Letné nástrahy v exotických krajinách

Ani to najlepšie zdravotné poistenie vám nezaručí bezstarostnú a pokojnú dovolenku. Eliminujte preto radšej všetky potenciálne riziká, ktoré by vás mohli ohroziť, a užite si dni voľna v zdraví a pohode. Poradíme vám, ako predísť letným nástrahám.

Úpal

Kým úpal, stav prehriatia, je spôsobený priamym slnečným žiarením najmä v tropických krajoch, tepelný úpal sa dostavuje aj v našom miernom pásme. Stačí horúce, dusné počasie s vysokou vlhkosťou vzduchu a u slabších jedincov sa vzápätí dostaví pocit úzkosti, návaly tepla a zimy alebo mdloby (napríklad v preplnenom dopravnom prostriedku). Na rozdiel od úpalu môžu pri úpale prichádzať typické symptómy s časovým oneskorením, spravidla večer alebo v noci po návrate z pláže či výletu. Ide hlavne o bolesť hlavy a celkovú nevoľnosť, niekedy sú príznaky nadmernej expozície slnku podobné tým, ktoré sa vyskytujú pri zápale mozgových blán.

Prevencia: Dbajte na dostatočný prísun tekutín, odev zodpovedajúci počasiu, pokrytie hlavy a slnečné okuliare. Nepreťažujte organizmus a slnku sa nevystavujte hlavne medzi 12. až 14. hodinou. Pozor na lieky! Niektoré lieky, napríklad antibiotiká, antikoncepcia či antihistaminiká, zvyšujú citlivosť pokožky na slnečné žiarenie.

 

Utopenie

Podľa štatistík je najrizikovejší prvý deň po príchode na dovolenku a popoludňajšie hodiny. Zatiaľ čo v zahraničí súvisí najviac úmrtí utopením s preceňovaním síl pri potápaní, u nás dochádza k smutným udalostiam najmä z nedostatku plaveckých schopností detí, nedodržiavaním zásad bezpečnosti, pri kúpaní v prírodných vodných nádržiach býva príčinou podcenenie nebezpečenstva a neznalosť terénu. Významnú úlohu v týchto prípadoch zohráva aj alkohol, a to nielen u dospelých, ale čoraz častejšie aj u mládeže. Dôsledkom konzumácie liehovín je totiž znížená pozornosť, schopnosť racionálneho uvažovania, zhoršenie fyzickej kondície i schopnosti človeka správne reagovať v prípade krízovej situácie.

Prevencia: Dôležité je nepodceňovať možné riziká a dodržiavať zásady bezpečnosti – na člne mať na sebe záchrannú vestu, čln nepreťažovať, pri mori a na kúpalisku rešpektovať pokyny plavčíka. Nekúpať sa v neznámych vodách, nepreceňovať svoje plavecké schopnosti a pri vode nikdy nepiť alkoholické nápoje, ktoré v teplom počasí pôsobia oveľa intenzívnejšie.

 

Dehydratácia

Ľudské telo je tvorené prevažne vodou, ktorá sa v horúčave veľmi intenzívne odparuje. Dehydratácia organizmu môže preto v lete nastať veľmi rýchlo. Pocit smädu zvyčajne signalizuje prvé známky odvodnenia, ktoré môže aj u zdravých ľudí viesť k zníženiu funkcie orgánov, k poruchám pamäti a sústredenia. Vplyvom zmeny jedálnička často nastáva dehydratácia najmä pri pobyte v tropických krajinách a nezriedka zhoršuje priebeh iných ochorení, napríklad črevných ťažkostí. Neschopnosť dehydrovaného organizmu regulovať teplotu tela môže spôsobiť dokonca srdcovú príhodu, má na svedomí aj vyššiu koncentráciu voľných radikálov a urýchlenie starnutia organizmu.

Prevencia: Majte vždy poruke fľašu vody a snažte sa denne vypiť 2,5 až 3 litre tekutín, ideálne minerálky, čistej vody alebo bylinkového čaju. Pite radšej menšie dávky a častejšie, rozhodne nie viac ako 0,8 litra naraz. Vyvarujte sa príliš chladných nápojov, ktoré vedú k prekrveniu ústnej dutiny, vhodné nie sú ani sladké malinovky, ktoré spomaľujú pohyb tekutiny z žalúdka do tenkého čreva. Zabudnite na alkohol, ktorý síce zdanlivo osvieži, ale v teple pôsobí oveľa rýchlejšie ako zvyčajne a rovnako ako káva zvyšuje straty tekutín.

 

Črevné ťažkosti

Predstavujú najčastejšie zdravotné problémy v priebehu letnej dovolenky a pri cestách do zahraničia vôbec. Je možné stretnúť sa s rôznymi typmi ťažkostí, ktoré sa môžu prejavovať nielen hnačkou, ale aj bolesťou brucha a hlavy, vracaním, zvýšenou teplotou alebo svalovou bolesťou. Aj keď črevné ťažkosti postihujú takmer polovicu všetkých turistov, netýkajú sa len exotického Tuniska alebo Egypta, ale môžu prekvapiť aj v domácom prostredí. V Českej republike „vedie“ salmonelóza. Jej zdrojom bývajú vajcia alebo výrobky z nich, krémové zákusky, ale aj rôzne druhy mäsa, najmä zle tepelne upravená hydina. Stačí, že neodoláte nejakej dobrote pri pouličnom stánku alebo skonzumujete nedostatočne upravené mäso pri záhradnom grilovaní.

Prevencia: Riziko cestovnej hnačky možno znížiť užívaním probiotík ešte skôr, než vyrazíte na dovolenku. Posilňujú prirodzenú imunitu a vytvárajú prostredie, v ktorom sa patogénnym baktériám nedarí dostatočne rýchlo rásť a škodiť. V cieľovom mieste je potom dôležité dodržiavať základy hygieny, často si umývať ruky a jesť len ovocie, ktoré sa dá olúpať. Nepiť vodu z vodovodu, ale radšej balenú. Tú je vhodné používať aj na čistenie zubov. Pozor takisto na príliš studené tekutiny a nápoje s ľadom. Konzumujte len jedlo dostatočne tepelne upravené. Starostlivo zvážte aj ochutnávanie miestnych špecialít na ulici a nezvyčajných kombinácií jedál. Váš žalúdok a črevá môžu reagovať veľmi búrlivo, aj keď potraviny nebudú obsahovať žiadne škodliviny. V prípade ľahkej hnačky skúste bežne dostupné lieky, ak však problémy trvajú dlhšie ako 10 dní, vyhľadajte lekára. Cestovateľská hnačka môže mať najmä u detí a starších ľudí veľmi ťažký priebeh.

 

Srdcové príhoda

Prejavy slabosti a srdcovej arytmie sa môžu týkať nielen starších a chorých ľudí, ale aj zdravého človeka v najlepšom veku, napríklad v prípade športovania na priamom slnku. Organizmus sa s vyššou záťažou spojenou s extrémnymi klimatickými podmienkami vyrovnáva pomalšie, jeho tepelná regulácia je obmedzená. V takom prípade môže najmä u obéznych ľudí alebo ľudí s nižšou kondíciou dôjsť k zvýšeniu krvného tlaku, problémom s dýchaním, čo zvyšuje riziko srdcovej príhody či dokonca infarktu.

Prevencia: Okrem ľahkej stravy a dostatočného príjmu tekutín je najmä okolo poludnia vhodné obmedziť všetku fyzickú námahu. Športu sa venujte ráno, keď sú podmienky prijateľnejšie, aj vzduch býva čistejší. V prípade starších ľudí je vhodný pravidelný odpočinok a odporúča sa nevychádzať z domu v čase najvyššej intenzity slnečného žiarenia.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania