Laserové operácie očí konečne aj pre deti – MUDr. Radovan Piovarči

Odstraňovanie dioptrií laserom u detí bolo dlhé roky tabu. Vynikajúce výsledky zo zahraničných a českých pracovísk menia postupne názor lekárov a rodičov. Najmodernejšie šetrné laserové metódy NeoLASIK s femtosekundovým laserom sú vhodné už pre malých pacientov od 10 rokov.

„Odstraňovanie dioptrií laserom u detí a mladých do 18 rokov sa donedávna považovalo za tabu. S vývojom operačných techník, najmä šetrnosťou a presnosťou najnovšej metódy NeoLASIK s femtosekundovým laserom, sa však prax chirurgov na celom svete zmenila,“ tvrdí primár Očnej kliniky NeoVízia MUDr. Radovan Piovarči, ktorý najnovšou bezbolestnou metódou operuje dospelých aj detských pacientov.

Hranica 18 rokov už nie je prekážkou

„Hranica osemnásť rokov sa určila, lebo existovali obavy, či dieťa operáciu zvládne a bude vedieť spolupracovať s lekárom. Mnohí kolegovia navyše tvrdili a stále tvrdia, že deti majú celý život pred sebou a akákoľvek komplikácia by ich mohla poznačiť. Ďalším argumentom proti je to, že dieťa rastie a väčšina dioptrických chýb sa zvyčajne ďalej vyvíja. Súčasné metódy sú však také bezpečné a šetrné, že je zbytočné dieťa hendikepovať fyzicky a čakať, kým sa chyba stabilizuje a namiesto štyroch dioptrií bude mať vyššie. Nie je dôvod chybu neodstrániť. Oko môžeme opakovane zoperovať, keď sa pôvodná chyba vráti,“ dodáva odborník. Samozrejme, zákrok u dieťaťa je náročnejší najmä na spoluprácu s chirurgom. „Prax nám potvrdila, že operáciu z hľadiska psychickej zrelosti zvládnu už desaťročné deti. Nie každého detského kandidáta však vyhodnotíme ako vhodného. Je potrebné, aby dieťa bolo schopné spolupracovať a malo na zákrok motiváciu. Či ho zvládne, vieme zistiť už pri prvom vyšetrení. Musí však pochopiť, čo ho čaká, a zákrok samo chcieť. Nesmú mu ho vysnívať iba rodičia.“

Šport a posmešky od spolužiakov

Najčastejšie dôvody, ktoré malého pacienta privedú na operačný stôl, sú (ne)pohodlie pri športe a spolužiaci. „Deti vedia byť občas zlé a vedia dať rovesníkovi kruto najavo, že má hendikep. To môže viesť až k izolácii z kolektívu a k psychickým problémom. Stáva sa aj to, že rodičia pokladajú okuliare svojho dieťaťa za väčší problém, ako naozaj sú. Vtedy by som radšej neoperoval, pretože v prvom rade musí byť motivované dieťa. Ak teda profesionálne športuje alebo musí znášať posmešky, má traumu zo zlého zraku a hrubých okuliarov, operácia je namieste.“ Hoci na niektorých očných klinikách operujú detských pacientov aj povrchovými laserovými metódami (napr. epi-lasek), MUDr. Piovarči jednoznačne odporúča zákrok najšetrnejšou metódou, ktorú najčastejšie využívajú aj chirurgovia vo svete. „Pri metóde NeoLasik HD vytvoríme femtosekundovým laserom rez pomocou mikrobublín plynu, ktoré vzniknú vo vrstve rohovky lúčom femtosekundového laseru. V tejto rovine vznikne lalok (tzv. lamelka alebo flap) tkaniva rohovky so špeciálnym „zámkovým“ okrajom. Lalok jemne odklopíme, vykonáme laserovú operáciu. Po ňom ho opäť „zaklopíme“ a bezpečný zámok na okraji flapu sa uzamkne. Povrch rohovky ostáva neporušený, vďaka čomu je zákrok bezbolestný. Dieťa nepociťuje bolesť počas zákroku ani po ňom a už večer v deň operácie môže vykonávať svoje bežné aktivity.“

NeoLASIK HD s femtosekundovým laserom je vhodný pre deti

* od 10 rokov,

* s vrodenou vysokou jednostrannou krátkozrakosťou,

* s vyššími plusovými chybami, ktoré sú ťažko korigovateľné okuliarmi,

* s veľkým rozdielom dioptrií,

* so strednou a s vyššou krátkozrakosťou v prípade, že dieťa zásadne obmedzuje v jeho aktivitách (šport, umenie a pod.).

 

Z dotazníkov detských pacientov

Prečo si sa rozhodol ísť na operáciu?

1. kvôli športu,

 2. dostal som ju ako narodeninový darček,

3. nechcel som už nosiť okuliare.

 Čo ti operácia priniesla?

1. sebavedomie,

 2. lepšie sa mi športuje,

3. viac sa páčim ostatným,

4. už sa mi nikto neposmieva (mám ľahší život, radosť a optimizmus).

Čo na to hovorí tvoje okolie?

1. že mi to pristane,

2. sú nadšení, operáciu by podstúpili tiež.

Zdroj: Štatistika pražskej Očnej kliniky DuoVize a bratislavskej NeoVízie

 

Autor
MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia
Patrí do vydania