Psoriáza sa týka nás všetkých – MUDr. Slavomír Urbanček, PhD.

Psoriáza – lupienka, predstavuje zápalový stav celého organizmu s viditeľným postihnutím kože. Ide o nenákazlivé ochorenie s rôznymi formami priebehu. Spúšťacím momentom psoriázy môže byť infekcia, úraz, emočný stres či klimatické faktory.

O ochorení

Psoriáza je jedným z najčastejších kožných ochorení a na Slovensku postihuje približne jedného z 50 ľudí. Ide o zápalový stav celého organizmu s viditeľným postihnutím kože. Pri tejto chorobe je pokožka tela suchá, šupinatá. Objavuje sa hlavne na kolenách, lakťoch, vo vlasoch na hlave. Ochorenie kože sa môže prejaviť v ktoromkoľvek veku a je spravidla celoživotné. Psoriáze sa v ostatných desaťročiach venoval azda najintenzívnejší výskum v rámci kožných chorôb. Napriek pokroku vo vedomostiach o tomto ochorení príčina psoriázy nie je úplne jasná. Niektoré údaje poukazujú na vplyv genetiky a životného prostredia. Spúšťacím momentom psoriázy môže byť infekcia, úraz, emočný stres či klimatické faktory. Prejavy ochorenia môžu byť mierne až veľmi závažné, ale samotný priebeh ochorenia je v zásade nepredvídateľný. Psoriáza sa prejavuje v typickom priebehu vo forme ložísk, vyvýšených drsných začervenaných plôch pokrytých jemnými striebornými šupinami. Ložiská sa vyskytujú najmä v oblasti lakťov, kolien a súčasne sa môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela, najmä vo vlasoch.

 

Príčina vzniku psoriázy

Za príčinu vzniku psoriázy sa považuje geneticky podmienená porucha funkcie imunitného systému, ktorý spôsobí nadmernú produkciu kožných buniek. Ich následné nahromadenie sa prejavuje lokálnym zápalom a odlupovaním pokožky formou šupín. Je to geneticky podmienené ochorenie a dlho môže ostať v latentnej forme. Znamená to, že ochorenie sa navonok neprejavuje, môže však vypuknúť pod vplyvom vnútorných alebo vonkajších podnetov. Môže to byť napríklad kontakt so streptokokovou infekciou, ktorý je častým spúšťačom psoriázy u detí. Stres je takisto významným faktorom ovplyvňujúcim prvé vzplanutie psoriázy a negatívne ovplyvňuje priebeh ochorenia. Zhoršujúcim faktorom pri vzniku psoriázy môže byť nezdravý životný štýl. Vyššie riziko vzniku je teda pri obezite, nadmernej konzumácii cigariet a alkoholu. Vonkajšie faktory môžu byť aj mechanické, napr. trenie oblečenia o kožu, prípadne vzplanutie psoriázy môže spôsobiť sezónna zmena počasia.

 

Liečebná výzbroj:

– lokálna liečba,

– fyzikálna liečba,

– celková terapia.

„Uvedené metódy je možné kombinovať, čo umožňuje individuálne „ušitie terapie každému psoriatikovi na mieru,“ hovorí dermatológ MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., z Dermatovenerologickej kliniky FNsP F. D. Roosevelta, Banská Bystrica. Lokálna terapia je najstarším a najrozšírenejším spôsobom liečby. V závislosti od charakteru ochorenia sa používajú keratolytiká (prípravky na odstránenie šupín z ložiska), deriváty vitamínu D3, retinoidy – deriváty vitamínu A, lokálne kortikoidy a emolienciá (premasťujúce prípravky). Hlavným nástrojom fyzikálnej liečby je aplikácia UV žiarenia – fototerapia. Špeciálnymi celotelovými alebo lokálnymi žiaričmi sa aplikujú pásma s presne vymedzenou vlnovou dĺžkou. Fototerapia je veľmi účinná metóda, jej vykonávanie však patrí do rúk lekára indikujúceho spôsob a dávkovanie UV žiarenia tak, aby liečba bola účinná a súčasne bezpečná z hľadiska rizika vzniku kožných nádorov. Medzi fyzikálne liečebné postupy patrí balneoterapia. Slovensko patrí k malej skupine európskych krajín, v ktorých sa nachádzajú špecializované kúpele na liečbu kožných chorôb. Unikátne sírovodíkové prírodné liečebné kúpele v Smrdákoch sú veľmi vhodným doplnkom štandardnej antipsoriatickej liečby. Kúpeľná liečba psoriázy je hradená zdravotnými poisťovňami. Prvé pokusy liečiť psoriázu celkovo siahajú do prelomu 19. a 20. storočia, keď sa používali soli ťažkých kovov (napr. ortuť), ktoré mali slabý účinok a vysokú toxicitu. Súčasnú celkovú liečbu možno rozdeliť na „klasickú“ a „biologickú“. Klasické antipsoriatiká sa v dermatológii začali požívať začiatkom 70. rokov. Každý z preparátov zasahuje do procesu psoriázy odlišným mechanizmom. Tieto lieky pozitívne zmenili osud ťažkých psoriatikov, ktorým lokálne lieky či fototerapia nezaberali. Užívajú sa prevažne vo forme tabliet. Klasické systémové lieky sú určené na dlhodobú liečbu. Je však potrebné laboratórne a klinické monitorovanie pacientov s cieľom predísť vzniku orgánových nežiaducich účinkov na pečeň, obličky či kostnú dreň.“

 

Biologická „zbraň“

„Ďalším stupňom vo vývoji antipsoriatík sú biologiká, lieky vyrobené metódami génového inžinierstva. Prvé biologikum na liečbu psoriázy bolo uvedené na slovenský trh v roku 2005. Tieto lieky blokujú zápalový kožný psoriatický proces na presne definovaných miestach. Cieľovými štruktúrami liečby biologikami sú niektoré cytokíny, látky zodpovedné za imunologický zápal v koži a iných orgánoch. V súčasnosti máme k dispozícii tri preparáty blokujúce TNF-α, tzv. „faktor nekrotizujúci tumory-alfa“ a jeden liek inhibujúci interleukíny 12 a 23. I keď ani biologiká nie sú liekmi kauzálnymi, znamenajú významný pokrok z hľadiska účinnosti aj bezpečnosti. Účinnosť biologík je rôzna. Podľa údajov zo štúdií sa udáva 75 % zlepšenie nálezu približne od 45 % do 88 % pacientov. Okrem dokázaného účinku na kožu zlepšuje biologická liečba aj psoriatické postihnutie kĺbov – artritídu. Okrem vysokej účinnosti je výhodou biologík ich bezpečnosť. Táto skupina liekov nie je na rozdiel od klasických antipsoriatík orgánovo toxická a nie je potrebný taký častý laboratórny monitoring. Keďže však ide o lieky potláčajúce imunitný systém, je nevyhnutné pred liečbou a počas liečby vylúčiť tuberkulózu či iné závažné infekčné choroby. Biologiká nie sú liekmi prvej línie. Sú indikované až po zlyhaní liečby „klasickými“ antipsoriatikami alebo v prípade, že tieto lieky sú kontraindikované či majú nežiaduce účinky. Tu nezriedka narážame na problém s pacientmi, ktorí sa domáhajú biologickej liečby bez toho, aby boli predtým liečení klasickými liekmi. Liečba biologikami je finančne náročná. Indikačné obmedzenie vyžaduje schválenie lieku zdravotnou poisťovňou. Pred začatím terapie je potrebné urobiť panel predpísaných vyšetrení. Po ich kompletizácii sa podáva návrh, ktorý sa odošle príslušnej zdravotnej poisťovni pacienta. Biologická liečba je viazaná na centrá v nemocniciach Bratislave, Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a v Prešove. Biologiká sa aplikujú vo forme podkožných injekcií v týždňových, dvojtýždňových či 3-mesačných intervaloch alebo vo forme infúzií raz za dva mesiace. Súčasná dermatológia je schopná zvládnuť aj veľmi ťažké formy psoriázy. To vyžaduje okrem liečby samotnej aj dobrú spoluprácu pacienta s dermatológom. Psoriatik si musí uvedomiť, že ide o dlhodobé, nezriedka celoživotné ochorenie. Poznanie podstaty ochorenia, životospráva, pravidelné kontroly, pravidelná aplikácia celkovej či lokálnej liečby sú základnými požiadavkami kladenými na každého pacienta. Významnú úlohu v edukácii zohráva aj Spoločnosť atopikov a psoriatikov Slovenska. Psoriáza nie je síce vyliečiteľné, ale pri súčasných možnostiach liečby a korektnej spolupráci pacienta a lekára je veľmi dobre liečiteľné ochorenie.“

 

Odporúčania pre psoriatikov

– Používajte telové mlieka s hydratačnými účinkami a zvláčňujúcimi účinkami.

– Namiesto kúpeľa sa radšej sprchujte. Platí to skôr pre atopikov, ale sprchovanie sa všeobecne viac odporúča.

– Vyhýbajte sa mechanickému dráždeniu pokožky – či už nevhodným oblečením alebo škriabaním sa. Z dôvodu tzv. Koebnerovmu fenoménu na dráždených miestach môže dochádzať k výsevu nových psoriatických ložísk.

– Nezabudnite na dodržiavanie pitného režimu. To však platí všeobecne – nielen pre psoriatikov.

– Stravujte sa zdravo. Snažte sa vyhnúť obezite.

– Dbajte aj na zdravú výživu s dostatočným obsahom ovocia a zeleniny. Vyhýbajte sa mastným jedlám, konzervačným látkam v potravinách, nezaťažujte pečeň.

– Obmedzte alkohol a cigarety na minimum.

 

Zdroj: www.bezpsoriazy.sk

 

Autor
MUDr. Slavomír Urbanček, PhD.
Patrí do vydania