Leto a plastická chirurgia – MUDr. Dušan Guba

Leto je uhorkovou sezónou nielen pre politikov a žurnalistov, ale do istej miery aj pre oblasť plastickej chirurgie. Samozrejme, sú operácie, ktoré patria do kategórie neodkladných, operačný zákrok je potrebné absolvovať v čo najkratšom čase od stanovenia diagnózy. No pre väčšinu operácií je naplánovanie a načasovanie istým konsenzom medzi pacientom a lekárom.

I. kategória

Začali by sme s tým, čo odklad neznesie a čo sa istým spôsobom vymyká zaužívanej praxi, že v lete je lepšie neoperovať! Sú to predovšetkým kožne útvary, pri ktorých je vysoké podozrenie na malignitu, resp. novotvary u pacientov, ktorí boli v minulosti už operovaní na zhubné kožne tumory. Tu sa rozhodne neoplatí počkať ešte ďalšie 2 až 3 mesiace do jesene alebo až do zimy. Naopak, slnečné žiarenie je práve jeden z tých faktorov, ktoré rast podporujú, a za 2 až 4 mesiace sa môže z pôvodne jednoduchého zákroku stať zložitý operačný výkon s dlhým obdobím liečenia či dokonca s trvalými následkami. Nezriedka i pár mesiacov čakania na tzv. neslnečné obdobie spôsobí, že pôvodný útvar môže znásobiť svoj objem, plasticitu, farebnosť atď., a je potrebné aj preklasifikovanie pôvodného útvaru. Po takýchto zákrokoch, najmä na tvári, kde sa vyskytuje až 60 % bazaliómov, je samozrejmosťou vyhýbať sa priamemu slneniu nielen v pooperačnom období, ale najvhodnejšie je celoživotne si chrániť kožu prípravkami s vysokým UV faktorom.

 

II. kategória

Do tejto kategórie patria pacienti a diagnózy, ktoré sa dajú operovať celoročne, teda i v lete. Sú to napr. operácie očných viečok, ušníc, facelifty, výťahy obočia, aplikácie implantačných materiálov či botoxu, operácie prsníkov, rúk, varixov. Tu je však potrebné zvážiť fototyp kože každého pacienta, jeho pracovnú náplň, záujmy vo voľnom čase v lete či iné faktory, ktoré sú dôležité z hľadiska samotnej operácie či bezprostredného pooperačného obdobia, ale najmä obdobia rekonvalescencie, čo zväčša trvá niekoľko týždňov. Je takmer úplným pravidlom, že letné mesiace na operácie plastickej chirurgie často využívajú napr. detskí pacienti, napr. na operáciu odstávajúcich ušníc, aby v novom školskom roku mali „nové ušká“. Ďalšou skupinou sú pedagogickí pracovníci, ktorí využívajú najmä prvé dva až tri júlové týždne, aby sa podrobili operácii. Inou skupinou sú hudobní, dramatickí či iní umelci, ktorí takisto využívajú čas divadelných prázdnin. Dôležité je však pripomenúť, že nie u všetkých tieto zákroky možno realizovať v letnom období a každý je potrebné individuálne posúdiť.

 

III. kategória

Zákroky, ktoré neodporúčame, sú takmer výlučne výkony na tvári, najmä u pacientov so svetlou pokožkou, resp. u pacientov, u ktorých predpokladáme istú nespoluprácu a nedisciplinovanosť v pooperačnom období. Je totiž potrebné sa plne vyhnúť priamemu slneniu, soláriu či inej forme významného prehriatia. Liposukcie, abdominoplastiky, redukčné operácie prsníkov, operácie varixov (kŕčových žíl) laserom, ale i niektoré iné zákroky nemajú žiadnu významnú odchýlku v hojení v priebehu roka, ale v letných, teplých mesiacoch je nosenie kompresívnej bielizne pre pacientov nie celkom komfortné. Ak ich predsa sa tieto korekcie vykonávajú, pacient je plne oboznámený s potrebnou pooperačnou starostlivosťou a musí s týmito podmienkami súhlasiť. Sú totiž súčasťou celkovej liečby a ich nedodržanie môže viesť k nie celkom uspokojivému výsledku. Skupinou, ktorá tieto zákroky i napriek ročnému obdobiu predsa len absolvuje, sú práve pedagogickí pracovníci a iní, ktorí chcú letné obdobie chcú využiť na tieto ciele. Leto je pre väčšinu z nás čas na oddych a relaxáciu, naberanie nových síl do ďalších mesiacov. Musíme však opäť pred nástupom jeho hlavnej sezóny upozorniť, že slnenie je v rozumnej mierne a pri primeranej ochrane dôležité pre náš organizmus. Ale ako všetko, čo sa preháňa, môže mať aj pobyt na slnku v neskoršom období nepríjemné následky. Nielen z estetického hľadiska v podobe spálenej, vysušenej pokožky a zvýšeného počtu vrások, ale predovšetkým v novotvorbe kožných útvarov. Po každom lete pribúdajú pacienti, ktorí si objavia nové pigmentové lézie, prípadne pôvodne stabilizované znamienka sa po exotickej dovolenke zmenia, zväčšia svoj objem, plochu, okolie, začnú svrbieť, štípať či páliť.

 

Čo dodať na záver?

Aby bola dovolenka príjemná, plná slnka, oddychu pri mori bez nejakých následkov, je potrebné myslieť na správnu ochranu pokožky, pretože „ona“ si to zaslúži.

 

Autor
MUDr. Dušan Guba, plastický chirurg
Patrí do vydania