Pohľadnica z Flámska Cyklistická... aj s Eddym Merckxom

Po vyše 20-tich rokoch som nedávno so skupinou slovenských novinárov bližšie spoznal susedné Belgicko, konkrétne Flámsko vo všetkých jeho podobách a tieto príjemné pocity a zážitky sa mi po mnohých rokoch opäť vybavili a pripomenuli. Flámske mestá plné bicyklov, obľúbený walking a životný štýl podobný tomu holandskému. 

 

 

Začiatkom 90. rokov, na jednej z mojich prvých ciest do zahraničia, navštívil som Holandsko. Krajina tulipánov ma očarila okrem krásy krehkých kvetov aj niečím iným. Dovtedy nepoznaným zdravým životným štýlom, o ktorom sme tesne po revolúcii mohli skutočne len snívať (nákupné centrá plné zdravých potravín), ale predovšetkým spôsobom života Holanďanov. Bicykel bolo to, čo vo mne zarezonovalo hneď po príchode do tejto krajiny. Holanďania hneď ráno sadajú na bicykle a športujú, nakupujú, vybavujú súkromné či obchodné záležitosti. Spoznali sme len Amsterdam a niekoľko ďalších miest, ale všade sme si mohli všimnúť absolútnu prioritu bicyklistov pred ostatnou dopravou. Cyklistické trasy viedli naprieč mestami krížom krážom, vodiči si veľmi pozorne všímali týchto účastníkov cestnej premávky a dávali im všade prednosť, čo dokumentovali aj samotné semafory na križovatkách.

 

 

Bicykel sa teší obľube

 

Na bicykloch tu jazdia celé rodiny. Od maloletých až po dôchodcov. Študenti si dokonca môžu počas štúdia prenajať bicykel za pár desiatok eur na celý rok (charakteristickým znakom je žltá farba) a celé štúdium. Po skončený školy tento dopravným prostriedok vrátia a dostanú naspäť svoje eurá.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
Jozef Dráb
Patrí do vydania