Kurkuma, zázvor a kadidlovník - prírodní pomocníci proti bolesti kĺbov, kostí a svalov

Kĺby, kosti ani svaly nevidieť, a kým nás nebolia, ani ich nevnímame. Keď nám však začnú znemožňovať pohyb a obmedzujú nás v práci či v každodennom živote, uvedomíme si, že o pohybový aparát sa musíme začať starať oveľa skôr, než pocítime prvé bolestivé príznaky jeho poškodenia. Použitím liekov proti bolesti totiž príčinu ťažkostí ešte nemusíme odstrániť.

 

 

Paradoxne platí, čím menej sa pohybujeme a namáhame kĺby, tým sú zraniteľnejšie a bolestivejšie. Množstvo ľudí s týmito ťažkosťami neustále narastá a žiaľ, problém s kĺbmi neobchádza ani mladšiu generáciu. Vekový priemer postihnutých s bolesťami chrbta, ramien, kolien a pod. sa každým rokom znižuje.

 

Artróza – opotrebovanie chrupavky

 

Najrozšírenejším ochorením kĺbov je artróza – opotrebovanie chrupavky v dôsledku nerovnomerného pohybu, v mladosti často nedostatočného a neskôr, v strednom a vyššom veku, nadmerného či nárazového. Najviac postihnuté bývajú bedrové a kolenné kĺby, ramená, prsty, členky či zápästia a najčastejšie chrbtica v krížovej oblasti. Všeobecne platí, že čím väčšia je záťaž, tým je poškodenie výraznejšie. Kĺbom dáva riadne zabrať aj nadváha a náhodné neuvážené pohyby pri zdvíhaní bremien či nedoliečené zranenia. Narušenie chrupavky môže vyústiť do zápalov kĺbov, ktoré sprevádza bolesť, opuch a často i stuhnutosť svalov. Ak opotrebovanie napr. bedrových a kĺbových zhybov sústavne pokračuje, chrupavka atrofuje – celkom sa stratí a obnaží sa kosť v oblasti trecích plôch kĺbu. V tomto štádiu je už zápalom zasiahnuté aj kĺbové puzdro, väzivo a svaly, ktoré stvrdnú a skracujú sa. Ochorenie je o to bolestivejšie a obmedzenie pohybu výraznejšie. A čoskoro sa dostaví ďalší problematický symptóm zníženej pohyblivosti – atrofia svalov, ktoré kĺby obklopujú. Dlhodobá absencia pohybu súvisiaca s oslabením svalov môže následne riadne znížiť kvalitu nášho života nielen obmedzením pohyblivosti, ale hlavne veľkou a trvalou bolesťou. Podľa štatistík artrózou je zasiahnutých asi 12 % populácie, ochorenie postihuje rovnako mužov, ako aj ženy a jeho riziko vzrastá s vekom. V skupine nad 65 rokov štatistiky zaznamenávajú až 70 % ľudí s týmto ochorením!

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom časopise Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania