Pot pod kontrolou

K teplému letu síce patrí, ale obvykle nie je vítaný. Najmä v prípade, keď sa vyskytuje vo väčšej miere, ktorá nepovoľuje ani s klesajúcimi teplotami. Reč je o pote. Jednou z jeho funkcií je regulovať teplotu nášho tela, ale pre nás je väčšinou dôležitejšie regulovať samotný pot. Čo môžete vyskúšať, aby vám nielen leto nepokazili obavy z nevábnych známok potu na oblečení? Pomôžu bylinky...

 

Vonkajšia starostlivosť

Antiperspiranty a deodoranty stále nie sú samozrejmosťou, napriek tomu ide o najznámejších pomocníkov v boji s potom. Pôsobia však iba v oblastiach, kde sa aplikujú, najčastejšie v podpazuší, a tak nemôžu úplne riešiť problém celkového potenia. V kombinácii s pravidelnou hygienou, ktorú by v lete mala u viac potiacich sa ľudí predstavovať sprcha dvakrát denne, sú pre väčšinu z nás riešením, ako udržať mieru potu na hranici, ktorá je príjemná pre nás aj naše okolie. Ak viete, že sa viac potíte, je aj pre váš lepší pocit vhodné nosiť so sebou, hlavne počas letných horúcich dní, oblečenie, do ktorého sa môžete v priebehu dňa prezliecť. Najvhodnejšie je oblečenie s čo najvyšším podielom prírodných materiálov.

 

... ale aj znútra

Existujú bylinky, ktoré prispievajú k potlačeniu nadmerného potenia. Tradičným prírodným prostriedkom využívaným proti poteniu je šalvia lekárska, ktorá má v starostlivosti o naše zdravie mnohostranné využitie. V súvislosti s nadmerným potením sú zaujímavé napríklad tzv. fytoestrogény, ktoré šalvia lekárska obsahuje, a ktoré prispievajú k jeho zmierneniu aj pri stresových situáciách.

 

Zoznámte sa s yzopom

Priaznivý vplyv na vyváženú produkciu potu má tiež menej známa bylinka yzop lekársky, ktorý ovplyvňuje potenie priamo cez nervový systém. Jeho grécky názov Hyssopus znamená v preklade Svätá rastlina, možno preto, že sa už v stredoveku pestoval v kláštorných záhradách. Okrem priaznivého vplyvu na reguláciu potu je mu prisudzovaný posilňujúci účinok na celé telo. Z tejto bylinky sa zbiera vňať, a to vo fáze kvetu. Priaznivý vplyv yzopu a šalvie sa v obmedzovaní potenia výborne dopĺňa, a preto je dobré tieto bylinky kombinovať. ,,Pripraviť si môžete napríklad čaj do termosky, a to v pomere 2:1 v prospech šalvie lekárskej. Čaj pite počas celého dňa po malých dúškoch, celkovo by malo ísť o 3 až 4 šálky,“ hovorí Jana Ranušová, odborníčka na prírodnú liečbu. „Šalviu a yzop môžete doplniť taktiež o medovku lekársku, ktorá prispieva k upokojeniu mysle. V tomto prípade je dobrý pomer dva diely šalvie a po jednom diele yzopu a medovky,“ dopĺňa Jana Ranušová.

 

Pri bylinkách počítajte s tým, že ich účinok je postupný. V prípade, že ich konzumujete vo forme čaju, záleží napríklad na spôsobe prípravy, ale aj na kvalite byliniek. Ak nepatríte k milovníkom bylinkových čajov, nechcete strážiť správne pomery, teplotu a dobu lúhovania alebo jednoducho nemáte čerstvé bylinky k dispozícii, nezúfajte. Kombináciu šalvie a yzopu obsahuje tiež doplnok stravy Liftea Šalvia s garantovaným obsahom účinných látok v praktickej forme kapsúl.

 

TIP NIELEN NA LETO: Vyhrajte nad potom šalviou a yzopom

Šalvia lekárska je tradičný prírodný prostriedok využívaný okrem iného na potlačenie nadmerného nočného a denného potenia. Doplnok stravy Liftea Šalvia obsahuje okrem tejto bylinky taktiež výťažok z menej známeho yzopu lekárskeho, s ktorým šalvia tvorí ideálnu kombináciu. Prípravok je rovnako vhodný pri návaloch tepla v období klimaktéria. Priaznivo pôsobí aj na zlepšenie trávenia. Doporučená cena doplnku stravy Liftea Šalvia je 5,49 € za balenie obsahujúce 30 tabliet. Je dostupný v lekárňach. Viac na www.liftea.cz

 

Potenie

Je fyziologický proces, ktorý sprevádza každého človeka. Jeho príčiny sú rôznorodé a okrem vyššej teploty k nim patrí napríklad úzkosť, stres, obezita alebo hormonálna nerovnováha v menopauze. Je zaujímavé, že existujú dva typy žliaz, ktoré vytvárajú odlišný typ potu. Zatiaľ čo takzvané ekrinné žľazy sú zdrojom potu, ktorý, ak je to potrebné, prispieva k ochladzovaniu nášho tela, a ktorý okrem vody obsahuje hlavne ióny, apokrinné žľazy sú známe tiež ako pachové a obsahujú viac bielkovín a tuku.

 

K vyššej miere potenia môžu prispievať aj niektoré pokrmy, zvlášť tie pikantné a výrazne korenené. Svoju rolu môžu zohrať aj nikotín a alkohol. V rámci jedálnička si sledujte také suroviny, ktoré samy o sebe síce nemusia priamo prispievať k väčšiemu množstvu vylučovaného potu, ale môžu sa postarať o jeho nepríjemný zápach. Patria k nim napríklad cesnak a cibuľa.

 

Najviac sa ľudia potia obvykle v podpazušných jamkách, na dlaniach a chodidlách. Miera potenia je individuálna, nadmerné potenie však môže byť prejavom choroby, a preto je vhodné sa pri jeho riešení poradiť s lekárom. Medzi varovné signály patrí zvýšené množstvo potu alebo potenia v situáciách, kedy k nemu obvykle nedochádza.

 

Patrí do vydania: 
Júl - August 2016