Na posilnenie imunity: antioxidanty

Zamýšľate sa nad tým, ako sa nestať súčasťou chrípkových štatistík? Ako znížiť riziko chrípky či nachladnutia na minimum? Dbajte o pravidelný príjem antioxidantov!

Čo to vlastne antioxidanty sú?

Sú to vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie výživné látky, ktoré chránia náš imunitný systém pred voľnými radikálmi. Posilňujú ho a udržiavajú v pohotovosti. Vytvárajú akúsi obrannú líniu organizmu – imunitný systém práve vďaka nim po strete s vírusmi dokáže okamžite zareagovať! Najdôležitejšia úloha v zabezpečovaní správnej funkcie imunitného systému v boji proti chrípke či nachladnutiu patrí vitamínom C a D, zinku, selénu a omega-3 nenasýteným mastným kyselinám. Podľa posledných klinických štúdií ich pravidelný príjem zvyšuje odolnosť voči chrípke až o 40 %!

Ostražitý vitamín C

Vitamín C patrí medzi najznámejšie stimulátory imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu – základného proteínu nachádzajúceho sa vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje tak ich pevnosť a celistvosť, vďaka čomu zabraňuje rozširovaniu infekcií v tele. Bdelosť vitamínu C nad imunitou je výsledkom dlhodobého vytvárania komplexných mechanizmov, preto je dôležitý jeho systematický príjem.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Patrí do vydania