Cukor v úlohe pomocníka

Každý z nás si z času na čas rád dopraje lyžičku cukru do kávy či kúsok pocukrovaného koláča. Existujú však aj oblasti života, keď cukor naše dni nielen osladí, ale nám aj urobí službu.

 

 

Cukor ako palivo pre športovo aktívnych ľudí

 

Športovo založených ľudí sprevádzajú sacharidy počas celého dňa. Ako súčasť bežného jedálnička by mali byť zdrojom energie sacharidy s nízkym glykemickým indexom, napríklad celozrnné pečivo a cestoviny, ktoré telo zasýtia na dlhší čas. Rýchle sacharidy, napríklad aj v podobe bežného cukru, je dobré si dopriať približne 15 minút pred plánovaným športom a to v malom množstve. Kým sa dostanú do krvi, väčšinou sa už hýbeme. Pri fyzickej aktivite sú bunky citlivejšie na cukor v krvi, ktorý dodáva energiu svalom, a necítime sa hneď pri malej námahe unavení. Aj po tréningu je dobré doplniť zásoby energie rýchlejšími alebo zmiešanými, teda komplexnými sacharidmi. Svaly sú ešte stále citlivé na príjem cukru a potrebujú ho na doplnenie energie, regeneráciu a rast. Ak cukor telu nedodáme, svaly budú potrebovať dlhší čas na zotavenie a nenaberú objem. Vhodná je konzumácia ovocného cukru, dopriať si však môžeme napríklad i sladený nápoj.

 

 

Životne dôležitá kocka cukru pre diabetikov

 

Cukrovka (diabetes mellitus) je neslávne známa porucha metabolizmu, pri ktorej organizmus nedokáže využívať cukry a iné sacharidy zo stravy. Keď sa diabetik, ale aj zdravý človek dostane do hypoglykemického stavu, čo znamená, že má zníženú hodnotu cukru v krvi, nastupujú príznaky z tejto zníženej hodnoty cukru v krvi.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania