Osteoporóza - Civilizačná daň z komfortu

Osteoporóza – ochoreniu hovoria aj tichý zlodej kostí, rednutie kostí, civilizačná daň z komfortu i tichá epidémia. Ide o poruchu harmónie vnútorného stavu kosti v ľudskom organizme. Dochádza pri ňom k zníženiu množstva a kvality kostnej hmoty, narúšaniu architektúry kosti a zmenenému obsahu bielkovín a minerálnych látok v nej. Oslabené kosti sú menej odolné, pružné i pevné, preto sa ľahšie lámu. Osteoporóza je výsostne aktuálny problém, ktorý trápi tisícky ľudí na celom svete.

 

 

Osteoporóza v súčasnosti postihuje viac ako polovicu ženskej a tretinu mužskej populácie. Postihuje najmä staršie ženy v prechode, ktoré prechádzajú hormonálnymi zmenami, u žien so skorým nástupom menopauzy a menštruačnými poruchami, po chirurgickom odstránení vaječníkov, ba aj tam, keď sa vyskytuje v rodine, pri štíhlych postavách u tých ktorí majú málo pohybu, vedú sedavý spôsob života, fajčia a konzumujú alkohol, kávu a niektoré lieky. Osteoporóze sa hovorí aj tichá choroba, pretože sa vyvíja bez zjavných príznakov aj niekoľko desiatok rokov. Nielen u nás, ale aj vo svete sa osteoporóza stáva celospoločenským problémom, pretože trpí ňou stále väčší počet ľudí a ochorení stále pribúda. Predstavuje multidisciplinárny zdravotný problém, preto sa ňou nezaoberajú iba ortopédi, ale aj reumatológovia, internisti, endokrynológovia, fyziatri, gynekológovia, ale i praktickí lekári.

 

 

Prečo vzniká osteoporóza?

 

Prečo vlastne vzniká osteoporóza? Kosť je živé tkanivo a v organizme má podpornú funkciu. Kosti napomáhajú dynamickej činnosti a sú aktívnym orgánom látkovej premeny. Počas života sa kostná hmota neustále obmieňa. Neprestajne v nej prebiehajú dva úzko späté procesy, a to odbúravanie a novotvorba kosti. Vo fáze rastu a dospievania prevažuje novotvorba kostí. Po 35. roku života nastáva prevaha odbúravania kosti na úkor novotvorby a kostná hmota v tele postupne ubúda. Keď sa jej množstvo zníži pod normálnu hranicu, kosti začnú rednúť a začína sa osteoporóza. Je to vlastne výsledok nerovnováhy medzi tvorbou a odbúravaním kostí. U žien priemerne o 10 percent a u mužov o 3 percentá. Aj kosť zdravého človeka sa vekom prerieďuje, tým stráca vlastnosti zdravej kosti. Výsledkom je zvýšený počet zlomenín vo vyššom veku.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom časopise Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania