Viete čo je joga bez tiaže?

Joga bez tiaže je cvičenie jogových pozícií v špeciálnej sieti. Lekcia je rozdelená do dvoch častí. Prvá sa zameriava na cvičenie ťažších záklonových pozícií a druhá časť má terapeutické účinky, pri ktorých vplyvom gravitácie dochádza k jemnému pretiahnutiu chrbtice.

Je to bezpečné cvičenie?

Určite áno! Sieť a úchytky sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, podobne ako padák. Systém uchytenia siete do stropu je veľmi bezpečný a pochopiteľne pred prvým použitím je vykonaná záťažová skúška. Siete sú pravidelne kontrolované. Čo sa týka bezpečnosti v priebehu cvičenia, nemusíte mať žiadne obavy. V priebehu lekcie sa naučíte využívať sieť, ktorá poskytuje oporu a vy sa môžete bezpečne zavesiť hlavou dole a užívať si dokonalý pocit uvoľnenia chrbtice.

Je joga bez tiaže namáhavá?

Pri prvom cvičení jogy bez záťaže môže mať človek zvláštne pocity. Vaše svaly budete zapájať iným spôsobom, budete striedavo hlavou hore aj dole a váš mozog sa bude učiť pracovať s väčším prísunom krvi. To všetko so sebou prináša príjemnú únavu. Určite budete prekvapení, ako vďaka sieti zvládnete aj ťažšie pozície, ktoré by ste normálne nezvládli.

Kedy je vhodný čas na cvičenie tejto jogy?

Je to iba na vás. Určite ale musíte dodržať pravidlo dve hodiny pred cvičením nejesť a mať vhodné oblečenie. Dlhé a priliehavé nohavice s dĺžkou pod kolená a pokiaľ začínate, je lepšie tričko s dlhým rukávom.

Aké zdravotné účinky má joga bez tiaže?

Účinky sú rovnaké ako u klasických obrátených pozícií. Pomáha pri bolestiach chrbtice, stimuluje činnosť mozgu, lymfatického systému imunitného systému aj trávenia. Pomáha odstrániť problémy s nespavosťou a depresiami.

Sú nejaké zdravotné obmedzenia?

Áno, tento typ cvičenia jogy sa neodporúča tehotným ženám a pokiaľ niekto trpí na vysoký krvný tlak, má srdcovo- cievne problémy alebo zelený zákal, je nutné poradiť sa vopred so svojim lekárom. Joga bez tiaže je príjemný spôsob relaxácie a cvičenia. Vyskúšajte túto jogu a budete mať pocit, že vaše svaly pracujú celkom inak, že vaša chrbtica je dokonale vyrovnaná a pri cvičení a húpaní ste sa vrátili do detských čias. Určite sa budete cítiť skvele.

 

Joga bez tiaže sa cvičí iba vo wellnes & spa Resortu Svatá Kateřina na Vysočine www.katerinaresort.cz Cena za hodinovú lekciu je 190 Kč. V Prahe v štúdiu Filight www.fitlight.cz je cena hodinovej lekcie 170 Kč. Lektorkou na obidvoch miestach je známa cvičiteľka jogy Zuzana Klingrová.

 

Patrí do vydania