Vitamín D – optimálna výživa pre matku a dieťa

Rizikovým faktorom civilizačných ochorení možno predchádzať už v perinatálnom období. Tehotné ženy si každodenne predstavujú okamih, keď po prvý raz uzrú svoje dieťatko. Každodenne si kladú otázku, ako sa postarať o jeho úspešný štart do života. Čo by mu mali dopriať, aby mu zabezpečili dobré zdravie? Lekári radia slnečný vitamín D!

 

 

Vitamín D sa zaraďuje k látkam, ktoré modulujú dlhodobé programovanie ľudského zdravia. Podľa záverov pozorovaní uskutočnených komisiou OSN pre výživu (FAO) výžive matky a dieťaťa je potrebné venovať osobitnú pozornosť najmä v čase od predtehotenstva až do ukončenia 24. mesiaca veku dieťaťa! Práve vtedy je možné výživou ovplyvniť štruktúrny a funkčný vývoj organizmu! Potvrdilo sa, že práve tieto štruktúrne a funkčné zmeny môžu mať dlhodobé následky pre ľudské zdravie. Biologické mechanizmy si môžu nadlho zapamätať metabolické účinky raného výživového prostredia plodu a novorodenca. Nedostatočný príjem vitamínu D počas perinatálneho obdobia môže takto vytvoriť základ dlhodobého neskoršieho poškodenia zdravia.

 

 

V rukách má osud nášho zdravia

 

Výskum uskutočnený na základe pozorovaní FAO ukázal, že nedostatok vitamínu D u tehotných žien vyvoláva poruchu transportu vápnika v placente. Absenciu vitamínu D v tehotenstve si odnáša kostný systém detí – majú nižší obsah minerálov v lumbálnych stavcoch a plochých kostiach, čo zvyšuje riziko osteoporózy v ich neskoršom veku. A nielen to. Práve kvalita vnútromaternicového prostredia môže niesť zodpovednosť za vznik mnohých ďalších chronických ochorení v neskoršom živote dieťaťa. Nové poznatky potvrdili dôležitú úlohu vitamínu D pri budovaní imunity dieťaťa, jeho nízke koncentrácie zväčšujú množstvo rizikových faktorov pre vývoj srdcovocievnych ochorení, najmä artériovej hypertenzie a autoimunitných ochorení – cukrovky, psoriázy, reumatoidnej artritídy. Udáva sa, že deti matiek s deficitom vitamínu D v gravidite majú počas prvého roka života väčší sklon k infekciám horných dýchacích ciest. Zistilo sa tiež, že vitamín D reguluje sekréciu placentových hormónov estradiolu a progesterónu a bráni tvorbe zápalových cytokínov, ktoré spúšťajú preeklampsiu a predčasný pôrod. Najnovšie poznatky poukazujú na fakt, že riziko preeklampsie a predčasného pôrodu u žien s jeho nedostatkom je až 5-násobne vyššie.

 

 

Účinná pomoc – prírodné vitamíny

 

Na osobitnú potrebu príjmu vitamínu D v tehotenstve, novorodeneckom a ranom detskom veku upozorňujú vo svojej publikácii „Slnečný” vitamín – Pandémia nedostatku vitamínu D aj prof. MUDr. Miroslav A. Šašinka, DrSc., a MUDr. Katarína Furková, CSc., mim. prof. Pripomínajú, že najväčší podiel aktívneho vitamínu D sa získava prirodzenou cestou z účinkov slnečného žiarenia na kožu. Ale kvôli zníženej expozícii slnečného žiarenia na našu pokožku vplyvom nie najšťastnejšej osvety došlo v uplynulých 20 rokoch k epidémii, ba až pandémii nedostatku vitamínu D. Jeho fatálny nedostatok je, žiaľ, práve v organizme tehotných žien a detí. Adekvátny príjem tohto vitamínu si vyžaduje dopĺňanie prostredníctvom výživových doplnkov. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D v krvi tehotných žien, je podľa oboch lekárov príjem od 1 000 do 2 000 IU vitamínu D denne a u novorodencov a väčších detí 400 IU vitamínu D denne. Jeho deficit dokáže vynikajúco doplniť optimálny vitamín D3 – cholekalciferol – v prírodných doplnkoch výživy Jamieson. Vyrába sa z čistého „slnečného” lanolínu z ovčej vlny, z oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Vďaka využitiu špeciálnej patentovanej technológie 360 Pure každý z vyrábaných prírodných vitamínov podlieha najmenej 360 patentovaným krokom kontroly kvality.

 

 

Patrí do vydania