejšie. A v neposlednom rade fyzicky aj mentálne vypneme. Ak ste zažili meditáciu či kvalitnú hodinu jogy, viete, o čom hovorím. No aj v ostatnom prípade si viete urobiť osobnú relaxáciu priamo v saune. Pokúste sa zastaviť vírivé a roztopašné myšlienky, sústreďte sa len na svoje dýchanie. Nikam sa nemusíte ponáhľať, máte dostatok času pre seba. Len pre svoj nádych a výdych. Množstvo ľudí si až v oddychovej miestnosti uvedomí, ako dokonale „vypli“ a prečistili si myseľ. A na záver, kvalitný spánok. Po saunovej detoxikácii sa pleť zvlhčí a vyhladí, telo sa príjemne unaví. V oddychovaní je najvhodnejšie pokračovať aj v domácom prostredí, a to až do druhého dňa.

 

Vypotiť chorobu? Omyl!

Striedanie ročných období býva záťažou navyše. Stále mrazivé rána a teplejšie dni skúšajú imunitu, ani o tom nevieme. Ak ste prechladli alebo sa cítite malátne, do wellnessu nechoďte! Vypotiť sa treba v posteli, nie v spoločných priestoroch so zdravými návštevníkmi sauny. Wellnesscentrá vznikli s cieľom prevencie pred chorobami, nie na množenie baktérií. Mnohým kmeňom mikroorganizmov sa práve v teple (35 až 45 °C) nesmierne darí. Bujnejú, množia sa a neviditeľne útočia! Rovnako dôležité je nepodceniť kožné ochorenia. Ak ide o choroby sprevádzané zápalom či hnisavými výtokmi, saunu navštívte až po ich doliečení. A samozrejme, po konzultácii s ošetrujúcim lekárom (dermatovenerológom)!

 

Nástrahy parnej relaxácie

Novodobé wellnessové svety sú vybavené bohatou škálou možností určených na oddych a regeneráciu. Počnúc bazénmi s teplou vodou. Nejeden plavec sa v nich prehrieva a skôr sa vylúhuje, ako si zapláva. Bývajú však ideálnou voľbou pre rodičov s deťmi. Častým „vedľajším účinkom“ namáčania sa sú kožné infekcie, tzv. dermatomykózy. Zo skúseností dermatológov sa dozvedáme, že prvé svrbenia, začervenania či popraskané miesta na nohách, vo vlasoch, pod pazuchami či v záhyboch si pacienti ošetrujú samostatne telovými krémami a mliekami. Takto si mykotické infekcie ešte viac roznášajú a k lekárovi prídu s početnými léziami na koži. Ich pôvodcami sú vláknité huby, plesne či kvasinky (Candida albicans) a nakazenie hrozí u ľudí s oslabenou imunitou. Keďže ide o mikroskopicky malé organizmy, snažme sa im vyhnúť. Do spoločných spŕch a priestorov sa pustime s obutými nohami. Šľapky či žabky sú bezpečnejšou voľbou než bosé nohy. A tiež dva uteráky! Jeden na osušenie po priebežnej sprche a druhý na záverečné, dokonalé vysušenie. Fór je v tom, že hoci si zo saunového sveta môžeme odniesť kandidózu, kvasinkovú infekciu, vieme sa jej zbaviť infračerveným svetlom. A hádajte, čo zaberie? Infrasauna!

 

Infrasauna. Poráža kvasinky

Infračervené žiarenie nielenže navodzuje vzrušujúcu a relaxačnú atmosféru, ale v prvom rade má liečivé účinky. Vďaka svojej vlnovej dĺžke preniká cez pokožku (cca 4 cm) a zahrieva tkanivá. Je veľmi obľúbenou formou terapie u pacientov so psoriázou či inými kožnými chorobami. No navyše posilňuje imunitný systém. Fígeľ je v tom, že vďaka infračervenému žiareniu sa zrýchľuje krvný obeh, látková premena aj odvod škodlivín z tela. Keďže prehrieva vnútorné tkanivá, vyvoláva horúčku a štartuje imunitné reakcie. Tie bojujú s baktériami, vírusmi i kvasinkami a bránia ich množeniu. Vďaka rýchlemu prepravovaniu živín sa koža lieči a postupne regeneruje. V tomto prípade platí, že čo si vo wellnesse nachytal, to si v ňom aj vylieč! Ideálnou formou je opäť metóda rozhovoru so svojím ošetrujúcim lekárom, ktorý potvrdí, či ste vhodným adeptom na liečbu v infračervenej saune. V kúpeľníctve sú však predominantne využívané teplé termálne bazény. Predpísané sedacie kúpele sú nápomocné pri vybraných gynekologických ochoreniach či po operáciách. Nesmie však v tele pretrvávať akútny zápal! Termálna voda je osožná pri liečbe ochorení panvovej a driekovej oblasti, no čo platí na jedného, to nemusí pomáhať druhému. V teplej vode sa ľahko šíri bakteriálny biofilm, a preto do nej sadajme zdraví a osprchovaní.

 

Terapia potením

Saunujeme sa už niekoľko storočí, no posledné desaťročia priniesli nové poznatky o detoxikácii organizmu vplyvom tepla. Niekomu lahodí suché telo, iný vyhľadáva paru. No infrasauna poskytuje zdravý kompromis pre tých, ktorí chcú zahriať telo zvnútra. Prvým dôležitým rozdielom je jej teplota. Nečakajte sto stupňov, ale sotva polovicu (okolo 45 °C). Dlhodobé výskumy zaznamenali rozdiel medzi saunovaním v suchej, parnej a infrakabíne. A to v zložení potu saunujúceho sa človeka! Kým v suchej (fínskej) či parnej saune vypotíme 95 až 97 percent vody, v infrasaune je to len 80 až 85 percent H2O. Zvyšný podiel pozostáva z vyplavených škodlivín (cholesterol, tukové bunky, ťažké kovy, jedy, kyseliny, sodík a amoniak). O celých 10 percent toxínov viac než pri vysokej teplote v suchu či pare! A po druhé, pečeň aj obličky sú odbremenené! Toxíny sú z tela vyplavené spolu s potom, ktorý vzniká z cirkulujúcej lymfy v lymfatickom obehu. A preto je terapia potením v dôsledku infračerveného žiarenia vhodnou voľbou aj pre pacientov s porušenou funkciou obličiek či pečene.

 

Hrozivé nákazy

Každý človek je osídlený množstvom baktérií, ktoré môžu pre oslabeného jedinca znamenať nákazu. A teda, keď sa kúpeme v spoločnom bazéne a vopred sa neosprchujeme, môžu sa do vody dostať mikroorganizmy z tráviaceho traktu (cez konečník), ale tiež výlučky pohlavných orgánov. Ženy sú na infekcie z wellnesscentier náchylnejšie a mnohokrát sa pasujú s plesňami na pokožke či nechtoch alebo s vaginálnymi mykózami. Nič nezvyčajné nie sú ani bradavice. Muži sú o čosi odolnejší, ale imunita u mnohých nie je železná. Môžu sa vyskytnúť zápaly predkožky, mieška, vlasových folikulov či prostaty a semenníkov. Dôležité je poznať a dodržiavať zásady správneho kúpania a saunovania. A určite nevyhnutné je ich dodržiavanie!

 

 

Zásady zdravého „wellnessovania“

1. Do wellnessového sveta s prezuvkami nechodíme v spoločných priestoroch naboso.

2. Sprchovanie – pred aj po! Pred vstupom do bazéna aj sauny sa osprchujeme. Z pokožky tak zmyjeme nechcené baktérie či odumreté bunky.

3 Antibakteriálne mydlo – poruke! Ak sme náchylní na infekcie, môžeme po saunovaní či plávaní použiť ochranné mydlo.

4. Nesedíme v mokrom! Po saunovaní či plávaní sa prezlečieme do suchých plaviek či do župana.

5. Aspoň 2 uteráky! Do prvého sa utierame po bežnej sprche počas saunovania, do druhého až na záver.

6. Osušenie do detailov! Na utieraní si dáme záležať a osobitnú pozornosť venujeme záhybom a priestorom medzi prstami.

7. Hydratácia telovým krémom! Osprchovanú a dokonale osušenú pokožku hydratujeme telovým mliekom. Hlavne ak máme suchú pokožku či ekzém.

8. Ochranný tampón pre dámy! Ak sa obávame vaginálnych infekcií, môžeme použiť „kúpací“ tampón napustený vazelínou.

9. Saunovanie s mierou! Nesaunujeme sa do odpadnutia. Pri saunovaní musíme mať príjemné pocity a ľahké dýchanie.

10.  Maximálna dĺžka pobytu v saune je 15 – 20 minút! Relaxačný účinok dosiahneme tromi opakujúcimi sa cyklami. Dlhšie saunovanie vyvoláva útlm až vyčerpanie.


Príbeh čitateľky Sandry z Bratislavy

Keď som si na zadnej strane februárového Lieku prečítala, že marcovou témou bude saunovanie, rozhodla som sa zareagovať. So slovenskými saunami mám totiž dodnes problém, keďže mi skomplikovali život na takmer celý rok. Vždy som sa rada zohrievala, hlavne po fyzickej aktivite. Či sme hrali s manželom tenis alebo sa korčuľovali, často sme sa zašli vypotiť do sauny. On odjakživa miloval fínsku saunu, pre mňa bola vždy prisilná. A preto som oddychovala v parnej saune. Veľakrát mi však vadilo, že tu u nás (hlavne v Senci) sa ľudia bez hanby posadia do sauny aj v plavkách, so žabkami na nohách a plastovou fľašou v ruke. A žeby to nikomu nevadilo? Obrázky na kabínach hovoria jasnou rečou: Vyzleč sa! Vyzuj sa! Tým, že si niektorí spolu-saunujúci sušili v saune plavky, neraz to v saune smrdelo. Môj posledný pobyt poznačila vaginálna mykóza. Tú som si zo saunovania odniesla domov. Už na druhý deň po návšteve welnesu som začala pociťovať pálenie a svrbenie v intímnej oblasti. Keďže bol víkend, skúšala som babský recept, ktorý mi poradila kamarátka. Biely jogurt a bifidovými kultúrami, ktorý poznáme z reklamy. Jogurtový obklad síce chladil, ale veľmi nezabral. A tak som si v lekárni kúpila roztok sa výplachy proti mykóze. Keďže som šípila, o čo ide, išla som do lekárne rozhodnutá a vedela som, čo potrebujem. Tajne som dúfala, že prípravok zaberie a svrbenia aj výtoku sa zbavím. Aj sa tak stalo. Po pár dňom som už fungovala ako predtým. No len na pár týždňov. Ťažkosti sa mi opäť vrátili. A tak som zašla za gynekologičkou. Po vyšetrení aj konzultácii s ňou som sa dozvedela, že moja mykóza nie je čisto kvasinková, ale aj bakteriálna. A preto sa symptómy vrátili. Nasadila mi lieky na bakteriálnu infekciu a výplachy som už poznala. Zbaviť sa tejto „pliagy“ nebolo vôbec jednoduché. Hoci som dodržiavala všetky opatrenia od mojej lekárky, moja imunita bola oslabená po užívaní antibiotík. Až sa to nakoniec podarilo a mykóza zmizla. Ďalší rok som sa odhodlávala na návštevu sauny, keďže manžel sa najradšej zo všetkého saunuje. Ale poviem vám, na slovenské sauny som zanevrela. Kolegyňa mi poradila rakúske welnescentrá, kde sme sa raz aj vybrali. Úplne iná káva! Čisté priestory, no hlave ohľaduplní ľudia. Všetci sa cítili ako doma, boli vyzlečení a bosí, sediaci na plachtách a uterákoch. Len čo sme si vyložili nohy na „holé“ drevo, upozornili nás, že si máme podložiť plachtu. Skvelé! – pomyslela som si. A zabudla som dodať jednu vec. Už neobľubujem parné sauny, ale suché. Mám pocit, že sa v nich baktérie uvaria. A nikoho nenakazia. Manželovi sa najnovšie zapáčila infrasauna, keďže má kožné (neinfekčné) ochorenie. Prajem všetkým vám zdravé saunovanie, aby ste v saune našli to, po čom ste túžili. Oddych, nie infekcie.

 

Milí čitatelia,

tešíme sa z vašich pozitívnych reakcií. Svoje príbehy o signáloch vášho tela nám zasielajte na emailovú adresu: antolikova.nika@gmail.com. Môžete sa tak spolu s nami podieľať na tvorbe užitočného obsahu, ktorý pomôže nájsť cestu a nové riešenia mnohým čitateľom. Najzaujímavejšie príbehy radi odmeníme.

Autor
Mgr. Veronika Antoliková
Patrí do vydania