Jód - Najdôležitejší stopový prvok pre ľudské zdravie a vitalitu

Jód je pre život na Zemi nenahraditeľný a je základným pilierom zdravia živého organizmu a „tajomstvom“ dlhého života. Jód je jedným z najdôležitejších, ak nie základným stopovým prvkom, od ktorého závisí celkový zdravotný stav človeka, jeho vývin, rast, jeho vitalita a dožitý vysoký vek v dobrej kondícii a zdraví.

Aktívni a vitálni počas celého života

Stačí sa pozrieť na Japoncov, ktorí v rovnakom veku vyzerajú o polovicu mladšie ako my. Okrem genetiky za to podľa odborníkov môže najmä ich strava bohatá na jód. Najviac jódu sa totiž nachádza v morskej vode a jeho najprirodzenejším zdrojom pre človeka sú morské ryby a riasy, ktoré sú stabilnou súčasťou japonského menu. Jód stojí na vrchole pyramídy biochemických a metabolických procesov v ľudskom tele a hrá nenahraditeľnú úlohu pri produkcii hormónov riadiacich fungovanie celého nášho organizmu. Už pri nepatrných poruchách činnosti štítnej žľazy, ktorá jód na svoje fungovanie bezpodmienečne potrebuje, sa cítime ospalí, vyčerpaní a malátni. Medzi ďalšie príznaky nedostatku jódu však patrí aj priberanie na váhe, lámavé nechty či vypadávanie vlasov. V dôsledku rýchleho životného štýlu moderného človeka sa navyše zvyšujú aj nároky na príjem jódu. Jeho všeobecný nedostatok odborníci preto označujú aj za jednu z príčin civilizačných chorôb a problémov ako poruchy sústredenia u detí, oslabenie imunity, poruchy plodnosti u mužov či depresie. Ak preto chcete ostať aktívni a vitálni počas celého života, mali by ste tomuto prvku venovať zvýšenú pozornosť. Od polovice 20. storočia sa aj u nás začalo s jodizáciou kuchynskej soli a v prírodnej forme nájdete jód vo vyššom množstve napríklad v čerešniach a višniach, treske či vajíčku. Takýto príjem jódu samotný však, bohužiaľ, jeho zvýšenú potrebu v tele pokryť nedokáže, pretože potraviny bohaté na jód nekonzumujeme v dostatočnom množstve a zo soli skladovaním postupne vyprcháva.

Biologicky aktívny jód v tekutej forme

Je preto dobré siahnuť po jóde vo forme doplnku výživy, pričom treba do úvahy vziať, v akej podobe je pre telo najprospešnejší. Dostatok jódu v organizme vám efektívne pomôže zabezpečiť napríklad JODIS koncentrát, ktorý obsahuje biologicky aktívny jód v tekutej forme. Jeho kvalitu garantujú patenty chrániace výrobu JODISu vo viacerých vyspelých ekonomikách sveta, je stabilný (nevyprchá) a je možné pridávať si ho do nápojov či do jedla. Jedna väčšia čajová lyžička denne vám zabezpečí asi 80 mikrogramov jódu, ktoré optimálne doplnia vašu dennú potrebu tohto prvku. Výrobok nájdete v lekárňach a keďže sa ním nedá predávkovať, môžete si jeho účinky na sebe bez starostí overiť sami. Odmenou za doplnenie jódu vám bude prílev životnej energie a možno aj vyriešenie niektorých problémov, ktoré vás trápia už dlhšie. Nevzdávajte sa plnohodnotného života, užívajte si a buďte mladí a a aktívni!

 

Patrí do vydania