Za „Oskarom“ s úsmevom – MUDr. Iveta Hassová

Aj vy sa túžite nechať opantať šteklivými slnečnými lúčmi a ponoriť sa do ich horúcej náruče? Kam nechodí slnko, tam chodí lekár? Je to naozaj pravda? Pár rád vám pomôže, aby to nebolo naopak! A ešte zopár tipov, ako sa na leto pripraviť, aby si to neodniesla vaša pleť, a čo ešte stihnúť, aby ste sa v lete nehanbili odhaliť svoje telo.

Ako sa slniť?

* Poznajte svoj fototyp kože, jej reakciu na slnenie.

* Slnečnému žiareniu sa vystavujte postupne.

* Vyhýbajte sa pobytu na slnku medzi 11. – 15. hodinou.

* Používajte krémy s ochranným faktorom (OF, SPF) podľa vášho fototypu a podľa geografickej polohy.

* Nezabúdajte na starostlivosť o pokožku po opaľovaní.

* Deti do 3 rokov nevystavujte priamemu pôsobeniu slnečných lúčov.

* Oči ukryte pod okuliare s UV filtrom.

* Používajte špeciálne ochranné krémy na citlivé partie – nos, pery, ušnice.

* Zabezpečte hydratáciu organizmu.

Koľko opaľovacieho krému treba použiť?

Na dosiahnutie úrovne stupňa ochrany uvedeného výrobcom je potrebné naniesť 2 mg prípravku na cm2 kože, čo na jedno natretie predstavuje približne 35 ml u priemerného dospelého jedinca. Ak dávku zredukujete na polovicu, výšku ochranného faktora zredukujete asi na tretinu.

Ako sa správne krémovať?

Na opaľovacích krémoch nachádzame aj označenie o vodoodolnosti. V prípade, že má prípravok toto označenie, podľa najnovších štúdií treba krém aplikovať 15 – 20 minút pred slnením a opakovane 15 – 20 minút po začatí slnenia. Znamená to, že v priebehu jednej hodiny krém nanášate 2-krát. Táto aplikácia by mala byť dostatočne účinná, ale v prípade športovej aktivity (plávanie, volejbal), nadmerného potenia, ležania v piesku a pod. sa odporúča aplikáciu zopakovať. Ak prípravok nemá označenie vodoodolný, aplikáciu je potrebné urobiť 15 – 20 minút pred začatím slnenia a potom každé dve hodiny. Pozor pri pobyte vo vode UV žiarenie preniká až 50 cm pod vodnú hladinu. Pri nanášaní krému nezabúdajte natrieť naozaj všetky odhalené partie, teda aj ušnice či priehlavky nôh.

Kto si má dávať pozor?

* Ostražité by mali byť osoby so svetlým typom pleti, modrými a zelenými očami, svetlými a ryšavými vlasmi, ktoré musia dodržiavať pravidlá bezpečného opaľovania.

* Osoby alergické na slnečné žiarenie by mali svoj čas na slnku obmedziť na nevyhnutný čas pobytu a zároveň by mali rešpektovať odporučenia lekára.

* Špeciálnu skupinu tvoria deti. Deti do 3 rokov života je nevhodné vystavovať priamemu pôsobeniu slnečných lúčov.

* Rizikovú skupinu tvoria starí či chorí ľudia. Tieto osoby sa musia u svojho ošetrujúceho lekára informovať, či ich stav a liečba, ktorú užívajú, neinterferuje s pôsobením slnečných lúčov.

Riziká opaľovania

To, že slnečné lúče môžu mať aj negatívny vplyv na náš organizmus, je známe už väčšine z nás. Nevýhodou slnenia je, že dlhodobé škody sa na našej koži často prejavia až oveľa neskôr. Koža si pamätá, aj keď my sme už dávno zabudli! Dnes vieme, že príliš veľa slnka spôsobuje predčasné starnutie našej kože, tzv. fotoageing, s tvorbou vrások, pigmentových škvŕn či rozšírených cievok. Nebezpečnejšími dôsledkami je fotokarcinogenéza, čiže vznik kožných nádorov.

Ako zahladiť celulitídu?

Postrach dokonalosti posledného milénia, celulitída, neustále obťažuje nežné pohlavie. Za posledných 10 rokov však pribúdajú nové techniky, ktoré sa snažia definitívne s „hrbolčekmi“ skoncovať. Lymfodrenáž zostáva základom úspešného zápolenia s matracovým fenoménom. Aktivuje tok lymfy, ktorá zbavuje organizmus nahromadených toxínov a zároveň naprogramuje postihnuté oblasti na nový režim.

Estetická nárazová vlna

Vízia dokonalosti sa neustále približuje. Nová estetická nárazová vlna prináša „upgradovaný level“ už známej bojovníčky „shock wave therapy“. Patentovaná technológia spája v sebe dva druhy vlnových foriem, elektrickú a akustickú. Kmitajúce akustické vlny vstupujúce do tela a vytvárajú vibrácie v spojivovom tkanive. Tkanivo sa uvoľní a vypne, pokožka sa stane pevnejšou a pružnejšou. Výrazne sa stimuluje aj cirkulácia krvi a tvorba kolagénu. Terapia akustickou vlnou má preto komplexný účinok na celé podkožie. Úplne výnimočné účinky sú preukázateľné pri odstraňovaní celulitídy. Odporúča sa minimálne 6 ošetrení, optimálne 10. Ošetrenia sa vykonávajú 2-krát týždenne, ideálne v kombinácii s lymfodrenážou. Zákrok trvá 30 a viac minút v závislosti od veľkosti ošetrenej plochy.

Revitalizujte a hydratujte svoju pleť

Ak chcete svoju pleť po pôsobení lúčov trošku rozmaznať a chcete jej mladistvý výraz zanechať čo najdlhšie, neváhajte a doprajte jej mezolift. Je to mezoterapeutická metóda, ktorá sa využíva na vpravovanie látok do organizmu. Mezolift je určený na polyrevitalizáciu pleti formou mikroinjekcií na báze vitamínov, aminokyselín, minerálov, koenzýmov, nukleových kyselín a redukčných zložiek. Táto metóda sa ako jediná považuje za prevenciu starnutia pleti. Ak spadáte do obdobia zrelého veku, neváhajte využiť intenzívnejšie formy ošetrení. V tomto životnom období je pleť suchšia a hydratácia vo forme masiek už nepostačuje. Mezoliftový koktail musí byť rozhodne obohatený o kyselinu hyalurónovú. Kyselina hyalurónová je látka, ktorá svojimi hygroskopickými vlastnosťami viaže vodu, a tým upravuje hydratáciu pleti, zlepšuje jej napätie a tonus, čím koriguje vzhľad vrások. Ak uprednostníte aplikáciu prípravkov mezoterapeutickou pištoľou, stavili ste na správnu kartu. Mezoterapeutická pištoľ dokáže nadávkovať presný objem, zabezpečí optimálnu hĺbku vpichu a v neposlednom rade zvýši stimuláciu kolagénu, na rozdiel od manuálnej aplikácie.

Bezbolestne bez chĺpkov

Na trhu je nová vákuom asistovaná laserová epilácia. Vákuová hlavica „nasaje“ ošetrovanú plochu, v mieste aplikácie sa stlačia cievy, zákrok sa stáva efektívnejší a najmä bezbolestný. Konečne môžete zabudnúť na predprípravu krémami s anestetickým účinkom. Čo sa podstatne zmenilo, je veľkosť spotu, t. j. veľkosť ošetrenia počas jedného impulzu. Trvanie zákroku týmto prístrojom sa na rozdiel od ošetrenia pomocou jeho predchodcov skracuje až o 75 %, ošetrovacia hlavica je totiž temer 6-násobne väčšia oproti svojmu „najdokonalejšiemu“ predchodcovi. Ošetrenie oblasti oboch podpazuší či bikín trvá zo 2 – 3 minútky, celé nohy okolo 20 – 30 minút, a to sú ošetrené maximálne dôkladne! Túto novinku priniesol jeden z lídrov estetických laserov, americká firma Lumenis, a naše centrum Mediskin má tú možnosť ho ako prvé centrum na Slovensku ponúkať svojim klientom. Charakteristika nového LightSheer Duet: Rýchly, bezbolestný, efektívny.

 

www.mediskin.sk

 

 

Autor
MUDr. Iveta HASOVÁ, Poliklinika Mýtna 5, Bratislava
Patrí do vydania