Život ohrozuje aj nízka hladina cukru v krvi

Cukrovka alebo diabetes mellitus je jednou z najhorších civilizačných chorôb, ktorej najčastejšími komplikáciami sú vážne ochorenia srdca a ciev, obličkové zlyhania a slepota. Podľa Medzinárodnej federácie diabetu odhad výskytu cukrovky na svete bol v roku 2010 až 285 miliónov chorých a predpokladá sa, že do roka 2030 vzrastie počet chorých na 438 miliónov. Na Slovensku sa ich počet v porovnaní s rokom 1980, keď bolo 122-tisíc diabetikov, zvýšil na súčasných asi 315-tisíc. Okrem toho je veľa zatiaľ nezistených prípadov. V súvislosti s týmto ochorením sa často spomína ohrozenie chorých poruchami vedomia. Ale ich príčinou môže byť nielen vysoká hladina cukru v krvi(hyperglykémia), no i príliš nízka.

Hypoglykémia

Tento stav nemusí postihovať len diabetikov, ale takisto zdravých ľudí. Ich organizmus reaguje na rýchle zvýšenie hladiny krvného cukru po zjedení banánov jej rýchlym znížením pomocou hormónu inzulín. Postihnutý pobadá rôzne príznaky hypoglykémie, čiže nedostatku glukózy, krvného cukru či rýchlu zmenu jeho hladiny. Dostavuje sa asi hodinu až dve po jedle ako dôsledok chybného spôsobu života, nesprávnej výživy. Bežná hladina glykémie je 3,3 – 6,6 mmol/l, podľa niektorých prís - nejších noriem 3,5 – 5,7 mmol/l. Keď táto hladina u niekoho klesne na polovicu, zaznamenáva prvé príznaky hypoglykémie. Ak glykémia klesne pod 30 percent, pacient pocíti mdlobu, postihujú ho záchvaty, bezvedomie alebo dokonca smrť. Hypoglykémia je teda vážny stav, keď hladina glukózy v krvi klesá pod dolnú hranicu normálnych hodnôt, teda je nižšia než 2,2 − 2,6 mmol/l u dospelých i detí. Hlavným nebezpečenstvom hypoglykémie je nedostatočné energetické zásobenie mozgu (zásoba intracelulárnej glukózy pre mozog vystačí len na 10 − 15 minút).

Koho ohrozuje

Prirodzene tento stav hrozí predovšetkým diabetikom, ktorí užívajú inzulín a nedodržiavajú predpísaný spôsob života, dôsledne sa neriadia odporúčaniami lekára. U pacienta s veľmi vysokými hodnotami cukru v krvi väčší pokles tejto hladiny, aj keď nie pod dolnú hranicu normálu, vyvolá stav, ktorý označujeme ako tzv. „relatívnu hypoglykémiu“. Diabetikom hypoglykémia hrozí pri podaní vyššej dávky inzulínu alebo perorálnych antidiabetík, pri nesprávnej aplikácii inzulínu do žily alebo do svalu, vynechaní jedla alebo nedostatočnom prísune cukrov potravou, nadmernej fyzickej aktivite, súčasnom užívaní liekov zvyšujúcich účinok inzulínu alebo perorálnych antidiabetík (napr. Acylpyrínu, Biseptolu, niektorých antibiotík) a tiež pri konzumácii alkoholu. Poklesu hladiny cukru v krvi sa organizmus dokáže brániť využívaním zásobného cukru (glykogénu) iba krátky čas. Ak sa rýchlo neobnoví prísun glukózy, dochádza k vyčerpaniu zásob a prehĺbeniu hypoglykémie, a vtedy môžu byť dôsledky až smrteľné. S hypoglykémiou sa možno stretnúť aj u novorodencov s nízkou hmotnosťou a u predčasne narodených. U novorodencov je limit hladiny glukózy nižší než u detí – 1,7 mmol/l a u nedonosených 1,1 mmol/l. Takýmto dojčatám zvyčajne prvé dva dni po narodení pomáhajú infúzie a ich stav sa rýchlo upraví, postihnuté dojča potom plnohodnotne dýcha a s dostatočnou silou vie prijímať materské mlieko z prsníka a jeho ohrozenie pominulo. Hypoglykémia však hrozí aj alkoholikom, postihnutým nádorovým ochorením pankreasu – tumorom B, tzv. inzulómom, alebo extrapankreatickým tumorom, ďalej pri poobednom syndróme, ku ktorému dochádza 2 – 3 hodiny po jedle. Známy je takisto výskyt hypoglykémie v dôsledku psychickej poruchy. Vtedy liečba patrí do rúk psychiatra a reč je o umelo vyvolanom prejave.

Príznaky a pomoc

Pokles hladiny cukru pod dolnú hranicu normy sprevádzajú charakteristické varovné príznaky. Môžu mať rôzne poradie, intenzitu a mnohé z nich sa najmä pri prudšom poklese glykémie vôbec neprejavia. Skorú diagnózu hypoglykémie si musí určiť každý pacient sám na základe prvých varovných príznakov. Medzi najčastejšie príznaky hypoglykémie patrí intenzívny pocit hladu, zvyčajne pacient zje, čo vidí, veď mu aj škvŕka v bruchu. Objaví sa nervozita, bledosť kože, búšenie srdca, potenie, poruchy koncentrácie, záchvevy alebo trasenie najmä rúk, potom rozmazané videnie, zmätená, nezreteľná reč, dezorientovanosť až strata vedomia. Prítomná môže byť spavosť alebo agresivita, neprimeraný plač či smiech, zmätenosť a porucha koordinácie pripomínajúca opitosť, strata vedomia, kŕče. Veľmi často si náhodní okoloidúci alebo blízke okolie postihnutého pacienta mýli jeho stav s opitosťou a nechajú ho bez pozornosti. Prvá pomoc spočíva v rýchlom užití 2 – 3 kociek cukru, hoci vhodnejší je hroznový cukor či cukrík s rýchlejším účinkom ako bežný cukor. Dostať ho v lekárňach aj v potravinách, tam najčastejšie v práškovej podobe. Pri miernej podobe hypoglykémie pomáha konzumácia ovocia, najlepšie banána, jablka, hrušky či napolitánky, takisto vhodný je džús alebo kola, ale aj kúsok čokolády. V ťažkých prípadoch je pacient odkázaný na okamžité podanie 30 – 50 g sacharidov v podobe sladkých roztokov alebo sirupov ústami, na glukagónovú injekciu až lekársku pomoc a podanie glukózy priamo do žily. Ale ak je nízka hladina cukru v krvi spôsobená alkoholom, injekcia glukagónu nepomôže! Po prvej pomoci by malo nasledovať konzumovanie odporúčaných potravín s nižším obsahom tuku, teda vhodne upravenej zeleniny, duseného rybieho alebo hydinového mäsa. Najlepšou prevenciou hypoglykémie je pravidelné jednoduché stravovanie v menších dávkach.

Ako s pivom

V ostatnom čase si vo verejnosti získalo veľkú obľúbenosť nealkoholické pivo, ktoré si doprajú aj ľudia z rizikovej skupiny radšej než diabetické pivo s obsahom alkoholu. Nealko pivo však obsahuje veľa maltózy a hladina glykémie po jeho vypití výrazne stúpa. Hoci potom nehrozí hypoglykémia, ale jeho pitie spôsobuje výkyv glykémií, ktoré sú rovnako škodlivé a život ohrozujúce ako výrazný pokles hladiny cukru v krvi.

 

Autor
Mária Šišuláková
Patrí do vydania