Doletela aj k nám vtáčia chrípka

Šifra H5N8 obletela Európu.

A už pristála aj u nás. Subtyp aviárnej chrípky (avian influenza) je vysokopatogénny, no pohľadom na letiace vtáctvo sa určite nenakazíte! Až priamy kontakt s infikovanou hydinou či bežcami (pštrosy) vyvoláva obavy. Prvotnou hrozbou sú vtáky, no nebezpečný vírus vtáčej chrípky môžu rozšíriť aj ošípané. Pozor na nebojácne vtáky s našuchorených perím! U ľudí je to jasné. Signály tela prezradia, kto sa nakazil

a kto nie.

 

Jasnou rečou. Bez šifier

Donedávna sme o nej nemali tušenie a dnes ju vo veľkom skloňujú médiá, štátne ústavy a zdravotnícke inštitúcie. Vtáčia chrípka si lieta po svete a my sa musíme chrániť. Pôvodcom obávaného ochorenia je špecifický RNA vírus chrípky. Patrí do čeľade Orthomyxoviridae, v preklade hladké, slizovité vírusy. Spomedzi piatich rodov tejto čeľade je práve Influenza vírus a ten, ktorý napáda vtáky, no i ošípané, kone a človeka. Predstavte si liči. Malú guľatú plodinu s pichliačmi na povrchu. Taký je vírus chrípky, tak ľudskej, ako i vtáčej. Malé pichľavé ostne sú glykoproteíny tzv. hemaglutiníny, ktoré vírus privádzajú k správnym receptorom na povrchu zdravých buniek. Nalepia sa na hostiteľskú bunku, ktorú napadnú. Medzi ostňami sú prítomné aj malé lopty, ktoré majú povahu enzýmu, t. j. neuraminidázy. Tá zodpovedá za „postrihanie“ glykoproteínov v membráne napadnutej bunky a preniknutie dovnútra. Práve tieto neslávne vírusové proteíny sú stvoriteľmi šifier, ktoré bežne používame. A podľa nich aj rozoznávame jednotlivé sérotypy vírusov. No tiež slúžia ako tzv. antigény, ktorými sú cudzorodé a nebezpečné vírusové častice označené. Kódom H1N1 sme označili prasaciu chrípku, ktorá prepukla v roku 2009. Až prišla na rad vtáčia, ktorej pôvodcami sú opäť RNA vírusy. No tentoraz s iným zložením povrchových antigénov (ostňov a loptičiek). H5N1 a H5N8, v ľudskej reči Influenza vírus A Hemaglutinín 5 Neuraminidáza 1 (8). Ľudský imunitný systém je dostatočne dômyselný nato, aby dokázal vírusové „liči“ častice rozpoznať a zneškodiť. Ak mu chýbajú protilátky, vyvinú sa symptómy príznačné pre vtáčiu chrípku.

 

Vtáčia „uletená“ choroba

Nie je vták ako vták. To vedia už aj vírusy! Vtáčia chrípka sa vyskytuje prednostne u hydiny (kura domáca, morka domáca, hus domáca, kačica domáca, perlička domáca, holub domáci), voľne žijúcich holubov, prepelíc, bažantov, jarabíc, labutí, kormoránov, čajok, lastovičiek, vrabcov, škorcov, drozdov, no i u bežcov (emu a pštrosy). Dokáže sa šíriť v rámci kŕdľa či v chove a spôsobuje rýchlu skazu. Agresivita vírusov je rôzna, a tak aj klinické prejavy ochorenia sa líšia. Vysokopatogénne formy (HPAI – High Patogenity Avian Influenza), ku ktorým patrí aj u nás vyčíňajúci H5N8, spôsobuje tzv. systémové infekcie. Väčšinou vyvolá náhly úhyn celého kŕdľa a choroba je medzi vtákmi vysoko nákazlivá. Nízkopatogénne druhy (LPAI – Low Patogenity Avian Influenza) spúšťajú miernejšie infekcie, najmä dýchacích ciest vtáctva, prípadne sú asymptomatické (bezpríznakové). Znížený počet znesených vajec (tzv. znáška), nechuť k potrave a vode môže byť spôsobený práve vírusom vtáčej chrípky. Chovatelia domácej hydiny či vtáctva sa musia mať na pozore! A to aj v prípade, že chovajú operence len pre vlastnú spotrebu, nie na predaj či vývoz.

 

Letí, letí, všetko letí

Ako sa vírus vtáčej chrípky šíri? Podobne ako u človeka. Chorý kolega, sused či náhodný známy kašle, prská a tečie mu z nosa. Prirodzeným inštinktom človeka je obrana pred infikovanými kvapôčkami. Vírus vtáčej chrípky je tiež vylučovaný sekrétmi a tzv. obrannými reflexmi (kašeľ, kýchanie). A navyše infikovanými telesnými tekutinami či trusom. U vtáctva hovoríme o tzv. oro-fekálnej ceste prenosu infekcie. Človek sa nakazí až priamym kontaktom s infikovaným nositeľom vírusu vtáčej chrípky. Keďže vírus H5N8 môže istý čas prežiť v ovzduší, hrozí nakazenie sa z povrchov a predmetov, na ktorých sa vírusové „liči“ častice usadia. Pozor na produkty! Vajíčka, mäso či krv môžu byť rezervoárom infekčných častíc. Platí pravidlo 70 stupňov Celzia. Pri tejto teplote sa vírus vtáčej chrípky inaktivuje, takže dostatočná tepelná úprava hydiny a jej produktov je nevyhnutná! Tentoraz si pamätajte, radšej viac stupňov ako menej. A nakoniec perie a páperie! Všetko, čo letí, je obalené ochrannou vrstvou v pestrofarebných či naopak maskovacích tónoch. Po kontakte s perím hrozí prenos vírusu vtáčej chrípky do ľudského organizmu. Takže nechytať, len z diaľky obdivovať!

 

Cestovateľom patrí svet. I vtáčia chrípka?

Aviárna influenza môže číhať kdekoľvek. Ohrozenou skupinou sú cestovatelia, ktorých túžba po dobrodružstve a poznaní zaviala do opačných končín zeme. Kulinárske umenie domorodcov dokáže človeka opantať, keď veľmi rád a s nadšením ochutná pouličnú kuchyňu. Hydina a jej produkty sú osobitne podozrivé a preto sú ľahkou cestou k nakazeniu. Ázijské kuchyne hýria farbami, vôňami i operencami. Thajská či vietnamská gastronómia presvedčila mnohých (aj slovenských) labužníkov svojimi chuťami, pestrosťou a zdravými ingredienciami (zázvor, cesnak, semienka najrôznejších druhov, kokos, arašidy, kari korenie, čili a iné). A pritom od roku 2004 sa práve tieto krajiny popasovali s niekoľkými vlnami ráznymi opatrení. A dôvod? Vtáčia chrípka, ktorá si vyžiadala aj ľudské obete. Nech už cestujete kamkoľvek, vedzte, že zabrániť nákaze vírusom vtáčej chrípky môžete dostatočnou osobnou hygienou (umývanie rúk a príručná dezinfekcia) a vyhýbaním sa priamemu (aj nepriamemu) styku s hydinou a jej produktmi (mäso a vajíčka). Hoci dnes už nemusíte cestovať ďaleko. Stačí vyraziť na juh či západ Slovenska, kde s príchodom nového roka evidujú stále nové ohniská vtáčej chrípky. Bratislava (Dúbravka, Devín, Záhorská Bystrica), Komárno (Koložský kanál), Hurbanovo (Zelený Háj), Okoličná na Ostrove, Sekule (Skalické rybníky), Veľký Meder, Dunajská Streda, Horná Krupá, Nové Zámky, Šaľa, Levice a nakoniec aj Žilina (Žilinská Lehota). Vtáčia chrípka sa šíri, uhynuté zvieratá pribúdajú. Čo robiť, aby sme sa nenakazili? A ochránili zvieratá v domácom chove?

 

Dvakrát čítaj, raz urob opatrenia

Podľa odborníkov zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR spočíva ochrana pred vírusom vtáčej chrípky (a jeho šírením) v zabránení styku domácej hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Ohrozená je najmä vodná hydina, ktorá by mala byť prísne oddelená od ostatnej. Ak zvažujete kúpu nových hydinových kúskov, priestory vopred dokonale vyčistite a dezinfikujte. Tie vo voľnom výbehu by mali byť pod prístreškom, aby sa k nim divé vtáky nedostali. A tiež krmivo a voda! A nakoniec, oznámenia. Akékoľvek podozrenie na klinické príznaky vtáčej chrípky u hydiny či vtáctva hláste na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. V prípade, že natrafíte na uhynuté vtáky, nedotýkajte sa ich a privolajte odborníkov. Kontakty a užitočné telefónne čísla nájdete v tomto článku.

 

Nakazený vták. Nežerie a ide za teplom

Ako spoznáte, že s vašou hydinou či vtáctvom nie je niečo v poriadku? Isteže, klinické prejavy vírusu vtáčej chrípky sú podmienené sérotypom vírusu a jeho virulenciou. Pri tých virulentnejších kmeňoch, sú vtáky našuchorené, samice menej znášajú. Z krmiva ubúda len veľmi pomaly, pretože im nechutí. A tiež sa ťahajú za teplými miestami. Akoby mali zimnicu. Môže sa pridať kašeľ, kýchanie, slzenie, hnačka či nervové poruchy. Tie najagresívnejšie varianty vírusov vyvolávajú subakútnu infekciu s rýchlym úhynom. Vtedy už nestihnete zareagovať, len úhyn nahlásiť.

 

Oblasti so zdvihnutým prstom

Aj na Slovensku existujú oblasti, ktoré sú vírusom vtáčej chrípky ohrozené viac než ostatné. Sú to práve tie, ponad ktoré prelietavajú sťahovavé vtáky. A vôbec, ponad ktoré vedú tzv. migračné cesty voľne žijúcich operencov. Vodné plochy a k nim priľahlé oblasti, brehy väčších riek, oblasti hniezdenia a hydinových fariem. Ak sa na nich hydina voľne pohybuje, pre divo žijúce vtáky nie je prekážkou priletieť a nákazu rozmnožiť. A preto, keď vynakladáte úsilie, aby ste si zabezpečili produkty z domáceho chovu v biokvalite, svoj kŕdeľ si chráňte. Presne podľa opatrení Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

 

Chutí vám hydinové mäso?

Jeme ho menej

Ak ste kývli hlavou s myšlienkou, že Slovákom chutí všetko, tak zbystrite. V konzumácii hydinového mäsa zaostávame za okolitými krajinami aj za priemerom Európskej únie. Kým priemerný Európan skonzumuje za rok 22,5 kg hydiny, u nás je evidovaných len 14 kg na obyvateľa. V Čechách sa priemer zastavil na 25 kilogramoch. Bojíme sa? Únia hydinárov SR má iný názor. Podľa jej odhadov zje tradičný Slovák 20 kilogramov hydinového mäsa ročne. Problém je v tom, že jeme aj také, ktoré nie je zaevidované. Jednoducho naň nie sú žiadne dokumenty. Poľské ávie privážajú hydinové mäso pomaly až do kuchyne. A tak mnoho dedinských obyvateľov nemusí za mäsom cestovať. Ono príde samo! Podobne maďarské dodávky na juhu Slovenska. No dnes je situácia napätejšia a ľudia sa predsa len boja. V Maďarsku museli utratiť už tisíce kačíc, moriek a ďalšej hydiny kvôli masívnemu rozšíreniu vírusu H5N8. Odborníci však upokojujú! Vírus H5N1, ktorý zasiahol krajinu pred desiatimi rokmi, bol pre človeka patogénny a nebezpečný. Keďže dnešná mutácia H5N8 nepredstavuje pre ľudí také veľké riziko.

Signály infikovaného tela

Ako rozlíšime vtáčiu chrípku od tej „bežnej“? Podozrenie na infekciu spôsobenú vírusom vtáčej chrípky je každé ochorenie s horúčkou 38 stupňov Celzia a viac, s kašľom, dýchavicou či bolesťami hrdla. Na prvý pohľad nijako neodlíšiteľné symptómy od bežnej chrípky. No predsa je tu jedno kritérium, ktoré nakazený určite splnil. A to je priamy či nepriamy kontakt s nakazeným vtáctvom, hydinou či iným infikovaným človekom v predchádzajúcich 10 dňoch. Toľko totiž trvá, kým choroba prepukne. Hovoríme jej inkubačná lehota a pri víruse vtáčej chrípky je 7 až 10 dní. Alebo návrat zo zahraničnej cesty, kde sa patogénny vírus vtáčej chrípky vyskytuje. Je dôležité poznamenať, že vírus, ktorý doletel do našich končín (H5N8), nie je pre človeka taký rizikový ako jeho predchodca či príbuzný sérotyp (H5N1). Toho by sme sa museli skutočne obávať!

 

Očkovanie. Áno či nie?

Mysleli ste na očkovanie? Pomáha aj v prípade vtáčej chrípky? Očkovanie funguje na báze vlastnej schopnosti organizmu vytvoriť si obranné protilátky proti infekčnej chorobe po tom, čo boli oslabení pôvodcovia (vírusy) tohto ochorenia vpravení do organizmu. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) každoročne sleduje migráciu vírusov po celom svete aj to, nakoľko sú pre ľudstvo nebezpečné. Vírus chrípky je hrozbou už celé stáročia, no menia sa kmene, proti ktorým sa očkujeme. Sezónna vakcína proti chrípke (aplikovaná na jeseň) obsahuje tri typy oslabených a čistených vírusov, ktoré sú vo vakcíne vpichnuté do organizmu. Ak by vírus vtáčej chrípky predstavoval pre svet akútnu hrozbu epidémie, určite by sa súčasťou sezónnej chrípkovej vakcíny stal aj vírus vtáčej chrípky (H5N1). No našťastie, nie je to tak. Nehrozí nám celosvetová epidémia vtáčej chrípky. No na druhej strane, ročne na „bežnú“ ľudskú chrípku zomierajú státisíce ľudí. Ak očkovať, tak sezónnou vakcínou proti chrípke.

 

Poznačte si do diára

Protinákazová linka: 0800 127 127

Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky zriadilo od 17. februára 2006 bezplatnú telefonickú „protinákazovú linku“, na ktorú je možné v čase od 7.00 do 18.00 hodiny nahlásiť prípady uhynutého vtáctva a cicavcov. 

 

Hlásenie podozrení na vtáčiu chrípku

Všetky prípady, ktoré zodpovedajú podozreniam na ochorenie vírusom vtáčej chrípky, nahláste ihneď na územne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

 

Kontakty nájdete na webovej stránke www.uvzsr.sk v sekcii RÚVZ v SR.

 

Ako predísť chrípke?

Je viac než vhodné, riadiť sa „proti-chrípkovými“ opatreniami. Najmä v chrípkovom období, keď môžeme ľahšie podľahnúť infekcii spôsobenej vírusom chrípky.

 

Zásada číslo 1: Hygiena na prvom mieste! Dôkladné umývanie rúk je základ. No nie do zodratia pokožky!

 

Zásada číslo 2: Ruky podávajte čo najmenej! Hoci je tento uvítací zvyk veľmi vhodný, v období chrípok je zdrojom infekcie.

 

Zásada číslo 3: Bez davovej psychózy! Vyhýbajte sa zaľudneným až preplneným miestam. Skôr sa môžete nakaziť.

 

Zásada číslo 4: Teplé oblečenie do chladných dní! Do studeného počasia sa náležite a teplo oblečte. Ideálne je vrstvenie, keď si môžete vo vykúrených miestnostiach niečo vyzliecť.

 

Zásada číslo 5: Ovocie, zelenina a tekutiny! Výživná strava je základ pre imunitný systém, ktorého podstatnú časť máme v čreve.

 

Zásada číslo 6: Otužujte sa v sprche! Po príjemne výhrevnej sprche si doprajte vlažnú „zálievku“. Nabudí telo a posilní imunitu.

 

Zásada číslo 7: Doprajte si siestu a spánok! Počas spánku mladneme, chudneme aj regenerujeme.

 

Zásada číslo 8: Odstup od chorého! Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s chorým. Chrípka sa prenáša kvapôčkami, ktoré chorý vylučuje.

 

Milí čitatelia,

tešíme sa z vašich pozitívnych reakcií. Svoje príbehy o signáloch vášho tela nám zasielajte na emailovú adresu: antolikova.nika@gmail.com. Môžete sa tak spolu s nami podieľať na tvorbe užitočného obsahu, ktorý pomôže nájsť cestu a nové riešenia mnohým čitateľom. Najzaujímavejšie príbehy radi odmeníme.

 

 Autorka: Mgr. Veronika Antoliková

Patrí do vydania: 
Február 2017