Ochorenia dýchacích ciest v zimnom období

Zimné obdobie je charakterizované každoročným sezónnym nárastom ochorení dýchacích ciest (respiračné ochorenia). Respiračné ochorenia sa delia podľa vyvolávateľa na vírusové a bakteriálne.

Existuje asi 200 druhov rôznych vírusov, ktoré spôsobujú nádchu, oproti 3 – 4, ktoré spôsobujú chrípku. Z 50 % ich vyvoláva vírus infekčnej nádchy (rinovírus), 30 % koronavírusy, 10 % adenovírusy (častejšie u detí), zvyšok iné vírusy alebo neznáme vírusy.

S príchodom neskorej jesene sa začína obdobie uvedených ochorení, keď sa podceňuje vonkajšia teplota, nedostatočné obliekanie, náhla zmena vonkajšej teploty, keď je jeden deň extrémne zima a na druhý deň je extrémne teplo alebo naopak. Následkom uvedeného sa objaví nádcha alebo chrípka.

 

Chrípka

Chrípka je infekčné vírusové ochorenie. Najčastejšie sa vyskytuje infekcia typom A, ktorý podlieha zmene. Určite sa všetci pamätáme na vtáčiu chrípku, prasaciu chrípku. Najväčšie pandémie boli v rokoch:

– 1918 – 1919 – H1N1, španielska chrípka (40 miliónov mŕtvych),

– 1957 – H2N2, ázijská chrípka

(2 milióny mŕtvych),

– 1968, hongkongská chrípka

(1 milión mŕtvych).

 

Aj španielska chrípka bola vyvolaná typom A. Typ B vyvoláva infekcie najmä v detských kolektívoch a typ C zvyčajne sporadicky. Chrípka každoročne postihne približne 10 % svetovej populácie.

Na vzniku chrípkových epidémií sa v zimných mesiacoch podieľa aj to, že sa ľudia viac zhromažďujú v uzavretých priestoroch s menej častým vetraním. Nákaza prebieha prostredníctvom kvapôčkovej infekcie. Vstupnou bránou sú dýchacie cesty. Vírus sa v čase vrcholu ochorenia vylučuje kašľaním, hovorením, kýchaním. Inkubačná lehota je 18 – 72 hodín.

Ochorenie sa začína náhle z plného zdravia. Inkubačná doba je 2 dni. Príznaky sú horúčka 38 – 40°C, bolesti hlavy, bolesti kĺbov, svalov, zimnica, bolesti v oblasti dolných končatín. Stupňuje sa únavnosť a vyčerpanosť. Môžu sa vyskytovať aj žalúdočno-črevné ťažkosti ako nechutenstvo, zápcha, nutkanie na vracanie. Neskôr sa objavujú príznaky v dýchacích cestách ako suchý, dráždivý kašeľ, neskôr s malým vykašliavaním hustého hlienu. Môžu sa vyskytovať bolesti na hrudníku, hlavne pri kašľaní. Ďalej sa môže vyskytovať zdurenie nosnej sliznice a zápal spojiviek. Celkové príznaky pri nekomplikovanom priebehu ustúpia do 4 dní. Únavnosť však môže pretrvávať aj mesiac.

V súčasnosti, aj keď sa vyskytuje ochorenie hoci aj vo forme epidémie, tak u ľudí, ktorí nemajú ťažšie chronické ochorenie, chrípka má ľahký priebeh. Komplikácie môžu nastať u ľudí s chronickými ochoreniami najmä kardiovaskulárneho systému, pri diabete, onkologických ochoreniach, poruchách imunity. Relatívne priaznivý priebeh býva u detí a mladších dospelých.

Medzi komplikácie patrí primárny chrípkový vírusový zápal pľúc, neskôr sa môže vyvinúť sekundárny bakteriálny zápal pľúc, zhoršenie chronickej bronchitídy, bronchiálnej astmy, akútny zápal stredného ucha, zápal srdcového svalu.

Určitou prevenciou proti chrípke môže byť očkovanie. Účinnosť očkovania je medzi 60 – 70 %. Vo vakcíne sú však len niektoré kmene vírusov, ktoré určila Svetová zdravotnícka organizácia na základe predpovede. To však neznamená, že ten, kto bol zaočkovaný, už chrípku nedostane. Môže dostať chrípku, ktorú vyvolá iný kmeň. Očkovanie nezanecháva trvalú ani dlhodobú imunitu. Odporúča sa však pre osoby trpiace chronickým ochorením.

Vtáčiu chrípku spôsobuje vírus chrípky typu A (H7N9), je primárne ochorením vtákov, ale aj prasiat v Ázii, Európe a Afrike. Na prenos je nutný kontakt s uhynutým zvieraťom alebo konzumácia nevareného mäsa (ázijské špeciality), medziľudský prenos je výnimočný pri veľmi úzkom kontakte. Ochorenie prebieha ako ťažká forma, keď smrť nastáva do 48 hodín, alebo ako mierne ochorenie, často nediagnostikované. Pri ťažkej forme chorý jedinec umiera na akútne respiračné zlyhanie. V stredoeurópskych podmienkach sa ochorenie vyskytuje veľmi sporadicky s rovnakou úmrtnosťou ako na bežnú chrípku. Nie je však dôvod na paniku.

 

Infekčná nádcha

Nádcha je spôsobená malými vírusovými časticami. Ide o rinovírusy, ktoré sa rozmnožujú v nosovej sliznici. Rinovírusom vyhovuje vlhko a teplota 33 – 35 °C, pri ktorej sa množia a ktorá je na prstoch a na špičke nosa. Teplota 37 °C a viac rinovírusy ničí, preto nespôsobuje systémové nákazy. Ochorenie sa vyskytuje na celom svete, najčastejšie však v oblasti mierneho pásma, s najväčším počtom ochorení na jeseň a na jar. Sporadicky sa však vyskytuje po celý rok.

Zdrojom infekcie je chorý človek. Infekcia sa prenáša vzduchom, drobnými kvapôčkami pri kašli a kýchaní. Pri smrkaní vírus často ostáva na prstoch a vo vlhkých vreckovkách. Ak sa často nevymieňajú vreckovky a neumývajú ruky, tak sa po podaní ruky vírusy prenášajú na ruky zdravých jedincov. Preto sa infekcia najčastejšie rozširuje v kolektíve – vo verejných dopravných prostriedkoch, v kanceláriách, jedálňach, reštauráciách a pri rôznych spoločenských akciách.

Inkubačná lehota je 1 deň. Vírus sa množí v prvých dvoch dňoch a je vo veľmi veľkom množstve prítomný v nosovom sekréte. Ochorenie rinovírusmi sa začína väčšinou pobolievaním hlavy, svrbením v nose a očiach a pocitom pálenia v hrdle. Po niekoľkých hodinách infikovaný človek začne kýchať a slziť, pália ho oči, z nosa vyteká vodnatý sekrét, pretrváva pálenie až škrabanie v krku. Druhý až tretí deň ťažkosti vrcholia, chorý má tzv. uplakaný vzhľad, prekrvené, začervenané spojivky a červený, odretý nos z používania vreckoviek. Ďalší deň sa vodnatá sekrécia z nosa mení na hlienovitú až hnisavú. Môže sa pridať aj kašeľ. Kašeľ sa častejšie vyskytuje a trvá dlhšie u detí a u chronických fajčiarov. ťažkosti pozvoľna ustupujú. Do týždňa dochádza zvyčajne k vyzdraveniu. Prognóza je dobrá. Z komplikácií sa najčastejšie vyskytuje zápal stredného ucha alebo zápal prínosových dutín. Ťažší priebeh majú fajčiari, osoby trpiace na onkologické ochorenia alebo poruchy imunity. Vzácne môže rinovírus vyvolať zápal dolných ciest dýchacích, zápal priedušiek, zápal pľúc. Nádcha môže byť spúšťačom astmatického záchvatu u astmatikov.

 

Ochorenia z prechladnutia

Aj bežné ochorenie z prechladnutia, keď človek ochorie do 12 – 24 hodín od prechladnutia, je vyvolané vírusmi. Ochorenia z prechladnutia vyvolávajú z 90 % rôzne vírusy z čeľade koronavírusov. Koronavírusy patria medzi veľké vírusy, ktoré boli identifikované koncom 60. rokov pomocou elektrónového mikroskopu. Tieto vírusy sú prevažne patogénne pre zvieratá a vyvolávajú niektoré závažné ochorenia ako napríklad infekčnú bronchitídu vtákov, hnačky prasiatok a teliat, enteritídu mačiek a psov, vírus hepatitídy myší. U ľudí vyvoláva len syndróm zápalu horných dýchacích ciest ľahšieho priebehu, v populácii označovaný ako choroba z prechladnutia. Okrem toho sa zistilo, že tieto vírusy vyvolávajú aj ochorenie – ťažký akútny respiračný syndróm – SARS, ktorý vyvoláva vírus SARS. SARS sa prvýkrát objavil v roku 2002 v čínskej provincii Guandong (kde bol viac menej bežný už dávno) a následne aj v Hongkongu, kde vyvolal epidémiu ťažkého zápalu pľúc s pomerne vysokou úmrtnosťou (9 – 10 %). Podľa štatistiky SZO zomrelo 9,5 % infikovaných pacientov. Aj keď bežné mainstreamové médiá rady strašia týmto ochorením a aj vtáčou chrípkou, je potrebné byť obozretný, ale nie je namieste podliehať zbytočnej panike. Koronavírusy sa šíria sekrétom z dýchacích ciest a sú aj vylučované stolicou. Bránou vstupu je najmä dýchací trakt, a preto najdôležitejšia forma prenosu je kvapôčkovou formou, a to kýchaním a kašľaním.

Príznaky koronavírusov, ktoré infikujú dýchacie cesty, sú: triaška, horúčka, bolesti hrdla a hlavy, zvýšená tvorba hlienu v nose a dýchacích cestách a kašeľ. U novorodencov do 1 roka je sprievodným príznakom aj vodnatá hnačka a prítomnosť hlienu v stolici. Ochorenie má veľmi podobný priebeh ako pri infekcii rinovírusmi. Príznaky ustúpia do 7 dní. U jedincov s poruchami imunity a u malých detí je priebeh ťažší a príznaky trvajú dlhšie. Ako komplikácia sa najčastejšie vyskytuje zápal stredného ucha. Pri liečbe sa len potláčajú príznaky postupmi uvedenými nižšie. Očkovanie neexistuje a ani by nemalo praktický význam. Tiež je potrebné asi týždeň po prekonanom ochorení sa vyhýbať námahe.

SARS sa prejavuje ťažkým zápalom pľúc, ktorý nastáva v dôsledku poškodenia buniek pľúc a zlyhaním dýchacej sústavy. Z pľúc sa vírus šíri do regionálnych uzlín, sleziny, obličiek, srdcového svalu. Protilátky proti vírusu SARS sa vo významnom množstve tvoria až po 3 týždňoch od vypuknutia príznakov. Na liečbu SARS sa používa interferón alfa, antivirotiká lopinavir+ritonavir a kortikoidy.

 

Bakteriálne komplikácie

Každé z uvedených vírusových ochorení môže mať bakteriálnu komplikáciu, a to najmä v prípade osôb s poruchou imunity, chronickým ochorením obličiek, pľúc, onkologickým ochorením, dlhodobo ležiacim pacientom, ale aj osôb, ktoré nedodržiavajú liečebný režim. Často sa stáva, že pacient „prechodí“ chrípku alebo nádchu a po týždni ochorie znovu. Z baktérií sú najčastejšie streptokoky, pneumokoky, stafylokoky, hemofily, pseudomonas. Liečba patrí do rúk lekára. V liečbe sa používajú antibiotiká, a to podľa citlivosti spolu s uvedenou podpornou liečbou.

 

Liečba

Ochorenie z prechladnutia, Infekčná nádcha a chrípka majú z veľkej časti rovnakú liečbu. V prípade prechladnutia a nádchy je liečba len symptomatická, to znamená, liečia sa len príznaky. Hlavná zásada liečby je, minimálne prvé dva dni ležať v posteli a obmedziť pohyb v kolektíve a minimálne 7 dní minimalizovať námahu. Antibiotiká sa nepoužívajú, keďže neúčinkujú na vírusy. Používanie antibiotík ako prevencia bakteriálnej infekcie je v tomto prípade neracionálne. Antibiotiká sa používajú v prípade zhoršenia zdravotného stavu a pridruženej bakteriálnej infekcie.

V prípade ochorenia na chrípku, najmä v prípade ťažkého priebehu alebo u ľudí trpiacimi závažnými systémovými ochoreniami sa používajú priamo protivírusové látky. Proti vírusu chrípky typu A, vírusu parachrípky sa používa amantadín a tromantadín, a to aj ako prevencia v dávkovaní 2x denne 1 tabletu počas celej sezóny chrípky. Proti vírusu chrípky A, B sa používa aj v menšej miere zanamivir vo forme inhalácie alebo oseltamivir vo forme kapsúl. Všetky tieto lieky sú viazané na lekársky predpis. Liečbu je potrebné začať už pri prvých príznakoch.

U osôb s imunitným deficitom sa používa izoprinozín ako prevencia 3x 1 tabletu, a to počas celej chrípkovej sezóny, a ako liečba 3 – 4x 2 tablety. Izoprinozín má imunomodulačný a protivírusový účinok proti širokému spektru vírusov.

V prípade chrípky je však potrebné napriek akejkoľvek liečbe poctivo minimálne 4 – 5 dní ležať. A ďalších 7 dní minimalizovať námahu. Nie je dobré toto podceňovať, pretože môže dôjsť ku komplikáciám alebo k ďalšej infekcii.

 

Všeobecná liečba

Pri oboch ochoreniach sa používajú prípravky na zvýšenie imunity, a to

– výťažok z echinacey purpurovej (napr. Immunal) v dávke 5 – 6x denne 2,5 ml. Jej použitie je nutné hneď na začiatku ochorenia – pri prvých príznakoch a pokračovať 3 – 4 dni po vyliečení. Echinacea sa dá použiť aj vo forme čaju. 2 polievkové lyžice vňate sa zalejú ½ litrom vriacej vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa teplý 3x denne osladený medom. Echinacea má imunostimulačný, protivírusový a protibakteriálny účinok.

Extrakt z rastliny Tabebuia impetiginosa, ľudovo nazývanej Lapacho. Užíva sa 3 – 5x denne 400 mg extraktu (Lapacho aj echinacea vo forme extraktu sa dá kúpiť napr. v lekárni na Cukrovej ul. v Bratislave). Treba dávať pri nákupe pozor, aby ste nekupovali mletú kôru v tabletách alebo kapsulách. Tá nemá žiadny účinok, lebo účinné látky sa nestihnú z kôry v tráviacom trakte uvoľniť a takisto množstvo kôry je nedostatočné. Vhodné je ešte použiť odvar z kôry. Na prípravu odvaru sa použijú 3 polievkové lyžice kôry na ½ litra vody. Varí sa 15 minút. Pije sa teplý 3x denne. Lapacho má imunostimulačný, protivírusový, protiparazitický účinok.

Vitamín D3 (cholekalciferol) a jeho metabolit kalcitriol majú silné imunomodulačné účinky a viacero štúdií dokázalo, že osoby s nízkou hladinou vitamínu D3 majú aj vyššie riziko ochorenia dýchacích ciest. Je veľmi vhodné dlhodobé podávanie, a to od začiatku do konca zimnej sezóny. Pre deti sa odporúča dávka 600 IU denne, pre dospelých 2000 – 4000 IU denne.

Vitamín C v dávke 3x denne 500 – 1000 mg, najlepšie v kombinácii s bioflavonoidmi, ktoré majú synergický účinok. V prípade infekčných ochorení nie je vhodné používať vitamín C s postupným uvoľňovaním, pretože uvoľnené množstvo nedokáže navodiť účinnú hladinu v krvi a nie je postačujúce na vyvolanie potrebného účinku.

Na liečbu tzv. upchatého nosa a na obmedzenie sekrétu z nosa sa používajú nosné lokálne dekongestíva – čiže ľudovo povedané „kvapky do nosa“. Sú to lieky, ktoré spôsobujú zúženie ciev v nose, odpuchnutie nosovej sliznice. Takisto obnovujú priechodnosť nosa, otvárajú a rozširujú vývody prínosových dutín a uvoľňujú Eustachovu trubicu. Z liekov sa používa najčastejšie Sanorin, Olynth, Nasivin, Otrivin, Muconasal Plus. Ich účinok po jednorazovej aplikácii je 1 – 3 hodiny. Najčastejšie sa používa 3 – 5x denne 1 – 2 kvapky do každej nosnej dierky. Treba však prísne dodržiavať návod na používanie. Nemali by sa používať dlhšie ako týždeň, a to bez ohľadu na druh prípravku, pretože môžu spôsobiť liekovú nádchu. Ak by po používaní „kvapiek do nosa“ predsa nastalo vysušenie sliznice nosa, niekedy aj s krvácaním, v takom prípade je potrebné použiť olejové kvapky na regeneráciu, napr. Coldastop s obsahom vitamínu A a bežné kvapky okamžite vysadiť. Veľmi vhodné je pri nádche používať aj hypertonické soľné roztoky, napr. Vincentku alebo morskú vodu. Nemajú síce taký účinok ako už spomenuté prípravky, ale nemajú ani uvedené nežiaduce účinky a môžu sa používať aj častejšie cez deň.

Okrem lokálnych dekongestív sa používajú aj celkové dekongestíva, ktoré obsahujú pseudoefedrín alebo fenylefrín. Celkové dekongestíva v kombinácii antihistaminika a pseudoefedrínu sú viazané na lekársky predpis. Z celkových voľnopredajných dekongestív sa používa najčastejšie napr. Coldrex, Paralen Grip, Theraflu, Nurofen Stopgrip. Ak prípravok obsahuje pseudoefedrín, pacienti s vysokým krvným tlakom by si mali tlak monitorovať, pretože táto látka zvyšuje krvný tlak. Ak však nie je prítomná zvýšená teplota, je zbytočné ich užívať. Takisto informácia v reklame, že tieto prípravky liečia chrípku alebo vás postavia „na hohy“ akoby zázračným prútikom, nie je pravdivá. Uvedené prípravky len znížia teplotu, odstránia bolesť, aj to nie úplne, a zabránia možnému upchatiu nosa. Takisto nie je pravda to, že si chorý človek dá uvedený prípravok a môže fungovať bez problémov usmiaty v práci.

Na liečbu upchatého nosa a najmä ako prevencia zápalu prínosových dutín je inhalácia odvaru z liečivých rastlín, a to najmä rumančeka, ktorý má protizápalový účinok. Do hrnca s vriacou vodou sa vysype obsah celého balenia sypaného rumančeku, odstaví sa a pod uterákom sa inhaluje 15 minút. Po inhalácii je potrebné nechať prikryté líca ešte aspoň 20 minút, aby nedošlo k opätovnému zachladnutiu.

Na liečbu horúčky sa používajú antipyretiká, a to kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin), paracetamol (Paralen, Panadol)a ibuprofén (Brufen, Ibalgin, Nurofen). Keďže zvýšená teplota je prejavom obrannej reakcie organizmu a má vplyv na likvidáciu vírusov a baktérií, nie je vhodné používať antipyretiká pri akejkoľvek zvýšenej teplote. Pri teplote nižšej ako 38 ºC sa antipyretiká nepodávajú. Tomuto stavu sa hovorí aj subfebrilita. Antipyretiká sa používajú až pri teplote 38 ºC. V prípade, že je teplota vyššia ako 39ºC, tomuto stavu sa hovorí aj vysoká horúčka, sa používa aj fyzikálne zníženie teploty, a to sprchou vlažnou vodou alebo obkladmi. Teplota počas dňa kolíše. Najvyššia býva medzi 17. – 20. hodinou večer. V prípade, že sa nepodarí dostatočne teplotu znížiť, je možné použiť aj kombináciu dvoch antipyretík. Výhodná je kombinácia paracetamolu s kyselinou acetylsalicylovou. Pre deti je určený paracetamol a ibuprofén. Nad 10 rokov je možné použiť aj kyselinu acetylsalicylovú. Je potrebné dávať pozor a neužívať rovnaké antipyretiká spoločne s voľnopredajnými dekongestívami, pretože najmä pri paracetamole by mohlo dôjsť k predávkovaniu.

Ak používate viacero liekov, dávajte si pozor, aby ste neužívali naraz viacero liekov s obsahom rovnakej účinnej látky. Neužívaje počas dňa viac ako 3 g kyseliny acetylsalicylovej alebo 1,6 g ibuprofénu alebo 2 g paracetamolu. Maximálna jednorazová dávka je 1 g kyseliny acetylsalicylovej alebo 750 mg paracetamolu, alebo 600 mg ibuprofenu. Všetky uvedené maximálne dávky sú pre dospelých. Zvýšenie dávky nezvyšuje účinok, ale zvyšuje možnosť nežiaducich účinkov. Nezvyšujte zbytočne dávku jedného druhu lieku, ale radšej použite napríklad 1 tabletu kyseliny acetylsalicylovej a ½ tablety paracetamolu. Alebo opačne. Nepoužívajte prípravky s obsahom paracetamolu dlhodobo pre možnosť poškodenia pečene a obličiek. Deti do 10 rokov v prípade vírusových ochorení by nemali užívať prípravky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej pre možnosť závažnej komplikácie. Výhodné je použitie ibuprofénu.

V prípade tvorby produktívneho kašľa s tvorbou hlienu sa používajú expektoranciá, ktoré uľahčujú odstraňovanie hustého hlienu z dýchacích ciest. Používajú sa mukolytiká, ktoré znižujú viskozitu bronchiálneho sekrétu, a to acetylcysteín (Solmucol, ACC) v dávke 3x denne 200 mg pre dospelých, karbocysteín a erdosteín. Účinok týchto látok sa dostaví o 2 – 3 dni. Ďalej sa používa sekretolytikum ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan) v dávke 3x denne 30 mg, ktorý má okrem mukolytického účinku aj antioxidačný, protizápalový a znižuje priľnavosť hlienu k povrchu dýchacích ciest. Z hotových prípravkov sa používajú prípravky zo skorocelu, napr. Mucoplant, alebo ako zmes rastlín Bronchicum, Sinupret podľa návodu.

V prípade suchého, dráždivého a vysiľujúceho kašľa sa používajú antitusiká, ktoré len rôznym mechanizmom tlmia centrum pre kašeľ. Z voľnopredajných antitusík sa používa butamirát (Tussin, Sinecod), dropropizín (Ditustat). Takisto sa s výhodou používajú kombinované prípravky (Stoptussin).

Ak pretrváva kašeľ po prekonanom ochorení u dospelých, ale veľmi často u detí aj mesiac alebo dva a pacient nemá žiadne iné príznaky a vyšetrenie pľúc je negatívne, užíva sa kalciový sirup v kombinácii s antihistaminikom (napr. Fenistil).

 

Z liečivých rastlín je pri ochoreniach dýchacích ciest veľmi vhodné užívanie nasledujúcich čajov:

– Materina dúška alebo dúška tymianová (ľudovo tymian, napr. čajovina s tymianom Hanus), a to v dávke 1 polievková lyžica na 500 ml vriacej vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa vlažný 3x denne,

– Zmes aníz, fenykel, sladké drievko (napríklad čajovina s anízom Hanus), kde sa dávkuje 1 polievková lyžica na 500 ml vriacej vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa vlažný 3 – 4x denne.

– Skorocel, pľuzgierka islandská v dávke 1 polievková lyžica na 500 ml vriacej vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút. Pije sa 3 – 4x denne. Pľuzgierka má sama osebe aj antibiotický účinok, pretože obsahuje kyselinu usnovú.

Pri príprave čajov sa postupuje tak, že po zaliatí čaju sa pohár prikryje, aby sa účinné látky (najmä silice) neodparili. Do vlažného čaju je vhodné pridať pár lyžíc medu na podporu účinku.

 

Prevencia

Čo sa týka prevencie proti chorobe z prechladnutia, nádche a chrípke, tak je dôležité dodržiavať správny životný štýl. Vhodné sú pravidelné prechádzky, otužovanie, vetranie miestností, minimlizovať stres, primerane teplé oblečenie, užívanie vitamínu C a D v primeraných dávkach počas chrípkovej sezóny spolu s prípravkom alebo čajom na zvýšenie imunity. Minimalizovanie pohybu po nákupných centrách a vyhýbanie sa hromadným podujatiam.

 

Autor: PharmDr. Martin Milly, N.D.

Patrí do vydania