Ľudské telo nie je pieskovisko

Pre každodenné a správne fungovanie ľudského organizmu potrebujeme prijímať potravu bohatú na výživné látky. Živiny slúžia na látkovú premenu nazývanú tiež metabolizmus. Kvalita našich svalov, kostí či hormónov závisí od procesu spracovania makro- i mikroživín a odbúravania odpadových látok. Kľúčovú úlohu v riadení zdravých ľudských mechanizmov zohrávajú obličky. Čo sa však stane, ak produkty, ktoré viac nepotrebujeme, nejdú z tela von? Nežiaduce látky sú totiž odstraňované práve obličkami. A preto sme si posvietili na funkcie obličiek. V zdravom tele sídlia okrem zdravého ducha aj životne dôležité obličky!

 

 

Vzácne fazuľky


Obličky nám svojím tvarom pripomínajú fazuľky. Nachádzajú sa po obidvoch stranách bedrovej chrbtice a každá váži približne 150 gramov. Hoci nejde o rozsiahly orgán, ktorý by okupoval polovicu tela, jeho správne fungovanie je pre život nevyhnutné! Jedna fazuľka obsahuje asi dva milióny malých filtrov, ktoré voláme glomeruly. Náplňou ich práce je filtrácia krvi, ktorá okrem živín obsahuje aj odpadové, telu viac nepotrebné látky. Prechodom cez filtračný systém obličiek sa krv očisťuje a takto zbavená splodín sa vráti do krvného riečiska. Oddelený filtrát poznáme ako moč, ktorý odteká močovodom do zásobníka či rezervoáru, kde sa hromadí. Po naplnení močového mechúra opúšťa ľudské telo. Ďalšou dôležitou funkciou obličiek je regulácia telesných tekutín, prostredníctvom ktorej si telo udržiava rovnováhu. Fazuľky rozoznajú pomer prijatých tekutín a tekutín, ktoré telo momentálne potrebuje. Ak sme prijali veľa vody, obličky odstránia prebytok a vymočený objem stúpne. V prípade nedostatku tekutín obličky hospodária a vylúčia podstatne menšie množstvo tekutín. Nemenej podstatná je regulácia krvného tlaku, tvorba erytrocytov či metabolizmus kostí. Zavšetky cykly vďačíme zdravým fazuľkám.

 

 

Kamene úrazu


Obličkové kamene spôsobujú nemalé a nemilé trápenia. Hoci sú niekedy menšie ako hrášok, spôsobujú bolesti a koliky, akoby sme boli zaťažení balvanmi. Ako kamene vznikajú? S kameňmi, ktoré obchádzame na chodníkoch či cestách, majú spoločné minerálne zloženie. Sú to kryštalické zrazeniny zväčša vápnika, fosforu a kyseliny šťaveľovej či močovej v moči. Ak fazuľky správne fungujú, minerály sa v moči rozpustia.

 

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
Veronika Antoliková
Patrí do vydania