Téma čísla – Neurológia

Každý pohyb, od mimovoľného žmurknutia až po uvedomelú činnosť, ako je napríklad riadenie auta, všetky vnemy, dokonca aj sny – riadi nervová sústava. Neustále, v každom momente nášho bytia prenášajú nervy stovky impulzov, niektoré z nich smerujú do mozgu, iné z neho vychádzajú. Hlavné časti tohto životne dôležitého systému sú mozog – najúžasnejšie a najzložitejšie dielo matky prírody, sídlo rozumu a zmyslového vnímania, miecha – hlavná trasa komunikačnej siete a napokon samotné nervy – rozvetvená sieť, ktorej korene sú zakotvené v mieche či priamo v mozgu. Táto sieť nazývaná periférna nervová sústava je natoľko prepletená a zložitá, že presnú funkciu každého jej prvku dokonca ani dnes ešte nepoznáme.

Centrálny nervový systém – CNS

Nazýva sa aj ústredná nervová sústava, je to hlavné nervové riadiace centrum. Skladá sa z mozgu a miechy. K centrálnej nervovej sústave patria aj niektoré zmyslové orgány – zrak, sluch, čuch a centrum rovnováhy. CNS riadi a koordinuje pohyb a rovnováhu, nesie centrá životne dôležitých funkcií (dýchanie, krvný obeh, hlad, smäd), závisí od neho pamäť, učenie a celé vedomie človeka.

Mozog

Superpočítač, ktorý nemá konkurenciu, ústredný orgán nervovej sústavy človeka. Nachádza sa v lebečnej dutine, ktorá ho ochraňuje. Hmotnosť mozgu dospelého človeka je približne 1400 g. Skladá sa z vyše 12 miliárd neurónov (nervových buniek). Časť mozgu nazývaná predĺžená miecha je plynulým pokračovaním chrbticovej miechy. Mozog možno zjednodušene rozdeliť na: veľký mozog, mozoček, medzimozog, mozgový kmeň. Veľký mozog sa delí na viditeľné laloky. V čelovom laloku veľkého mozgu sa nachádzajú funkcie inteligencie, rečovej schopnosti, charakteristiky osobnosti, ako i riadenie pohybov. V zadnej časti veľkého mozgu, v záhlavnom laloku, sa nachádza zrakové centrum, čiže miesto, na ktorom sa vnímajú, ukladajú a zmyslovo priraďujú vizuálne podnety.

 

Patrí do vydania