Slnenie áno, ale bez rizika!

Hebká, do bronzova opálená pokožka je pre mnoho ľudí symbolom krásy a zdravia. Kým doteraz sa vyzdvihoval najmä skrášľovací efekt opaľovania, podľa najnovších štúdií slnečný kúpeľ súvisí prekvapivo viac so zdravím. Prečo? Pretože slnečný vitamín D je pre človeka nenahraditeľný hormón! Len v jeho prítomnosti sa totiž naštartujú životne dôležité chemické pochody, je doslova pohonnou jednotkou budovania imunity! Podľa najnovších vedeckých poznatkov pri jeho absencii je náš imunitný systém málo aktívny, na jeho posilnenie je potrebné doplniť si najskôr vitamín D! Preto využime slnečné lúče na syntézu vitamínu D v našej pokožke! Aj tu však platí pravidlo: všetko s mierou!

 

 

Umenie je opáliť sa, ale pritom sa nespáliť. Naša pleť má totiž pamäť. Negatívne pôsobenie UV žiarenia sa v priebehu života sčítava. Nečakajme preto, kým nám slnko vyrubí nepríjemnú daň, a myslime na prevenciu. Neznamená to však pred slnkom sa skrývať! Podľa kožných lekárov postupnému zdravému opaľovaniu môžu napomôcť antioxidanty. Prispievajú k udržaniu zdravého stavu pokožky, zvyšujú jej odolnosť voči slnečnému žiareniu a aj tvorbe zhubných novotvarov, viažu nadbytočné voľné radikály.

 

 

Lykopén – liečivá sila ukrytá v paradajkách

 

Kedy s ochranou pred UV žiarením začať? Dva až tri týždne pred plánovaným pobytom na slnku zvýšme prísun prírodných karotenoidov, ktoré chránia kožné bunky pred poškodením ich mitochondriálnej DNA pôsobením slnka či voľných radikálov. Podporujú pigmentáciu, teda produkciu melanínu, ktorý nás chráni pred ostrými slnečnými lúčmi. Súčasne znižujú riziko rakoviny kože, ktorú neopatrné slnenie môže vyprovokovať. Keďže hasia” či „lapajú“ tieto voľné radikály, označujú sa aj ako tzv. zhasínače či lapače voľných radikálov. Jedným z ich najbohatších zdrojov je lykopén, ktorý sa získava z paradajok. Zaujímavé je, že obsah lykopénu sa zvyšuje pri ich tepelnej úprave za prítomnosti tukov. Karotenoidy obsiahnuté v lykopéne sa pri tepelnom spracovaní paradajok rozpúšťajú a ich obsah a koncentrácia v krvi sa po konzumácii zdvojnásobuje až strojnásobuje. Podľa posledných štúdií výskumníkov Harvardovskej univerzity vyššia koncentrácia lykopénu v organizme zaručuje nielen účinnú ochranu kože pred UV žiarením, ale môže tiež znížiť riziko niektorých onkologických ochorení. Najpresvedčivejším dôkazom je nedávno potvrdená úloha lykopénu v prevencii onkologických ochorení prostaty. Vedci zistili, že vysoká úroveň lykopénu v krvi pozitívne ovplyvňuje hladinu PSA (prostatického špecifického antigénu). Práve vysoký obsah PSA v krvi je častým sprievodným znakom rakoviny prostaty.

 

 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania