Trápi vás bolesť?

Bolesť patrí medzi najzávažnejšie celosvetové medicínske problémy 21. storočia. Má tisíc podôb a takmer každý má s ňou skúsenosti. Väčšinou prichádza nečakane, niekedy ustúpi, inokedy sa stupňuje, chvíľami je ostrá, pichľavá, zvieravá, pálivá až kŕčovitá, niekedy sa stáva až neznesiteľnou. Trápi nás cez deň a budí v noci a nedovolí nám žiť tak, ako by sme chceli. Neraz je silnejšia ako sila vôle. Vedia o tom svoje najmä ľudia trpiaci artrózou, osteoporózou, bolesťami chrbta, hlavy či onkologickými ochoreniami...

 

 

Bolesť s lekárom lepšie zvládnete

 

Jednoznačná definícia bolesti neexistuje. Ide o nepríjemný zmyslový zážitok, ktorý je spojený so skutočným alebo hroziacim poškodením organizmu. Hrá úlohu varovného signálu, ktorý nás mnohokrát uchráni od ďalšieho poškodenia organizmu. Bolesť je vždy subjektívny zážitok a každý ju prežíva rôzne a vždy je spojená s pocitom utrpenia. Silu bolesti nemožno laboratórne zmerať. Keďže prah bolesti je u každého iný, určiť diagnózu bolesti je zdĺhavé a časovo náročné. Napokon intenzita bolesti nezávisí len od rozsahu poškodenia, ale ovplyvňujú ju aj mnohé iné vedľajšie faktory, ako vek, celkový psychický stav, ekonomické a spoločenské postavenie. Do úvahy treba brať aj ostatné symptómy ovplyvňujúce chronickú bolesť a výrazne zhoršujúce kvalitu života pacienta. Môže to byť napríklad nespavosť, nechutenstvo, depresie alebo obmedzenie pohyblivosti, ktoré vedú často až k postupnému vyradeniu zo spoločenského života. Bolesť je dôvodom navštíviť lekára, pretože lekári vedia ovplyvniť bolesť tak, že ju pacienti dokážu zvládnuť.

 

 

Bolesť chráni, ale treba ju liečiť

 

Informácia o bolesti sa prejavuje na všetkých úrovniach, od periférie až po centrálny nervový systém, a môže byť potlačovaná alebo zosilnená. Má dva systémy. Jeden nám umožňuje bolesť pociťovať, čim nás chráni pred poškodením, a druhý systém, ktorý bolesť potláča, nás chráni pred zbytočným utrpením. Ak je všetko v poriadku, obidva systémy môžu byť v rovnováhe, ale môžu sa dostať aj do nepomeru a pacient trpí chronickou bolesťou, alebo nesprávnou odpoveďou na bolestivý stimul, ba dokonca pociťovať bolesť aj bez zjavnej príčiny.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania