Stravujeme sa podľa krvných skupín

Krv je zázračná, mystická, alchýmická. Tvorí podstatu našej životnej energie. Už v dávnej dobe vystupoval ako významný symbol v náboženstve i v kultúre. Ukrýva v sebe tajomstvo zrodenia, choroby aj smrť. Bez tejto telesnej tekutiny, by nebola možná naša existencia. Poznáte svoju krvnú skupinu? Vedeli ste, že typ krvi, ktorá vám prúdi v tele, ovplyvňuje aj tráviaci a imunitný systém? Dokonca, ak sa začneme stravovať podľa našej prvej skupiny, môžeme si udržať zdravú telesnú hmotnosť.

 

 

História krvných skupín

História ľudstva zaznamenáva svoje počiatky na africkom kontinente, kde sme sa vyvinuli z človeku podobných tvorov – hominidov. Zmeny podnebia a obživy viedli k postupnému vzniku rôznych krvných skupín. Tento život ovplyvnil genetický kód človeka, ktorý sa dostal na vrchol potravinového reťazca - vznikla krvná skupina 0. V období, kedy sa z lovca stal zberač s poľnohospodárskym štýlom života, sa rozšírila krvná skupina A. Migrácia obyvateľov z africkej domoviny do Európy, Ázie a Ameriky spôsobila vývoj skupiny B. Až napokon výsledkom vzájomného miešania krvných skupín vznikla najmladšia skupina AB. Každá krvná skupina obsahuje genetickú správu o strave a správaní našich predkov. Aj keď je to už ďaleká minulosť, tieto súvislostí môžeme využiť aj v stravovaní.

 

Človek s krvnou skupinou 0

Ak ste sa narodili s „nulkou“ môžete si gratulovať. Vyznačujete sa silou, vytrvalosťou, odvahou, sebaistotou a intuíciou. Prekypujete dobrým zdravím a vrodeným optimizmom. Máte odolný tráviaci systém a nadmerne aktívny imunitný systém. V strave by ste mali uprednostniť výživu s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov. Na zachovanie štíhlej línie, by ste vo svojom jedálničku mali uprednostniť tieto typy potravín:

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania