Mýty a fakty o depresii

Mýty a fakty o depresii.

Depresia je síce zraňujúca a bolestivá, ale nejde o skutočný zdravotný problém.

Mýtus. Depresia nie je len „zlá nálada“ či pocity smútku. Ide o časté a závažné ochorenie, ktoré môže narušiť každodenné fungovanie človeka. V extrémnych prípadoch si môžu ľudia s depresiou aj ublížiť. Výskumy ukazujú, že mozog ľudí s depresiou funguje odlišne, poruchy sa pravdepodobne objavujú v oblasti mozgu pre správanie, myslenie, chuť do jedla a spánok. Zrejme dochádza aj k nerovnováhe dôležitých chemických látok v mozgu – tzv. neurotransmiterov. Ide teda o seriózny medicínsky problém.

 

Ak trpí depresiou môj rodič a starý rodič, určite ju budem mať skôr alebo neskôr aj ja.

Mýtus. Depresia síce môže mať rodinný výskyt, a ak ňou trpí rodič, človek má asi 3-krát vyššie riziko, že bude mať depresívne stavy tiež. Neznamená to však, že sa uňho rozvinie depresia ako skutočné ochorenie. Vedci sa domnievajú, že vznik depresie je výsledkom kombinácie genetických, biochemických, psychologických faktorov a faktorov vonkajšieho prostredia.

 

Len emocionálne labilní ľudia mávajú depresiu.

Mýtus. Depresia postihuje aj ľudí, ktorí nemali v minulosti žiadne psychické či emocionálne problémy, týka sa všetkých spoločenských vrstiev a profesijných oblastí. Môže prepuknúť po traumatickom zážitku, strate milovanej osoby, zamestnania a po iných stresujúcich situáciách.

 

Väčšina ľudí s depresiou nikdy nevyhľadá pomoc odborníka.

Pravda. Len okolo 40 % ľudí so závažnou formou depresie sa lieči u odborného lekára, nehovoriac o ľahších formách depresie.

 

Depresia sa najčastejšie objavuje u ľudí v staršom veku.

Mýtus. V skutočnosti sa najčastejšie objavuje u ľudí v strednom veku, teda medzi 40. a 59. rokom života. Depresia nie je prirodzenou súčasťou starnutia, aj keď – samozrejme – u ľudí v dôchodkovom veku sa objavuje viacero faktorov, ktoré ju môžu spustiť – finančné problémy, spoločenská izolácia, osamelosť, rôzne choroby a pod.

 

Depresia spôsobuje aj fyzickú bolesť.

Fakt. Okrem psychických problémov môže depresia mať aj fyzické prejavy, ako je bolesť na hrudníku, žalúdočná nevoľnosť, závraty, problémy so spánkom, vyčerpanosť, zmeny hmotnosti a chuti do jedla. Depresia tiež môže zhoršiť bolesti chrbta, kĺbov a svalov.

 

Rozprávanie o depresii stav pacienta len zhoršuje.

Mýtus. Rôzne typy psychoterapie, pri ktorých človek rozpráva o svojich problémoch, sú uznávanou súčasťou liečby depresie. Niektoré prístupy učia človeka pozerať sa na životné situácie novým spôsobom a nahrádzajú negatívne myšlienky a spôsoby správania, ktoré prispievajú k depresii, iné pomáhajú chápať problémy vo vzťahoch a hľadajú nové spôsoby riešenia ťažkostí... Dnes už existuje viacero typov aj foriem psychoterapie (individuálna, partnerská, skupinová a pod.).

 

Pozitívne myslenie a optimizmus môžu vyliečiť depresiu.

Mýtus. Depresia je vysiľujúce ochorenie a väčšina ľudí potrebuje liečbu alebo aj psychoterapiu, aby sa ich stav zlepšil. Len veľmi málo ľudí dokáže zvládnuť svoju depresiu pozitívnym myslením. Často potrebujú lieky, ktoré normalizujú hladiny chemických látok v mozgu.

 

Patrí do vydania