Odhalenie predsieňovej arytmie – účinná prevencia mozgovej porážky

Atriálna fibrilácia – chvenie predsiení srdca – je najčastejšou poruchou srdcového rytmu pozorovanou v klinickej praxi. Postihuje viac než 3% obyvateľstva – má dosah na zdravie 5 až 6 miliónov Európanov. Na Slovensku ňou podľa odhadu kardiológov trpí až 150 000 ľudí a u mnohých ďalších tlie v tichej, nediagnostikovanej forme… Považuje sa za kardiovaskulárnu epidémiu 21. storočia.

 

 

Ako vzniká atriálna fibrilácia?

 

Zodpovednosť za ňu nesú nepravidelné elektrické signály šíriace sa srdcovými predsieňami – átriami. Dôsledok tejto anomálie je rýchle a nepravidelné sťahovanie srdcovej svaloviny predsiení – atriálna fibrilácia. Srdce pracuje neefektívne a krv tak stagnuje, pre poruchu v prevodovom systéme sa neprečerpáva dostatočne do srdcových komôr. Hromadí sa v predsieňach, čo často vedie k vytvoreniu krvnej zrazeniny (trombu). Tromb sa môže uvoľniť a s krvným prúdom sa dostať zo srdca na rôzne miesta v tele. Najčastejšie však cievami do mozgu, obličiek a nôh. Najobávanejšie a najvážnejšie je postihnutie mozgu – mozgová príhoda. Tá znamená pre mozog to isté, čo infarkt myokardu pre srdce. V zdravom mozgu prúdi krv bez obmedzenia. Ak je však prúdenie zablokované krvnou zrazeninou, mozog, nemôže dostať nevyhnutné množstvo kyslíka a živín, čo vedie k jeho trvalému poškodeniu alebo dokonca až k smrti pacienta.

 

 

Aké sú symptómy atriálnej fibrilácie?

 

Atriálna – predsieňová fibrilácia – zvyčajne dáva o sebe vedieť bolesťami na hrudníku, nepríjemným pocitom búšenia srdca a jeho nepravidelnou činnosťou, spolu s výskytom závratov a dýchavičnosťou. Intenzita symptómov atriálnej fibrilácie väčšinou súvisí so srdcovou frekvenciou (rýchlosťou pulzu) – čím je vyššia, tým sú symptómy výraznejšie. Ich výskyt je najfrekventovanejší pri vyššom veku. Šťastie v nešťastí majú pacienti, ktorí fibriláciu predsiení pocitovo zachytia a včas vyhľadajú lekársku pomoc. Lekár zhodnotí riziko cievnej mozgovej príhody a v prípade potreby včas indikuje liečbu látkami, ktoré znižujú krvnú zrážavosť.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania