Na dovolenku už s novou

Pozor, končí sa platnosť starých lekárničiek! Staré biele lekárničky možno používať najdlhšie do 31. 7. 2012! Od tohto času môžu byť súčasťou povinnej výbavy motorových vozidiel už len nové lekárničky v oranžovom vyhotovení, ktoré zodpovedajú vyhláške Ministerstva zdravotníctva SR č. 143/2009 Z. z. Ak ste si lekárničku zakúpili pred viac ako dvomi rokmi, skontrolujte si ju!

Každý problém je menší, keď ste naň pripravení. Nedajte nepríjemnej náhode šancu! Dobré je, keď aj „po pamäti“ viete, kde autolekárničku máte, čo sa v nej nachádza, a zároveň ju viete aj používať. Každý z modulov lekárničky (modul č. 1 – pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu, modul č. 2 – malé rany, odreniny, modul č. 3 – veľké rany, krvácanie, popáleniny, modul č. 4 – zlomeniny, poranenia kĺbov) je označený časom exspirácie. Jej obsah stačí pravidelne kontrolovať – ak zistíte, že niektorý z modulov je pre exspirovaný, poraďte sa v lekárni, kde vám pomôžu zabezpečiť si nový, „čerstvý“ modul. Následne je potrebné označiť lekárničku novou exspiráciou – podľa modulu s najskorším dátumom spotreby. Pri kúpe novej lekárničky odborníci odporúčajú kupovať si lekárničku, ktorá nie je zabalená vo fólii, pretože kúpa „mačky vo vreci” sa nemusí v kritických chvíľach vyplatiť. V lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych potrieb si môžete skontrolovať nielen jej obsah, ale aj kvalitu.

Dovolenka bez stresov

V lekárni si ju prípadne môžete doplniť o lieky, ktoré bežne používate, pred cestou preto nezabudnite navštíviť lekára a dajte si predpísať lieky na celý čas pobytu. Pri dlhšom pobyte mimo domova rátajte aj s potrebou liekov proti chrípke, kašľu či bolesti.

Čo by v dovolenkovej lekárničke nemalo v žiadnom prípade chýbať?

DROBNÉ PORANENIA

Hlavne pri dovolenke s malými deťmi by v lekárničke mali byť náplasti na odreniny, náplasti odolné proti vode, rýchloobväzy, ale aj sterilné či elastické obväzy. Pre prípad odrenín a „rozbitých“ kolien nezabudnite na dezinfekčný prostriedok v spreji (Ajatin, HexaHOJ a pod.). Na ošetrenie modrín či pomliaždenín je vhodná masť na udreté miesta s obsahom liečivých minerálov z Mŕtveho mora Dr. HOJ.

SVALOVÁ HORÚČKA

Pri bolestiach svalov a kĺbov a pri svalovej horúčke majte poruke chladivý levanduľový analgetický gél, ktorého účinnou látkou je 2,5 % mentol. Odporúča sa nanášať ho niekoľkokrát denne prostredníctvom jemnej masáže – až pokým sa nevstrebe do pokožky. Na boľavé svalstvo pôsobí uvoľňujúco a upokojujúco. Dodáva príjemný pocit pri opuchoch nôh a po intenzívnom športovom výkone.

ALERGIE

Každý alergik vie, že si svoje lieky musí nosiť všade so sebou. Nielen alergikom by v batožine nemali chýbať repelentné prostriedky chrániace pred uštipnutím či po uštipnutí hmyzom a karta na vyberanie kliešťov. Vysoko účinné, ale i cenovo prístupné sú slovenské výrobky 2xK vo forme chladivého spreja či gélu – chránia pred komármi a kliešťami súčasne. Pre prípad uštipnutia odporúčame sprej po uštipnutí, ktorý zmierni opuch a svrbenie. Pomáha aj pri uštipnutí medúzou. Najmä pri návšteve exotických krajín by v lekárničke dovolenkárov nemal chýbať B-komplex 100 s postupným uvoľňovaním, ktorý pred útokmi dotieravého hmyzu chráni až 12 hodín! Jeho účinné látky sa vylučujú aj cez kožu, preto hmyzu „nevoňajú“, vďaka čomu ho odpudzujú. Časové uvoľňovanie tak preventívne chráni pokožku pred uštipnutím počas celého dňa. Na alergické zápaly očných spojiviek si vezmite so sebou dezinfekčné očné kvapky – pre deti „vodníkov“ sú povinné.

BOLESTI UŠÍ

Lekári upozorňujú, že počas leta sa objavuje najviac problémov s neodstráneným ušným mazom, keď vzniká v uchu„ zátka“, ktorá znemožňuje odtok vody z vonkajšieho zvukovodu a môže mať na svedomí jeho zápal. Je preto potrebné myslieť na prevenciu ešte pred skokom do bazéna či do mora a predchádzať im použitím zmäkčovacích čistiacich prípravkov (na báze oleja). Účinné sú napríklad ušné kvapky s obsahom parafínu v spreji , ktoré sa aplikujú do vonkajšieho zvukovodu niekoľkonásobným stlačením uzáveru. Po 5 minútach je vhodné postup zopakovať – v prípade potreby aj viac ráz.

HERPES

Pobyt na prudkom slnku môže niekedy vyvolať opar. Vírus HSV-1 tvorí malé pľuzgieriky okolo úst. Infekcii predchádza strata citlivosti alebo mravčenie na postihnutom mieste. Množenie vírusu spomaľujú prírodné výživové doplnky s obsahom zinku. Zvýšme aj príjem prírodných vitamínov radu B, „céčka” a „éčka”. Ak herpes „vystúpil”, nanášajme naň minimálne štyrikrát denne extrakt z medovky lekárskej vo forme liehového roztoku alebo gélu či špeciálne masti na herpes, ktoré ponúkajú lekárne.

TRÁVIACE ŤAŽKOSTI

Počas dovolenky sa s radosťou oddávame gurmánskym zážitkom. Často s následkami – bolesťami brucha, vracaním a hnačkou. Lieky proti nim by preto v lekárničke nemali chýbať. Prvou pomocou je klasika – „čierne uhlie“. Na prevenciu tráviacich ťažkostí môžete už doma začať užívať probiotiká. Správne zloženie bakteriálnej flóry môže zabrániť drobným, ale aj ťažším žalúdočnočrevným problémom. Vhodné sú prípravky na prírodnej báze, ktorých kmene odolávajú vysokej teplote a netreba ich uchovávať v chlade!

DERMATOMYKÓZA

K letu patria aj kúpaliská a, žiaľ, s nimi spojené mykotické kožné ochorenia. Príznakom sú svrbiace červené vyrážky medzi prstami na nohách, zriedkavejšie na chodidlách, pri ktorých koža praská a olupuje sa. Obvykle sa nakazíme z čiastočiek kože na podlahe spŕch, okolia bazénov, z požičanej obuvi. Nielen preventívne, ale aj na takéto defekty kože pomerne rýchlo zaberú protipliesňové krémy a spreje. Účinný pri ochoreniach pokožky spôsobených baktériami, plesňami a kvasinkami vrátane mykóz na nohách je pre svoj antibakteriálny a antimikrobiálny účinok aj Tea Tree Oil, silné prírodné antiseptikum.

VAGINÁLNA MYKÓZA

Je typicky letným rizikom žien. Na svedomí ju má kúpanie v chlórovanej vode, nosenie vlhkých plaviek, cyklistika – potia a prehrievajú sa pri nej intímne oblasti – či dlhé sedenie v málo vzdušnom oblečení, napríklad pri ceste autom alebo autobusom. Udržať a obnoviť vaginálnu flóru pomôžu probiotické lyzáty vo forme mydla, gélu či výplachu, napríklad Floragyn. Príčinou mykóz je často aj oslabená imunita. V tomto prípade organizmu pomáha preventívne podporné užívanie probiotík. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a výrazne tým zlepšuje problémy súvisiace s výskytom vaginálnych zápalov kvasinkového i bakteriálneho pôvodu.

Ochrana pred slnkom

Pri vode a na horách je slnko naj - intenzívnejšie. Nepodceňte preto ochranu pred nepriaznivým pôsobením ultrafialového žiarenia a nešetrite pri kúpe kvalitných ochranných opaľovacích prípravkov. Nevyhnutnosťou sú opaľovacie krémy či opaľovacie mlieka s vyšším ochranným faktorom – osobitne na citlivú pokožku sú vhodné produkty s UVA a UVB filtrom obsahujúce minerálne ochranné pigmenty. Doplniť ich možno balzamom na pery s ochranným UV filtrom. Platí pravidlo, čím bledšia je pleť, tým potrebuje vyšší ochranný faktor. Ak chcete stráviť dovolenku pri mori, investujte do ochranných prípravkov s faktormi 30 až 50. Dbajte o to, aby opaľovacie prípravky neobsahovali parabény, farbivá, parfumy a chemické konzervačné látky.

Nestrácajte čas, poradia vám v lekárni!

 

Patrí do vydania