Antioxidanty pre zdravé oči

Máte povolanie, pri ktorom ste doslova zrástli s počítačom? Nespustíte z neho zrak aj niekoľko hodín denne? Chráňte si oči!

 

 

Vyhnete sa tak možnému vzniku degeneratívnych zmien na sietnici (degenerácia žltej škvrny – centra ostrého videnia) či sivému zákalu charakterizovanému zákalom očnej šošovky. Vážnym rizikovým faktorom v oboch prípadoch je oxidatívne poškodenie. Pamätáte sa na rady svojich mám, že máte jesť mrkvu, aby ste dobre videli? Hromadia sa vedecké dôkazy, že antioxidačné živiny, nachádzajúce sa v mnohých rastlinných potravinách vrátane mrkvy, ale aj v ďalšom červenom a žltom ovocí a zelenine – čučoriedkach, hrozne, paradajke, paprike, brokolici, špenáte, v ďateline (alfa – alfa), vo vaječnom žĺtku a v rybích olejoch sú účinné pri prevencii problémov so zrakom.

 

Výživa sietnice objasnená

 

Niekoľko výskumných štúdií Harvardskej univerzity potvrdilo, že antioxidanty, hlavne vitamíny A, C a E, spolu s karotenoidmi, luteínom a a izomérom luteínu zeaxantínom, ktoré sa nachádzajú v spomínaných potravinách, pomáhajú predchádzať zrakovým poruchám alebo oddialiť začiatok niektorých foriem slepoty vo vyššom veku. Rovnaký účinok sa pripisuje i výťažkom listov stromu ginkga dvojlaločného, jednému z najstarších druhov rastlín na svete.

 

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania