Pre ľudí s chorým srdcom

Ochorenia srdca a ciev sú dlhodobo jednou z najčastejších príčin úmrtnosti na Slovensku, a dokonca majú na svedomí viac životov ako rakovina, úrazy a infekčné choroby dohromady. Prežívanie pacientov s niektorými srdcovocievnymi ochoreniami je na Slovensku najnižšie spomedzi všetkých krajín OECD.

 

 

Štatistiky v oblasti srdcovocievnych ochorení na Slovensku sú naozaj nelichotivé. V dôsledku chorôb obehovej sústavy zomrelo na Slovensku v roku 2011 viac ako 27 000 ľudí, z toho až 15,7 % pred dovŕšením 65. roku života. Choroby srdca a ciev majú na svedomí viac ako 52 % všetkých úmrtí na Slovensku a sú tiež najčastejšou príčinou hospitalizácií pacientov. Alarmujúci je fakt, že po dosiahnutí 65. roku prežijeme na Slovensku najmenej rokov v zdraví spomedzi všetkých krajín OECD. Máme tiež najvyššiu úmrtnosť na ischemické choroby srdca, ako aj na cievne mozgové príhody. Nad priemerom krajín OECD je tiež úmrtnosť na srdcový infarkt po prijatí do nemocnice. Mierne optimistickejšie vyznievajú údaje z Národného centra zdravotníckych informácií, ktoré ukazujú veľmi pozvoľný pokles úmrtnosti v mladších vekových skupinách.

 

Zdravšie srdce ako cieľ

 

Nelichotivé štatistiky v oblasti kardiovas - kulárnych ochorení na Slovenku a odhodlanie znížiť hrozivé štatistiky úmrtnosti na tieto ochorenia sa stali podnetom na založenie občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce. Zakladajúcimi členmi občianskeho združenia sú nielen pacienti, ktorí poznajú každodenné úskalia života s ochorením srdca a ciev, ale aj významné osobnosti medicínskeho života na Slovensku, ktoré svoju profesionálnu kariéru zasvätili diagnostike a liečbe kardiovaskulárnych ochorení.

 


Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania