Operácia sivého zákalu vás zbaví okuliarov do blízka aj do diaľky – MUDr. Radovan Piovarči

Pred dvadsiatimi rokmi musel chirurg pri operácii sivého zákalu použiť veľký operačný rez. Kým sa rana zahojila, desať dní ste pobudli na nemocničnom lôžku. Dnes je operácia sivého zákalu bezpečným, šetrným desaťminútovým ambulantným zákrokom. Vďaka najmodernejším typom vnútroočných šošoviek budete po ňom vidieť za šera, do blízka aj do diaľky.

Operácia sivého zákalu (katarakty) predstavovala pre pacienta v minulosti skutočnú záťaž. „Išlo o náročný invazívny zákrok. Chirurg musel použiť veľký operačný rez. Nemal k dispozícii stehy, rez sa tak musel hojiť prirodzene. Pacient opúšťal operačnú sálu s prelepenými očami a bol odkázaný na starostlivosť okolia. V nemocnici strávil nasledujúcich 7 – 10 dní,“ spomína primár Očnej kliniky NeoVízia MUDr. Radovan Piovarči, ktorá má kapacitu 5000 operácií sivého zákalu ročne. Dnes vďaka najmodernejšej diagnostike a operačnej technike ide o desaťminútový výkon jednodňovej chirurgie. Ihneď po zákroku opúšťa pacient kliniku.

Zahmlené videnie

 Katarakta znamená zníženú priehľadnosť (zakalenie) normálnej, čírej očnej šošovky. Tá bráni priechodu lúčov svetla na sietnicu. Mierny stupeň zákalu ešte nemusí ovplyvniť videnie. V pokročilom štádiu už však zbadáte sprievodné príznaky: máte pocit, akoby ste videli zahmlene, ste citlivejší na svetlo, zdá sa vám, že vidíte horšie do diaľky a obraz pred vami sa javí skreslený. Rýchlosť zakalenia šošovky je u každého individuálna. Od začiatočných ťažkostí do úplnej slepoty môžu uplynúť roky a desaťročia, v niektorých prípadoch na to stačia mesiace. Aké sú príčiny vzniku sivého zákalu? „Rizikovým faktorom je najmä vek, ale aj metabolické choroby ako cukrovka. Z liekov hlavne kortikoidy a cytostatiká. Ďalšou príčinou môže byť očný úraz, jeho následkom sa často rozvinie sivý zákal. Existuje aj skupina vrodeného sivého zákalu u detí.“

Diagnóza päťdesiatnikov

Typ sivého zákalu, ktorého vznik súvisí s vekom, postihuje najmä starších ľudí po 50. – 60. roku života. „Po sedemdesiatke ho má už takmer polovica ľudí a po osemdesiatke skoro každý človek.“ Táto porucha zraku však nemusí byť len súčasťou procesu starnutia, môže postihnúť aj ľudí po štyridsiatke. Prečo je za vznik ochorenia zodpovedný práve vek? „Na šošovke vekom pribúdajú ďalšie vrstvy, predstavte si ich ako šupky na cibuli. Keby ste rozrezali povrch šošovky, v priereze by ste videli jednotlivé vrstvy ako letokruhy na strome. Kvôli celoživotnému zahusťovaniu však šošovka postupne stráca pružnosť a je stále tvrdšia. Práve preto začínajú mať ľudia už po 40. roku života problémy. To je prin cíp sivého zákalu. Na poškodení šošovky sa však môžu podieľať aj rôzne druhy žiarenia, či už slnečného, alebo žiarenia pri rôznych zamestnaniach.“ Zohráva úlohu aj genetika? „Čiastočne. Za možnú príčinu sa považujú aj infekcie matky počas tehotenstva. Existuje však aj skupina zákalov, pri ktorých príčina vzniku nie je známa.“

Ochorenie cukrovkárov?

Pri kolísaní krvného cukru sa očná šošovka zväčšuje. „Vyššia hladina cukru v krvi a ďalšie metabolické problémy s tým spojené vedú veľmi často k vzniku sivého zákalu. Niekedy sa diabetes dia - gnostikuje práve na základe problémov so zrakom. Pacient za nami príde s pocitom, že sa na krátky čas stáva krátkozrakým, po niekoľkých hodinách opäť vidí dobre a vzápätí sa problémy nečakane vrátia. Už po opise týchto ťažkostí vieme takmer s istotou povedať, že ide o cuk - rovku,“ vysvetľuje očný chirurg.

Desaťminútová operácia

Starý mýtus, že zákal musí „dozrieť“, kým sa bude operovať, už dávno neplatí. Naopak, čím skôr zákrok podstúpite, tým menej komplikácií riskujete. „Nedávno sa aj na Slovensku objavili kvapky, ktoré mali oddialiť vznik ochorenia. Zistilo sa však, že túto schopnosť nemajú. Jedinou liečbou sivého zákalu je jeho operačné odstránenie.“ Ako operácia vyzerá? „V oku urobíme miniatúrny rez veľkosti 2,2 – 2,4 milimetra. Na prednom puzdre šošovky vytvoríme kruhový otvor, špeciálnymi prístrojmi rozpustíme obsah šošovky a odsajeme ho von. Puzdro vyčistíme a následne doň implantujeme mäkkú vnútroočnú šošovku. Po hodine od zákroku pacienta púšťame domov.“

So sivým zákalom zmizne krátkozrakosť aj ďaleko zrakosť

Ešte nedávno potrebovali pacienti po operácii sivého zákalu okuliare na čítanie. Vďaka momentálne najmodernejšej a najšetrnejšej žltej vnútroočnej multifokálnej šošovke s dioptriou na diaľku a najmä na čítanie ich môžu zahodiť. „Po operácii vidia výborne do blízka aj do diaľky. Navyše, pacientom našej kliniky zákrok vrátane žltej šošovky komplexne preplácajú všetky zdravotné poisťovne.“ Môžete si vybrať z veľkého množstva najmodernejších šošoviek. Monofokálne plne hradí zdravotná poisťovňa. Okrem odstránenia sivého zákalu vám zabezpečia videnie ostro na jednu vzdialenosť, väčšinou do diaľky. Zbavíte sa tak okuliarov do diaľky, ostanú vám len tie na čítanie. „Pracujeme aj s najmodernejšími multifokálnymi šošovkami, ktoré majú v sebe aj prídavok do blízka, takže po zákroku už nie sú potrebné žiadne okuliare. Implantovaním vhodnej, vopred určenej šošovky sa dá napraviť aj mínus či plus desať dioptrií. Niektorými šošovkami sa dá korigovať aj astigmatizmus, zlé zakrivenie rohovky,“ vyratúva možnosti pre pacienta, ktoré boli ešte pred pár rokmi skôr sci-fi predstavou, MUDr. Radovan Piovarči. „Ak má oko zdravú rohovku aj sietnicu, videnie po operácii sa obnovuje na 100 percent, a to už na druhý deň po vydarenej operácii.“

Vyberte si svoju šošovku

Monofokálna šošovka – jednoohnis - ková vnútroočná šošovka okrem odstránenia sivého zákalu poskytuje aj perfektné videnie do diaľky. Monofokálna torická šošovka – jednoohnisková vnútroočná šošovka okrem odstránenia sivého zákalu a astigmatizmu (nepravidelné zakrivenie rohovky) poskytuje aj perfektné videnie do diaľky. Multifokálna šošovka – viacohnisková vnútroočná šošovka určená na korekciu sivého zákalu alebo presbyopie (starecká ďalekozrakosť). Zároveň umožňuje videnie do diaľky, na blízko i na strednú vzdialenosť. Multifokálna torická šošovka – viac - ohnisková vnútroočná šošovka určená na korekciu sivého zákalu alebo presbyopie (starecká ďalekozrakosť). Zároveň koriguje astigmatizmus, umožňuje videnie do diaľky, na blízko i na strednú vzdialenosť.

Dá sa sivému zákalu vyhnúť alebo možno jeho vznik oddialiť?

Pri type, ktorý súvisí s genetikou, nie. Vo veku, v ktorom ho mali vaši rodičia, ho môžete očakávať aj vy. Ak je dôvodom metabolické ochorenie, napríklad cukrovka, dá sa oddialiť dodržiavaním všetkých liečebných predpisov.

Môže túto operáciu podstúpiť každý v lokálnej anestézii?

V lokálnej anestézii v podstate každý. U detí, pacientov so psychiatrickými diagnózami a u nespolupracujúcich pacientov (napr. z dôvodu Parkinsonovej choroby či nystagmu) iba v celkovej anestézii.

Aký je rozdiel medzi sivým a zeleným zákalom?

Zelený zákal je laické pomenovanie pre glaukóm. Označenie zelený zákal je mierne zavádzajúce. Podstatou ochorenia totiž nie je zakalenie niektorej štruktúry vnútri oka. Hlavným prejavom zeleného zákalu je prítomnosť viacerých príznakov, medzi ktoré patrí napr. zvýšený tlak vnútri oka, ktorý vedie k poškodeniu zrakového nervu. Takisto zmeny v periférnom videní a zmeny zrakového nervu. Poškodenie nervových vlákien sa prejavuje zužovaním zorného poľa a poklesom zrakovej ostrosti. Glaukóm je zákerné ochorenie. Prebieha pomaly a nepozorovane. Na rozdiel od sivého zákalu, keď je možné operáciou videnie prakticky dokonale obnoviť, pri liečbe glaukómu je možné chorobný proces v najlepšom prípade iba zastaviť. Zmeny, ktoré nastali v dôsledku poškodenia zrakového nervu, sú nezvratné.

Čo je očná šošovka?

Očná šošovka sa nachádza v oku za dúhovkou. Nezakalenú šošovku v oku nevidieť. Jej úlohou je zaostrovať lúče prichádzajúce do oka tak, aby dopadali na sietnicu. Šošovka sa skladá z puzdra (capsula), šošovkového jadra (nukleus) a šošovkovej kôry (kortex). Keby sme šošovku prirovnali k ovociu, puzdro je šupka, šošovková kôra dužina a jadro kôstka.

 

 

Autor
MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia
Patrí do vydania