Zmenené znamienka na koži po lete

Napriek varovaniu dermatológov sú mnohí stále presvedčení, že zdravé je len opálené telo. Vystavujú ho intenzívnym slnečným lúčom často bez ochranného krému, ba neodrieknu si ani slnenie v soláriách. Slnečným žiarením sa tvorí veľké množstvo znamienok, ktoré často môžu byť nebezpečné. Všetky farebné zmeny na koži pred letom či po lete by mal vidieť lekár dermatológ, pretože pohľad na kožnú zmenu evokuje u každého iné pocity. Niekto považuje zmeny na koži za bežné, iný ma pocit ohrozenia z kožných zmien, ktoré v skutočnosti nič neznamenajú. Vzhľadom na veľkú pestrosť možností netreba podceňovať žiadny nález.

 

 

Čo sú znamienka?

 

V podstate ide o veľké množstvo buniek, ktoré má schopnosť pigmentácie. Niektoré znamienka máme od narodenia, ak však nemenia tvar ani farbu, nie sú pre nás nebezpečné. Horšie je to pri nových znamienkach, ktoré sa nám na tele objavia, keď to preháňame so slnením. Hoci si to nepripúšťame, podľa odborníkov dnes sú badateľné u tridsiatnikov také zmeny na koži, ktoré boli predtým u sedemdesiatnikov. Nebezpečné sú všetky tmavé pigmentové znamienka, ak pália, svrbia alebo krvácajú.

 

Najnebezpečnejší je malígny melanóm

 

Čo si pri zmene znamienka na koži treba najviac všímať? Znamienko sa môže objaviť na predtým zdravej koži. Po čase môže meniť farbu, tvar, zväčšiť sa, objaví sa pocit svrbenia, mravenčenia a neskôr i krvácanie. Najkrajnejšou formou zmien je malígny melanóm. Patrí k najzhubnejším nádorom v ľudskom organizme. K jeho diagnóze je potrebné klinické a dermatoskopické vyšetrenie skúseným dermatológom. V prevencii je potrebné vychádzať z toho, že každé tmavé ložisko na koži teoreticky môže byť malígne. No rovnako nim môžu byť aj bledšie podoby kožných zmien. Nie je preto pravda, že zlé znamienko je len tmavé.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom časopise Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania