Niacínom proti cholesterolu

Stav nášho zdravia je nielen odrazom našej duše, ale priamo súvisí aj s našou výživou. Celý rad klinických štúdií potvrdzuje nezastupiteľnú úlohu výživných látok pri zachovaní životaschopnosti nášho organizmu, ako aj pri jeho ochrane. V poslednom čase záujem vedcov vzbudil mimoriadny potenciál vitamínu B3 – niacínu. Klinické štúdie preukázali, že niacín vo forme kyseliny nikotínovej má terapeutický účinok na zníženie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Zároveň podporuje zvýšenie hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. A výsledok? Výrazné zlepšenie kvality kardiovaskulárneho systému!

 

 

Ako vyplynulo z posledných štúdií, niacín pôsobí na cholesterol podobne ako statíny, ale bez zaťaženia organizmu možnými vedľajšími účinkami statínov, najmä vyčerpaním zásob koenzýmu Q 10, ktorý je zásobárňou energie pre bunky srdcovej svaloviny. Celkové zníženie hladiny koenzýmu Q10 pri používaní statínov môže totiž negatívne ovplyvniť výkonnosť buniek srdcovej svaloviny, a tým zároveň oslabiť činnosť srdca. Pri mierne zvýšenom cholesterole môže preto oveľa vyšší benefit priniesť podávanie niacínu – vitamínu B3, napríklad vo forme tabliet. Mnohí z nás sa mylne domnievajú, že cholesterol je látka, ktorej prítomnosť v organizme je zásadne škodlivá. Je to však omyl! Naopak, cholesterol je pre organizmus životne dôležitý. Stabilizuje membrány buniek, je základnou stavebnou látkou mužských a ženských pohlavných hormónov a má nenahraditeľnú úlohu pri tvorbe vitamínu D. Existujú dva druhy cholesterolu: cholesterol LDL („zlý“ cholesterol) a HDL („dobrý“cholesterol). Cholesterol LDL sa krvnou cestou dostáva do jednotlivých orgánov a ich buniek, kde sa podieľa na tvorbe bunečných stien. Ak je ho v organizme nadmerné množstvo, usadzuje sa v tepnách, čoho dôsledkom býva rôzny stupeň artériosklerózy – postupné zvápenatenie tepien. Mechanizmus účinku cholesterolu HDL v organizme je odlišný – cholesterol HDL dopravuje „zlý“ cholesterol LDL do pečene, kde sa postupne odbúrava. Z tých - to súvislostí vyplýva, že oba druhy cholesterolu musia byť v organizme prítomné vo vyváženom pomere.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania