Problém ochorenia mnohopočetný myleóm

Hematológovia bijú na poplach – na mnohopočetný myelóm sa nemusí umierať, stačí ak naň budeme myslieť včas! Veľké diskusie vyvolalo toto záhadné ochorenie len nedávno, keď sa ukázalo, že reálny počet pacientov môže byť oveľa vyšší a za jeho neskorým odhalením býva nedostatočná informovanosť o jeho existencii a možných príznakoch. Žijeme v dobe, keď by sa takéto nedostatky rozhodne nemali akceptovať. Lekári sa rozhodli konať, volajú po väčšej osvete.

 

 

Čo je to mnohopočetný myelóm?

 

Mnohopočetný myelóm je zriedkavý, predstavuje zhruba 1% všetkých rakovín. Toto číslo mu však nedáva dôvod na to, aby sa mu venovala menšia pozornosť. Podľa informácií Slovenskej myelómovej spoločnosti v súčasnosti týmto ochorením trpí 84 000 ľudí v Európe, pričom až 600 prípadov ochorenia pochádza zo Sloven - ska. Odborníci sa domnievajú, že toto číslo môže byť v skutočnosti oveľa vyššie, a zdôrazňujú, že za jeho neskorým odhalením je práve nedostatočná informovanosť o jeho existencii a možných príznakoch. Aj preto bol spustený program, ktorý má zabezpečiť väčšiu informovanosť nielen lekárov prvého kontaktu, ale i širokej verejnosti.

 

Ako sa prejavuje?

 

Na rozdiel od mnohých iných druhov rakoviny mnohopočetný myelóm nemá formu hrčky alebo nádoru. Namiesto toho sa myelómové bunky vytvárajú a šíria práve v rámci kostnej drene a čo je zaujímavé, ochorenie postihuje prevažne staršie generácie. Medzi najčastejšie symptómy a vedľajšie účinky mnohopočetného myelómu patria bolesti kostí, zlomeniny kostí, únava, opakované alebo pretrvávajúce infekcie, zápaly, poškodenie obličiek a hyperkalcémia. Tohto ochorenia sa nemožno úplne zbaviť. Dobrou správou však je, že dobre reaguje na liečbu a pacienti sa môžu aj s takýmto vážnym ochorením dožívať ešte krásnych dvadsať až dvadsaťpäť rokov.

 

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania