Nepodceňte chrípku!

Hrozí zápal srdcového svalu „Ách, toto nieee!“ povzdychla si výstredná slečna, len čo nastúpila do autobusu plného chorľavých cestujúcich. Viezla som sa už dve zastávky, kým ona vyslovila moje pocity, zo srdca a nahlas. Pracovný týždeň som, s úmyslom cestovať ekologickejšie, začala jazdou mestskou hromadnou dopravou. Dobrý nápad sa však v momente, keď ma už tretíkrát oprskol pristojaci sused, premenil na urputnú túžbu vystúpiť. Situáciu zhoršovala horúčava, v ktorej sme sa viezli. Pasažieri sa namiesto potenia v posteli vyhrievali v útrobách autobusu. Konečne som vystúpila! Ale vírusy a iné mikroorganizmy v autobuse zostali a šírili sa navôkol!

 

 

S chrípkou nie sú žarty!

 

To, že sa s chrípkou neoplatí žartovať, sa už mnohí z nás presvedčili na vlastnej koži. Prečo nás lekári tak dôrazne vyzývajú, aby sme si chrípku poctivo vyležali? Okrem toho, že chrípka je veľmi akútne respiračné ochorenie, patrí k najčastejším a najprenosnejším chorobám šíriacim sa vzduchom. Ak ste už počuli o kvapôčkovej infekcii, tak to je ona! Typická a vysoko nákazlivá! Šíri sa doslova explozívne a jej hromadný výskyt sa opakuje rok čo rok. Chrípkové epidémie sú charakteristické pre zimné mesiace a podľa štatistík a epidemiológov v našom podnebnom pásme trvajú v priemere 5 až 8 týždňov. No rozpätie chrípkovej sezóny sa datuje od jesene až do jari, od októbra do apríla. Klinických príznakov, ktorými sa prejavuje, je široká škála. V prípade náhleho zhoršenia jej symptómov a slabej imunity hrozí rozmanité spektrum komplikácií. Od respiračného, obličkového a srdcového zlyhania až po úmrtie. Nemaľujme však čerta na stránky nášho Lieku! Má predsa slúžiť na upevňovanie vášho zdravia, čiže je vylúčené, aby sme chrípku považovali za banálne ochorenie. Nielenže vyčerpáva imunitný systém, ale môže pokojne vyvolať zápal srdcového svalu. I u mladých a silných športovcov. Pre zdravé srdce sa oplatí zaľahnúť na týždeň do postele.

 

 

Chrípkové signály verzus prechladnutie

 

Akútnych respiračných ochorení je celý rad a mnohí si zamieňame bežné prechladnutie za chrípku a naopak. Aký je však zásadný rozdiel, ktorý by sme mali na svojom tele pozorovať? Po prvé, chrípka je závažnejšie ochorenie a príznaky silného prechladnutia trvajú kratšie. Prechladnutie sa prejavuje nádchou, kýchaním, slziacimi očami a škrabaním v hrdle. Všetky jeho symptómy označujú podráždenie horných dýchacích ciest. Po druhé, prechladnutie nevzniká náhle z plného zdravia ako chrípka. 

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom časopise Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
Mgr. Veronika Antoliková
Patrí do vydania