Keď zima útočí alebo alergia na chlad

Bez chladného počasia si zimné obdobie ani nevieme predstaviť. Nie všetci však majú z neho radosť. Okrem chrípky či problémov s kĺbmi nás môže v zime pekne potrápiť aj alergia na chlad. Muži o nej zväčša nemajú ani potuchy, zatiaľ čo ženy sa s ňou stretávajú oveľa častejšie.

„Alergia na chlad je takzvanou pseudoalergiou, ktorá je odpoveďou na fyzikálny podnet, teda nie na alergén bielkovinovej alebo glykoproteínovej povahy. Zatiaľ však nie je presne známy mechanizmus vzniku tejto atypickej alergie,“ vysvetľuje imuno alergiologička Adriana Kondrlíková z Nemocnice s poliklinikou Medissimo. Alergia na chlad sa týka prevažne mladých ľudí, ale výnimkou nie sú ani deti či ľudia v strednom veku. Čo nás najviac ohrozuje? Odborníčka upozorňuje, že vyvolávajúcimi faktormi sú chladný vzduch, vietor, rýchly pokles teploty, ponorenie sa do studenej vody, a dokonca aj studené nápoje a jedlá. Alergická reakcia teda nastáva predovšetkým pri vyšších teplotných výkyvoch, napríklad keď vyjdeme z vyhriateho domu von do mrazu.

Vysypaná z chladu

Príznaky alergie na chlad sa veľmi ponášajú na prejavy iných druhov alergií. Najčastejšie sa hlási v podobe žihľavky, ktorá sa prejavuje tvorbou svrbivých pupencov. Zriedkavé nie sú ani opuchy a červené fľaky na pokožke, ktoré sa najviac vyskytujú na miestach priamo vystavených zime, pričom výnimkou nie sú ani na iných častiach tela. „Prejavy chladovej alergie zahŕňajú aj hypereaktivitu slizníc horných a dolných dýchacích ciest a očných spojoviek s prejavmi ako slzenie, pálenie sliznice v nosohltane, upchanie nosa, vodnatý výtok, kýchanie, dráždivý kašeľ až dýchavičnosť. Dochádzať môže aj k abnormálnej reakcii drobných tepničiek rúk na chlad, pričom prsty zblednú až sfialovejú a prichádza k strate citlivosti spojenej s bolestivosťou,“ opisuje problém imunoalergiologička.

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.
 

 

Autor
MUDr. Adriana Kondrlíková, imunoalergiologička, www.medissimo.sk
Patrí do vydania