Hévíz – Voda a bahno, ktoré liečia

Sú dovolenkári, ktorí nevydržia ležať celé dni pri mori. Ale je, naopak, veľa takých, ktorí potrebujú na dovolenke úplne vypnúť. Nerobiť vôbec nič a chvíľu ani nešportovať. Čo by ste povedali na dovolenku strávenú u našich južných susedov? Má rozhodne viac za ako proti. A čo je fantastické na mieste, kam vás posielame? V prvom rade fakt, že vás nebude obmed - zovať počasie. Vybrať sa tam teda môžete bez ohľadu na to, či prší, alebo sneží.

Legenda o jazere

Reč je o meste Hévíz vzdialenom asi šesť kilometrov od Balatonu. Zaujímavé je, že voda v jazere s rovnomenným náz - vom je nepochopiteľne teplá. (Pod 24 stupňov nikdy neklesá). Dá sa v nej kúpať, aj keď je krajina navôkol zasypaná snehom. Ako by to bolo, ak by o niečom, čo nevieme logicky vysvetliť, nejestvovala legenda? Má ju aj jazero Hévíz. Stará antická legenda hovorí, že úpenlivá pros - ba svätej panny spôsobila, že sa na povrchu objavil prameň, keď istá kresťan ská sestrička chcela vyliečiť postihnuté dieťa. Horúca voda, ktorá vyrážala z hĺbok zeme, a pariace sa bahno ho celkom vyliečili. Tento prameň stále napĺňa jazero v Hévíze. Jedinečný prírodný útvar v Európe. Jazero Hévíz ním rozhodne je. Svedčia o tom aj zmienky spisovateľov a básnikov, ktorí ho do neba vychvaľovali. Zrejme neboli jediní, ktorým prameň dodával silu, vieru a tiež elán do života. Ak sa teda rozhodnete pre Hévíz a vrátite sa spokojní, pokojne pripíšte tento zázračný účinok jazeru, v ktorom ste sa čľapkali.

Liečebná dovolenka

Pod pojmom dovolenka si mnohí predstavujeme aj akúsi formu liečby. Veď čo iné prináša oddych? Dovolenka v Hévíze sa však stane skutočnou, resp. doslovnou liečbou. Teplota jazera je ovplyvnená kombináciou horúcej a studenej pramenitej vody vychádzajúcej z podzemia. Vďaka rôznym prúdom a dva metre hrubému parnému plášťu nad hladinou, ktorý chráni vodu pred ochladnutím, má celé jazero vo všeobecnosti konštantnú teplotu. Liečivá voda vyviera na povrch z pramennej jaskyne s výdatnosťou asi 410 litrov za sekundu a s teplotou 40 °C. Vďaka tomu sa voda v jazere vymení každých tri a pol dňa a udržiava sa tak rovnomerne čistá. Jazero Hévíz obsahuje veľa minerálnych látok, a teda priaznivo vplýva na reumatické a motorické ochorenia. Stimuluje tiež produkciu hormónov, ktoré majú vplyv na nadobličkové žľazy, ktoré uvoľňujú látky redukujúce zápaly. Voda pozitívne ovplyvňuje hladinu estrogénu v tele, takže sa môže účinne využívať aj pri gynekologických ťažkostiach. Rašelinové bahno zas vďaka obsahu rádia tíši bolesť, obnovuje nervový systém a stimuluje regeneráciu buniek a metabolizmus. Okrem toho drobné mikroelementy, ktoré obsahuje, robia pokožku jemnou a hodvábnou.

Nemčina ako druhý jazyk

Nudiť sa v Hévíze nebudete, ani keby ste chceli. Ak vás liečivá voda a rašelinové bahno omrzia, v okolí je stále čo robiť. Napríklad krátke či dlhšie prechádzky v chránenom lesíku okolo jazera alebo náročnejšia túra v kopcoch jedinečných Kesthelských horách v okolí Balatonu. A takisto výlet na Balaton – najväčšie jazero v strednej Európe. Generácia našich rodičov toto jazero poznala dôverne, záu - jem oň však časom začal opadať. Naša turistická sprievodkyňa Eszter nám vysvetlila, že Slovák na Balatone nie je častým úkazom, čo však neplatí o Hévíze. Po Maďaroch na Balatone prevažujú Nemci – za socializmu to bolo pre nich miesto, kde sa stretávali – východní Nemci so západnými. Akýmsi pomyselným „úradným jazykom“ na Balatone ostala nemčina. Eszter vysvetlila, že kto ju neovláda, toho na Balatone sotva zamestnajú.

Zaujímavosti o jazere Hévíz

* Je to najväčšie biologicky činné prírodné liečivé jazero na svete.

* Leží na rašelinovom podklade a je naplnené liečivou hydrogénuhličitou vodou, ktorá obsahuje vápnik a magnézium.

* S vulkanickými kužeľmi panvy Tapolca a prameniacimi kužeľmi polostrova Tihany bolo v januári 2003 zaradené na nominačnú listinu maďarskej národnej komisie pre svetové dedičstvo.

 

Autor
Alexandra Bachárová
Patrí do vydania