Koenzým Q10 – účinný životabudič

Aj vy patríte k tým, ktorí sa budia ráno vyčerpaní, namiesto toho, aby ste boli plní sily? Nezvládate už robiť to, čo kedysi? Cítite sa unavení? Pociťujete srdcovú slabosť? Máte nepravidelný pulz? Trpíte výpadkami pamäti? Vášmu organizmu môže chýbať koenzým Q10, nazývaný aj vitamín Q!

 

 

Nielen proti jarnej únave

 

Vďaka koenzýmu Q10 sme v mladosti plní sily a energie, je súčasťou všetkých buniek, konkrétne mitochondrií, ktoré sú doslova továrňami na výrobu energie. Jeho produkcia v organizme sa však po tridsiatke začína prirodzene znižovať. V štyridsiatke máme k dispozícii už o 30 % tejto látky menej. To vysvetľuje, prečo si práve v tomto veku začíname uvedomovať, že nám chýba energia. Začíname pociťovať zníženú výkonnosť, ale aj zhoršenú toleranciu záťaže a spomalenú schopnosť regenerácie. Čiastočne je zablokovaný aj náš sexuálny život. Často podliehame depresiám, pretože nedokážeme byť takí aktívni, ako si želáme. Navyše aj pri niektorých aktivitách telo spotrebuje viac koenzýmu Q10, ako ho vytvorí. Jeho hladinu nepríjemne znižuje aj neprimerané a nárazové cvičenie, aktívne i pasívne fajčenie, stres a vplyv životného prostredia, ale aj lieky na znižovanie cholesterolu.

 

Dopĺňajte si pravidelne jeho zásobu!

 

Najvyššia koncentrácia koenzýmu Q 10 je v pečeni – tu prebieha jeho biosyntéza, v srdci, pľúcach, obličkách a reprodukčných orgánoch. Časť v tele vytvára črevná mikroflóra. Jeho tvorba je však zložitý proces a ak organizmus nemá dostatok kyseliny listovej, vitamínu C, B6 a B12, kyseliny pantoténovej alebo niektorých stopových prvkov, syntéza koenzýmu Q10 sa zablokuje. Ak hladina koenzýmu klesne o viac ako štvrtinu, prejaví sa to nežiaducimi zmenami normálnych funkcií buniek, srdcovocievnymi problémami, vysokým krvným tlakom...

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania