Zelená v zime?

Zelené rastliny sú pre nás energetickou bombou, a tak ich radi pridávame do zelených smoothies, polievok či šalátov. Za dverami však číha pani zima a vynára sa otázka: Čo budeme jesť, keď udrú prvé mrazy? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu poľahky zvládnuť situáciu!

 

„Raw“ Chlorella
Moderná doba priniesla našťastie aj možnosť zadovážiť si rastliny v práškovej forme, a to v surovej kvalite. Ak sa vám žiada zeleniny viac, ako si ju máte možnosť počas zimy zadovážiť, poobzerajte sa po preparátoch z chlorelly a spiruliny. Na trhu je výrobkov mnoho, nezabúdajte však na „raw“ kvalitu!

 

Chutné pesto
Keď príde jar, spomeňte si, že treba pripraviť cesnakové pesto! Postup je jednoduchý: natrháme medvedí cesnak a zomelieme ho spolu s bylinami, ako sú žihľava čí kozonoha, pridáme trochu soli a olivového oleja, koreniny a byliny podľa chuti, napríklad aj kurkumu. Takáto zmes sa naplní do pohárov, schová do pivnice a bude fantasticky chutiť ešte ďalšie tri roky!

Kyslá kapusta
Fermentovaná zelenina na čele s kyslou kapustou zohráva pre náš zimou unavený organizmus dôležitú úlohu. Trvanlivosť, čerstvosť a vysoký podiel vitamínu C sú vlastnosti, ktoré z takto pripravenej zeleniny robia hotové bohatstvo. Naložená zelenina by mala dozrievať aspoň dva týždne a nemala by sa nikdy vystaviť mrazom. Naplnené poháre treba uskladniť v pivnici alebo v chladnej špajze. Uvidíte, ako často sa budú dvere do špajzy otvárať a ako rýchlo poháre aj s obsahom zmiznú! Urobte si bohaté zásoby, nech máte radosť z kyslej zeleniny počas celej zimy.

Šalát zo zimnej záhrady
Čerstvá zelenina prvou zimnou pokrievkou nevymizne úplne! Kapustovité rastliny a poľné šaláty sa dajú dobre pestovať aj počas zimy. Záhradkári im pomáhajú tak, že prvé výhonky pokryjú fóliou. Takto sú chránené pred mrazmi a lepšie sa spod snehu vyberajú. Kapustový či poľný šalát tvoria skvelú bázu na prípravu chutného jedla. V kombinácií s bylinkami a koreninami vám bude zelenina nesmierne chutiť aj na Vianoce.

 

Sušené byliny
Sušené rastliny chutia veľmi dobre, najmä keď nimi posypeme čerstvý šalát! Pokrm obohatia svojou vôňou a dodajú aj v tejto dehydratovanej forme dostatočné množstvo živín. Nezabúdajte preto pred príchodom zimy sušiť! Žihľava, púpava, medvedí cesnak a bylinky vám budú tak slúžiť aj vtedy, keď bude za oknom vyvádzať treskúca zima.

Klíčky vás zachránia
Vynikajúce, výživné a plne dostupné aj v zime sú klíčky všetkých druhov. Čistú špaldu, raž či pšenicu a takisto strukoviny môžeme rad radom nakladať do „naklíčovadla“ a čakať, kým sa semienka prebudia do života. Niektorí výmyselníci naklíčené semená zasadia do zeme, počkajú, kým vyrastú do dĺžky 5 – 18 cm, a takéto mladé rastlinky rozmixujú, či dokonca odšťavia. Je to vynikajúci nápad, vyskúšajte ho aj Vy!

 

Rastlinky na balkóne
Nežijeme v stredoveku, v našich domácnostiach je krásne teplo a útulne. Podeľte sa o toto pohodlie aj s rastlinami a zeleň Vám bude rásť celý rok! Či bývate v paneláku, alebo v dome, už v lete môžete do črepníkov zasadiť divú trávu, púpavu, rebríček obyčajný a rôzne iné byliny – rastlinky sa vám krásne chytia, a keď príde prvý mráz, stiahnete ich z balkóna do bytu. Na parapetnej doske sa im dostane dosť svetla a uvidíte, aká zelená úroda vás poteší aj počas zimných večerov.

Divá zeleň spod snehu
Vo voľnej prírode sa ukrýva pod bielou perinou takisto veľa bohatstva. Nájsť a v kuchyni zužitkovať sa dajú listy černíc, púčiky na stromoch, machy či lišajníky a rastlinka hviezdica prostredná (Stellaria media).

 

Sušené huby – to pravé na Vianoce
Netreba zabúdať na sušené huby – tie obsahujú vysoký podiel vitamínu D a nemali by na zimnom stole chýbať.

 

Tak čo poviete? Zima vás už určite neprekvapí! Popri lyžovaní, sánkovaní a vyvádzaní v snehu sa môžete pokojne dobiť energiou zelene. Ak na konci februára zistíte, že sa zásoby minuli, vedzte, že to tak malo byť. Kmene Hunzukuc, ktoré žijú v súlade s prírodou na úpätí Himalájí, volia na sklonku zimy krátky pôst. Po očiste tela a ducha sú tak opäť pripravení privítať dary prebúdzajúcej sa prírody ...

 

 

 

Patrí do vydania