Kvarteto pre zdravie školákov

Vitamínový elixír. Určite si želáte, aby sa vašim deťom v škole darilo, aby načerpali čo najviac vedomostí, pretože chápete spojenie medzi vzdelaním a životným úspechom. Ako im môžete pomôcť rozvinúť ich potenciál? Ako zabezpečiť, aby kvôli vírusovým infekciám chýbali na vyučovaní čo najmenej?

 

 

Rybí tuk pre bystrú myseľ

Ubezpečte sa, že deti majú v noci dostatok spánku, dbajte, aby sa zdravo stravovali a nechýbali im vitamíny. Nepodceňujte raňajky – sú najdôležitejším jedlom dňa. Ranné jedlo zásobuje mozog energiou, ovplyvňuje tiež pamäť a koncentráciu, čo je veľmi dôležité pre ich sústredenie sa v škole. Dožičte im dostatok celozrnných výrobkov, proteínov, ovocia i zeleniny a dbajte, aby pravidelne konzumovali ryby! Práve ryby sú často označované ako jedlo pamäti. Prečo? Ryby žijúce v studených vodách, ako losos, halibut a tuniak, sú bohaté na zdraviu prospešné omega-3 esenciálne mastné kyseliny – kyselinu dokozahexaénovú (DHA), dôležitú pre rast a vývoj bunkových membrán v mozgu, nervovom systéme a očiach (jej vysoká koncentrácia v mozgu podporuje dobré myslenie) a kyselinu eikozapentaénovú (EPA), ktorá má silný vplyv na náladu a správanie detí. Ak vaše deti ryby veľmi neobľubujú, môžete siahnuť po prírodných doplnkoch výživy Jamieson s čistým výťažkom rybieho oleja s obsahom mastných kyselín omega- 3 s citrónovou príchuťou či žuvacích želatínových pastilkách omega-3 Gummies s lahodnou príchuťou ovocia. Oba prípravky sa získavajú z rýb žijúcich v studených vodách severných morí, ktoré sa živia planktónom.

 

Slnečný vitamín na posilnenie imunity

 Urobte si v duchu rekapituláciu času stráveného s deťmi v prírode, na slnku... Nedopadla v prospech slnečného žiarenia? Žiaľ, väčšina rodín je na tom rovnako – deťom i rodičom chýba dostatok slnka a tým aj slnečného vitamínu D3 (cholekalciferolu), ktorý pomáha budovať imunitu a zasahuje do mnohých základných pochodov v organizme. Bez vitamínu D3 je imunitný systém neaktívny a poskytuje len malú alebo žiadnu ochranu pred napadnutím mikroorganizmami.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania