Unavení až za hrob či aktívni aj na staré kolená?

Občas sa zdá, akoby sme my Slováci starli o čosi rýchlejšie než ostatní. Kým si bohatí Západoeurópania užívajú aktívne dôchodky, ich mestá sú plné bežcov i cyklistov a z tvárí im prakticky nemizne svetácky úsmev, na slovenských uliciach o zachmúrené a vyčerpané výrazy nie je núdza. Môže však za to iba rozdielna životná úroveň? Malé porovnanie s ázijskými národmi naznačuje, že za celkovou životnou vyčerpanosťou môže byť aj niečo celkom iné – nedostatok jódu v našej strave.

Stačí sa pozrieť na Japoncov, ktorí v rovnakom veku vyzerajú o polovicu mladšie ako my. Okrem genetiky za to podľa odborníkov môže najmä ich strava bohatá na jód. Najviac jódu sa totiž nachádza v morskej vode a jeho najprirodzenejším zdrojom pre človeka sú morské ryby a riasy, ktoré sú stabilnou súčasťou japonského menu. Jód je dôležitým pilierom nášho zdravia, tajomstvom vitality a dlhého života v dobrej kondícii. Stojí totiž na vrchole pyramídy biochemických a metabolických procesov v ľudskom tele a hrá nenahraditeľnú úlohu pri produkcii hormónov riadiacich fungovanie celého nášho organizmu. Už pri nepatrných poruchách činnosti štítnej žľazy, ktorá jód na svoje fungovanie bezpodmienečne potrebuje, sa cítime ospalí, vyčerpaní a malátni. Medzi ďalšie príznaky nedostatku jódu však patrí aj priberanie na váhe, lámavé nechty či vypadávanie vlasov. V dôsledku rýchleho životného štýlu moderného človeka sa navyše zvyšujú aj nároky na príjem jódu. Jeho všeobecný nedostatok odborníci preto označujú aj za jednu z príčin civilizačných chorôb a problémov, ako sú poruchy sústredenia u detí, oslabenie imunity, poruchy plodnosti u mužov či depresie. Ak preto chcete ostať aktívni a vitálni počas celého života, mali by ste tomuto prv ku venovať zvýšenú pozornosť. Od polovice 20. storočia sa aj u nás začalo s jodizáciou kuchynskej soli a v prírodnej forme nájdete jód vo vyššom množstve napríklad v čerešniach a višniach, treske či vajíčku. Takýto príjem jódu samotný však, bohužiaľ, jeho zvýšenú potrebu v tele pokryť nedokáže, pretože potraviny bohaté na jód nekonzumujeme v dostatočnom množstve a zo soli skladovaním postupne vyprcháva. Je preto dobré siahnuť po jóde vo forme doplnku výživy, pričom treba do úvahy, v akej podobe je pre telo najprospešnejší. Dostatok jódu v organizme vám efektívne pomôže zabezpečiť napríklad JODIS koncentrát, ktorý obsahuje biologicky aktívny jód v tekutej forme. Jeho kvalitu garantujú patenty chrániace výrobu JODISu vo viacerých vyspelých ekonomikách sveta, je stabilný (nevyprchá) a je možné pridávať si ho do nápojov či do jedla. Jedna väčšia čajová lyžička denne vám zabezpečí asi 80 mikrogramov jódu, ktoré optimálne doplnia vašu dennú potrebu tohto prv - ku. Výrobok nájdete v lekárňach a keďže sa ním nedá predávkovať, môžete si jeho účinky na sebe bez starostí overiť sami. Odmenou za doplnenie jódu vám bude prílev životnej energie a možno aj vyriešenie niektorých prob lémov, ktoré vás trápia už dlhšie. Nevzdávajte sa plnohodnotného života, užívajte si a buďte mladí a aktívni!

Viac informácií získate priamo u distribútora JODIS KONCENTRÁTU, spoločnosti PKR SLOVAKIA, a. s, Banská Bystrica, telefón 048 416 26 90, e-mailová adresa pkr@pkr.sk alebo na webovej stránke www.jodis.sk

 

Patrí do vydania