NERIEŠTE AŽ UŠTIPNUTIE

Chystáte sa do prírody? Nezabudnite si vziať repelenty! Sú postrachom našich letných aktivít – turistiky, bicyklovania či korčuľovania, prác v záhrade. Kŕdle komárov, malé mušky a kliešte sa množia geometrickým radom... Tento hmyz je nielen nepríjemne dotieravý, ale mnoho ráz spôsobuje i závažné ochorenia. Aké následky môže mať bodnutie komárom či kliešťom a ako sa pred oboma „príživníkmi“ účinne brániť?

Komáre nám znepríjemňujú život svojimi vytrvalými „kolektívnymi” náletmi najmä vo večerných hodinách a ich ataky sú najnebezpečnejšie v blízkosti vodných hladín. Mimoriadne svrbivé štípance komárov sa často hoja niekoľko dní. Závisí to aj od toho, či si ich vydržíme neškriabať, u detí je to neraz nemožné zabezpečiť. Môže sa k tomu pridružiť i druhotná infekcia - hojenie nepríjemných červených „vyrážok“ pripomínajúcich žihľavku často sprevádza opuch či zápal v mieste vpichu. Pri zvýšenej teplote vyhľadajme lekára, možno bude nevyhnutná aj antibiotická liečba.

Kliešte sa nachádzajú najmä v blízkosti lesa, najčastejšie v tráve, nízkych porastoch a krovinách, ale aj v záhradách či na športoviskách v prírode. Prenášajú okolo 30 choroboplodných zárodkov. U nás je popri víruse kliešťovej encefalitídy najnebezpečnejšou baktéria lymskej boreliózy. Kliešťová encefalitída sa ohlasuje bolesťami hlavy, horúčkou, slabosťou, až po príznaky zápalu mozgových blán a mozgu - je akútnym horúčkovitým ochorením, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Keďže každý štvrtý prípad kliešťovej encefalitídy spôsobuje dlhodobé zdravotné ťažkosti, ba môže mať až smrteľné následky, ochorenie nesmieme brať na ľahkú váhu. Riešením je očkovanie. Lymskú boreliózu spôsobujú pomalé vírusy –prejaví sa sústredeným červeným kruhom okolo miesta vpichu vo veľkosti 2 € mince, ktorý môže na pokožke migrovať, premiestňovať sa z jedného miesta na druhé. S návštevou lekára radšej neotáľajme! Čo môže nastať, keď fľak zhodnotíme ako kožnú reakciu, ekzém a podobne a ochorenie postúpi do ďalšieho štádia? V podstate môže zasiahnuť ktorékoľvek orgány v tele. Napríklad jedným z príznakov boreliózy je obrna lícneho nervu – pacient nevie zavrieť jedno oko, ovísa mu kútik úst, ochrnie mu časť tváre. Borelióza môže spôsobiť tiež zápal srdcového svalu a osrdcovníka. Často postihuje nervy a kĺby, pohybový aparát, vyvoláva ťažké migrény, nebezpečenstvo trvalého poškodenia organizmu a rôzne komplikácie. Proti lymskej borelióze zatiaľ vakcína vyvinutá nebola....

 

Európa v ohrození tropických komárov

Žiaľ, so zmenami klímy sa stávajú šíriteľom nákazy na území Európy aj komáre tigrované, upozorňuje Journal of Royal Society Interface. Podľa vedeckého tímu z Liverpoolskej univerzity klimatické zmeny vedúce k miernejším a vlhším zimám a teplejším letám lákajú nebezpečné tropické komáre ďalej do európskeho vnútrozemia. Hrozí, že okrem boreliózy (infikovať ňou nás na našom kontinente mohli donedávna len kliešte), prinesú so sebou i žltú zimnicu, horúčku dengue či západonílsku horúčku alebo vírusovú nákazu zvanú chikungunya.

 

Zmenená klíma môže prilákať nebezpečné komáre aj na Slovensko

V turisticky obľúbenom Chorvátsku a Turecku sa už každopádne nebezpečné komáre objavujú. Počas minulého leta si pamiatku v podobe lymskej boreliózy z dovolenky v Turecku priniesla aj dcéra mojej priateľky. Nasledoval kolotoč vyšetrení, dvojmesačná antibiotická liečba a polročná injekčná liečba na podporu imunity. A nevyhasínajúca nádej, že liečba bude úspešná... Vedci z Liverpoolskej univerzity pred náletmi tropických komárov varujú aj krajiny strednej až severozápadnej Európy. Medzi krajiny, ktoré vyhodnotili ako rizikové, patrí, žiaľ, aj Slovensko či susedné Česko a Rakúsko.

 

Nevyhnutne myslime preto na PREVENCIU!

Ako sa ubrániť pred náletmi komárov či pred útokom dvojmilimetrových „príživníkov“ – kliešťov? Jednoducho sa nenechajme uštipnúť! Doplňme si domácu, príručnú výletnú i dovolenkovú lekárničku o repelentné prostriedky chrániace pred uštipnutím či po uštipnutí bodavým a kúsavým hmyzom. Pamätajme si, že repelenty sa používajú na ochranu kože človeka pred hmyzom, ale ho neničia, iba na určitý čas odpudzujú!

V zásade ich môžeme rozdeliť do štyroch základných skupín:

chemické repelenty – vyrábajú sa najčastejšie vo forme kozmetických prípravkov používaných priamo na pokožku. Pri ich aplikácii sa vyvarujme styku s podráždenou pokožkou, otvorenými ranami, odreninami, očami a sliznicami. Pri natieraní na tvár dodržiavajme aspoň 3- centimetrovú vzdialenosť od očí. Ak používame spreje, najskôr si ich nastriekajme na ruky a až potom nanesme na tvár.

rastlinné repelenty – éterické vonné oleje (najmä eukalyptový, citronelový, klinčekový či škoricový) - uvoľňujú sa z nich aromatické látky s repelentným účinkom, aplikujú sa aj do aromatizovaných sviečok či repelntných náramkov.

vnútorne užívané repelenty – naprí - klad prírodný vitamín B-komplex 100 s postupným uvoľňovaním, ktorého účinné látky sa uvoľňujú aj cez kožu, preto hmyzu „nevoňajú”, vďaka čomu ho odpudzujú. Časové uvoľňovanie tak preventívne chráni pokožku počas dňa ( až 12 hodín) – je vhodný aj do trópov. Siahnuť možno tiež po pivovarníckych kvasniciach (napríklad vo forme pangamínu) či cesnaku a cesnakových výživových doplnkoch, ktoré majú však len krátkodobý účinok.

elektronické odpudzovače hmyzu – ide o prístroje, ktoré po pripojení na zdroj elektrického prúdu vydávajú zvuk na pre človeka nepočuteľnej frekvencii alebo rozptyľujú do ovzdušia repelentné látky z nosných doštičiek.

 

Útok na komáre i kliešte súčasne

Účinné, ale i cenovo prístupné sú slovenské výrobky Repelent 2xK vo forme spreja či gélu. Na mušku si berú komáre i kliešte zároveň! Majú 4 – 6 – hodinový (gél) účinok, nedráždia pokožku, odolávajú potu. Vhodné sú aj na citlivú detskú pleť. Pre prípad uštipnutia odporúčame chladivý sprej po uštipnutí, ktorý zmierni opuch a svrbenie. Pre zaujímavosť, poslúži i na prímorskej dovolenke pri nepríjemných dotykoch s medúzami a následným bolestivým začervenaním popŕhlenej pokožky.

Poštípanie sa dá eliminovať na minimum aplikovaním repelentov na odkryté časti tela (skôr ako vyjdeme do prírody) - hlavne okolo goliera, rukávov, pása či spodných častí nohavíc. Používajme ich nielen na pokožku odhalených častí tela, ale aj na rukávy a golier trička či košele (nie z umelých vlákien), okraje nohavíc a topánky. Pravdepodobnosť stretnutia s týmto nepríjemným hmyzom zredukujeme tak na minimum.

 

Patrí do vydania