Ako predchádzať úrazom detí v lete?

Leto zapĺňa cyklotrasy, ihriská, lesy, kúpaliská aj rekreačné objekty rodinami s deťmi, ktoré si tu užívajú dovolenku aj hrejivé slnečné počasie. Práve na týchto miestach stúpa riziko, že sa dieťa zraní. Zdravotné poisťovne ročne počas letných dovoleniek evidujú desiatky tisíc prípadov detských úrazov. Najčastejšou príčinou bývajú práve voľnočasové letné aktivity, ktoré sú nasledované zraneniami pri športe, a úrazy doma. Letným úrazom je možné jednoducho predchádzať. Pripravili sme pre vás prehľad najčastejších úrazov, ktoré si deti spôsobia počas letných prázdnin, spoločne s odporúčaním, ako im zabrániť.

 

 

Topenie sa v bazéne

 

Zo správy inštitútu vyplýva, že každé druhé topenie sa končí smrťou dieťaťa. A nemusí ísť len o hlboké bazény alebo kúpaliská. Dieťa sa totiž môže utopiť už v 2 cm vody. Bazény sú aj napriek tomu veľkým lákadlom pre malých aj veľkých. Ako zabrániť tomu, aby dieťa, ktoré nevie plávať, nespadlo do vody a neutopilo sa? Ak ho z nejakého dôvodu nemôžete mať neustále na očiach a dohliadať na jeho bezpečnosť, bazén buď zakryte celý, ohraďte ho plotom alebo inou ohradou, prípadne dieťaťu nasaďte plávacie rukávy, ktoré bude mať neustále na sebe, aby sa v prípade pádu do vody udržalo nad hladinou.

 

 

Autonehoda

 

S častejším cestovaním na dovolenky, chalupy alebo rodinné návštevy v lete pribúda riziko dopravných nehôd. Za úrazy detí môže najčastejšie ľahostajnosť a pohodlnosť rodičov. Tí by mali pamätať na to, že malý pasažier musí byť počas jazdy vždy pripútaný. Povinnosť cestovať v autosedačke majú deti do 12 rokov a do výšky 150 cm. „Výber autosedačky by mal zohľadňovať bezpečnostné normy, ale aj hmotnosť, výšku a vek dieťaťa. Kvalitná autosedačka by mala byť vybavená trojbodovými bezpečnostnými pásmi, pred bočným nárazom by mali ochrániť boky s polstrovaním a vypolstrovaná by mala byť aj opierka hlavy,“ vysvetľuje Lukáš Fiala z e-shopu s detským tovarom Funbaby.cz, ktorý ponúka aj veľký sortiment detských autosedačiek. „Na upevnenie sedačky v aute je ideálny takzvaný systém isofix, ktorý ju umožňuje pripevniť priamo ku karosérii automobilu bez použitia bezpečnostných pásov. Tým rodičia dieťaťu zaistia maximálny stupeň bezpečia v prípade nehody,“ dodáva L. Fiala.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Lenka Rudišová
Patrí do vydania